Prognoza meteo pe trei luni: vom avea o vară caniculară şi secetoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii spun că vom avea o vară caniculară şi secetoasă FOTO Adevărul
Meteorologii spun că vom avea o vară caniculară şi secetoasă FOTO Adevărul

Vara va aduce temperaturi peste mediile ultimilor ani şi precipitaţii scăzute, mai ales în Muntenia, Moldova şi Dobrogea, potrivit ultimelor estimări ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Meteorologii susţin că luna iunie va fi una călduroasă, cu temperaturi medii de 22 de grade Celsius în Muntenia şi Dobrogea, 20 de grade în vestul ţării. În nordul şi centrul ţării, valorile termice vor fi apropiate de media climatologică a ultimilor ani, care este 17,5 grade Celsius.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, meteorologii spun că acestea se vor situa sub normele climatologice ale perioadei, adică 89 litri pe metru pătrat. În Moldova şi sudul Munteniei media de precipitaţii va fi de 60 de litri pe metru pătrat, în timp ce în Dobrogea media ar putea fi de două ori mai mică decât normele climatologice, respectiv 40 de litri pe metru pătrat. În restul ţării, cantităţile de precipitaţii în luna următoare vor fi apropiate de cele normale. În Transilvania, ar putea cădea chiar 100 de litri pe metru pătrat.

Luna iulie va fi secetoasă

Luna iulie va fi mai călduroasă decât în mod normal, având în vedere că media multianuală este de 19.2 grade, iar în sudul şi sud-estul ţării mediile lunii iulie se vor apropia de 25 de grade Celsius. În Maramureş şi în Translilvania temperaturile lunii iulie se vor apropia de normele climatologice ale perioadei.

În luna iulie, în majoritatea regiunilor cantitatea de precipitaţii va fi redusă prin comparaţie cu media multianuală lunară, care este de peste 78 de litri pe metru pătrat. În Dobrogea, media prognozată de meteorologi în luna iulie este de 20 de litri pe metru pătrat, iar în sudul şi vestul ţării ar putea cădea 40 de litri pe metru pătrat. În Transilvania şi Maramureş, în luna iulie ar putea ploua destul de mult, depăşind astfel media multianuală.

În luna august va fi la fel de cald ca în iulie

În luna august, media multianuală a temperaturilor este de 18,7 grade Celsius, însă media va fi mult depăşită în această vară. Astfel, în Dobrogea, sudul Munteniei şi sudul Olteniei temperaturile medii ar putea ajunge la 24 de grade Celsius. În restul ţării, temperaturile medii se vor apropia de normele climatologice ale perioadei.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, în luna august media multianuală este de aproape 70 de litri pe metru pătrat, însă aceasta nu va fi atinsă decât în Maramureş şi nordul Transilvaniei. În restul ţării, media precipitaţiilor se va situa între 40 şi 60 de litri pe metru pătrat, cu excepţia Dobrogei unde nu vor cădea în medie mai mult de 20 de litri pe metru pătrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite