Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Cum va fi vremea de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru perioada februarie - aprilie, potrivit căreia, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei. De asemenea, specialiştii au precizat că în februarie şi aprilie cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile perioadei, în timp ce în martie acestea s-ar putea situa peste mediile climatologice.

FEBRUARIE

Specialiştii precizează că în luna februarie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, mai puţin în regiunile vestice, sudice şi sud-estice, unde local se vor situa peste aceste norme. 

Temperaturile medii lunare se vor încadra între - 5 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, şi 2 grade în Banat, Oltenia şi Dobrogea. De asemenea, în Maramureş şi Transilvania se vor Valori de zero grade se vor înregistra în Maramureş şi Transilvania.

În ceea ce priveşte cantităţile lunare de precipitaţii, acestea se vor situa în limite normale în zonele estice şi sud-estice, iar în restul teritoriului vor fi excedentare. Cantităţile de precipitaţii vor oscila între 13 litri pe metru pătrat în Dobrogea şi 57 de litri pe metru pătrat în Maramureş.

MARTIE

Prima lună de primăvară vine cu temperaturi apropiate de mediile climatologice. În sudul şi sud-esttul ţării acestea ar putea fi mai ridicate, în timp ce în centrul şi nord-vestul ţării acestea ar putea fi mai coborâte. 

În Moldova mediile prognozate sunt de -1 grad, în Transilvania vor fi 0 grade, iar în Banat şi Oltenia acestea ar putea urca până la 7 grade. 

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, oscilând între 17 litri pe metru pătrat în Dobrogea şi 59 litri de litri pe metru pătrat în Oltenia.

APRILIE

Valorile medii ale temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile climatologice, posibil mai scăzute, local, în vestul, sudul şi nord-estul ţării. Temperaturile medii lunare pot coborî până la 5 grade Celsius, în Moldova, dar pot ajunge şi la 12 grade Celsius, în Banat, Oltenia şi Muntenia.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în sudul şi estul ţării şi vor depăşi aceste medii în restul teritoriului. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt anunţate în Banat – 78 de litri pe metur pătrat, iar cele mai mici în Dobrogea - între 14 şi 40 de litri pe metur pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii sunt estimate, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Începând cu data de 1 august 2014 perioada climatică de referinţă este 1981-2010, conform recomandărilor Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite