Programul „Rabla” pentru periuţa de dinţi. Doar 3.000 de periuţe uzate au fost schimbate în Bucureşti. În Capitală locuiesc peste două milioane de oameni
0Bucureştenii care au trecut sâmbătă prin Parcul Tineretului au avut posibilitatea de a-şi înnoi gratuit periuţele de dinţi, cu condiţia să dea la schimb altele uzate. Peste 3.000 de periuţe au fost distribuite celor care au mers la cortul „Rabla pentru Periuţa Ta”, în timp ce în Bacău au fost schimbate 1.500 de periuţe.
Programul „Rabla pentru Periuţa Ta” a debutat sâmbătă, în Capitală. Mai exact, în Parcul Tineretului a fost amplasat un cort unde bucureştenii care au vrut au adus periuţele vechi pe care le aveau acasă, dar nu mai mult de trei de persoană, pentru a primi la schimb altele noi. În plus, aceştia au primit şi cupoane de reducere de până la 20% pentru trei tipuri de paste de dinţi.
Persoane în vârstă dar şi mămici şi copii au venit sâmbătă în parcul Tineretului, nu doar pentru a da la schimb periuţele vechi ci şi pentru a primi sfaturi specializate de la consultanţii în sănătate orală prezenţi la cortul „Zâmbeşte România”.
De asemenea, în Bacău au fost schimbate peste 1.500 de periuţe de dinţi, au explicat organizatorii. Şi acolo, prezenţi la cortul special amenajat au fost băcăuani din toate categoriile sociale, care au beneficiat şi de consultanţă specializată, au completat organizatorii. Caravana „Rabla pentru Periuţa Ta” va continua şi în alte oraşe.
Periuţa în mediul rural se schimbă o dată la 10 ani
Potrivit celor mai recente studii, obiceiurile românilor s-au schimbat uşor în bine în ultimul an. Mai exact, aceştia îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la un an şi jumătate. Asta în condiţiile în care înainte, periuţa de dinţi era schimbată o dată la doi ani. Situaţia este şi mai îngrijorătoare în mediul rural, unde aceeaşi periuţă de dinţi este folosită timp de 10 ani. Spre comparaţie, 77% din germani respectă regula impusă de stomatologi, care arată că este necesar să înlocuim periuţa odată la trei luni.
Medicul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti (CMDB), subliniază că românii nu au încă o cultură a spălatului pe dinţi, iar eforturile în direcţia profilaxiei, deşi există, sunt doar încercări timide.
„Situaţia s-a mai îmbunătăţit faţă de anii trecuţi, asta pentru că există, totuşi, campanii de conştientizare. Chiar şi reclamele de la televizor ajută. Inclusiv oamenii din mediul rural încep să îşi îngrijească dantura, dar mai sunt necesare multe eforturi în direcţia asta”, a explicat stomatologul.
8 din 10 români au carii dentare
Specialiştii, care atrag atenţia că 8 din 10 români au carii dentare, sunt îngrijoraţi şi de faptul că la noi în ţară se consumă doar un tub de pastă de dinţi pe cap de locuitor, pe an, în condiţiile în care media europeană este de cinci tuburi pe cap de locuitor.
„Situaţia este îngrijorătoare pentru că s-a demonstrat că există o corelaţie între lipsa obiceiului şi afecţiunile dentare, care sunt în creştere. Pe lângă faptul că românii nu îşi schimbă periuţa de dinţi, mulţi nu o folosesc nici măcar o dată pe zi. Seara, periajul dentar este extrem de important, dar majoritatea românilor sare peste această etapă”, a declarat şi medicul stomatolog Dorin Rîşnoveanu.