Senatul a respins proiectul de majorare a alocaţiei pentru copii. Urmează deputaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ocupă locul 168 în lume în ceea ce priveşte nivelul alocaţiei de stat pentru copil, susţine opoziţia
România ocupă locul 168 în lume în ceea ce priveşte nivelul alocaţiei de stat pentru copil, susţine opoziţia

Propunerea legislativă care prevede majorarea de la 42 la 200 de lei a alocaţiei de stat pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani a fost respinsă, miercuri, de Senat, după mai multe schimburi de replici între putere şi opoziţie. Decizia aparţine Camerei Deputaţilor.

Proiectul, care are caracter organic, a întrunit miercuri 41 de voturi "pentru", 51 de voturi "împotrivă" şi 9 "abţineri", insuficiente pentru a fi adoptat, potrivit Mediafax.

Iniţiativa primise deja raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului.

Asta, după ce săptămâna trecută, în discuţiile din Comisia de Muncă, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a explicat că nu sunt bani pentru majorarea cerută şi că o variantă ar fi acordarea de sume mai mari în cazul familiilor sărace şi cu mulţi copii, însă Constituţia nu permite o astfel de măsură.

Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentari aparţinând tuturor grupurilor, printre care şi preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Pop (PSD). 

Alocaţie medie de 210 euro în UE

În expunerea de motive, iniţiatorii precizează că un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică "de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro".

"În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15% din salariul mediu lunar al unui părinte", mai arată iniţiatorii propunerii de lege.

În timpul dezbaterilor de miercuri, senatorul PSD Şerban Nicolae a anunţat că social-democraţii vor vota împotriva iniţiativei de majorare a alocaţiei pentru copii.

PSD va vota împotriva majorării alocaţiei

"Poate că e momentul că un Guvern al României să rezolve problema, în fapt nerezolvată faţă de stat, pentru copii. Cinstit vorbind, o bună parte din aceste sume de bani nu ajung la copiii care sunt teoretic titularii dreptului acordat de stat. (…) Problema principală este modalitatea prin care putem verifica faptul că aceste sume de bani sunt folosite aşa cum este intenţia onorabilă iniţială", a spus el, citat de Mediafax.

În replică, senatorul PDL Dumitru Oprea a spus că nimeni cu poate veni în Parlament cu astfel de "argumente puerile".

Potrivit acestuia, România se află pe locul 168 în lume, "în coada Africii", în ceea ce priveşte raportul dintre alocaţia anuală primită de copii şi Produsul Intern Brut. El a menţionat că dacă această iniţiativă legislativă ar fi adoptată, România ar urca pe locul 89 în această ierarhie.

Liderul senatorilor PSD a remarcat că sala se animă de fiecare dată când în Senat se discută proiect care are impact electoral şi că, în loc să vină cu propuneri concrete, opoziţia face simple declaraţii politice şi a cerut sistarea dezbaterilor.

Senatul a respins acest proiect ca primă Cameră sesizată, el va fi discutat în Camera Deputaţilor, for decizional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite