Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a-i plăti pe medici în funcţie de performanţă. Federaţia Sanitas oferă consultanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se caută soluţii pentru introducerea plăţii în funcţie de performanţă FOTO Adevărul
Se caută soluţii pentru introducerea plăţii în funcţie de performanţă FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii (MS) caută soluţii prin care personalul sanitar să fie plătit în funcţie de performanţă. În acest sens, Nicolăescu a încheiat un acord de colaborare cu Federaţia Sanitas, care va fi consultată permanent în procesul de reorganizare a sistemului de sănătate.

Astfel, un reprezentant al Federaţiei Sanitas va face parte din grupul de lucru pe problematica reorganizării sistemului, grup care va fi constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii.

„Este problematica pe care noi am preluat-o de la toţi colegii noştri din ţară si speram că împreună cu echipa din minister vom rezolva din aproape în aproape problemele salariatilor pe care noi îi reprezentăm”, a declarat  Marius Sepi, prim vice-preşedinte al Federaţiei Sanitas, la finalul întâlnirii.

Ministrul a adus în discuţie şi iniţiativa de reorganizare a DSP-urilor, iar Nicolăescu a adus argumente de natură să demonstreze faptul că prin această măsură serviciul public se apropie de cetăţean în paralel cu micşorarea cheltuielilor inutile şi controlul costurilor.

“O parte din personal se va transfera către comunitatea locală, altă parte va fi absorbită la regiune. Având în vedere că încă mai sunt medici şi asistenţi locali, pe plan judeţean pot fi redistribuiti în spitale sau la alte cabinete de medicină”, a declarat ministrul în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

Economie de 50 de milioane de euro prin reorganizarea DSP-urilor

Prin restructurarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de sănătate se vor economisi aproximativ 50 de milioane de euro, a estimate Nicolăescu, banii urmând a fi investiţi în Programul Naţional de Cancer care „ poate deveni exemplar”.
 
Între 3 şi 5% din personalul din Direcţiile de Sănătate Publică şi din Casele Judeţene de Sănătate probabil că nu vor mai avea unde să lucreze şi vor intra în şomaj, spune Nicolăescu.

Potrivit ministrului, restul angajaţilor din aceste unităţi se vor redistribui. „O Direcţie de Sănătate Publică are o serie de atribuţii. Direcţia respectivă rămâne la nivel de birou în judeţ, restul personalului pleacă la consiliul judeţean. O parte dintre atribuţii le trecem la autorităţile locale. O altă parte la nivel de regiune.

Unii medici şi asistenţi au locuri de muncă nici nu vă imaginaţi cât de multe în spitale, la alţi operatori de servicii medicale. Au de lucru daca vor. Totuşi, 3-4-5% probabil că nu vor avea unde să lucreze şi vor intra în şomaj“, a explicat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe organizată de Societatea Academică Română.

Medicii nu vor mai fi bugetari

Medicii nu vor mai avea statut de bugetari, vor putea să îşi negocieze salariul în afara grilei de salarizare şi vor avea trei alternative pentru a-şi exercita meseria. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, care a precizat că lucreaza la un proiect de lege pentru a schimba statutul medicilor.

„Vrem să schimbăm modalitatea de funcţionare a spitalelor, astfel încât personalul medical să nu mai aibă statut bugetar, să aşezăm locul medicului acolo unde trebuie. Să stabilim pentru un medic trei posibilităţi de exercitare a profesiei”, a declarat Nicolăescu într-o intervenţie televizată.

Propunerea ca medicii să fie excluşi din categoria bugetarilor a fost promovată în ultimul an atât de Colegiul Medicilor din România, cât şi de consilierul guvernamental Vasile Cepoi, cel care a elaborat proiectul noii legi a sănătăţii. Cel mai recent raport al Societăţii Academice din România (SAR) recomandă aceeaşi măsură în vederea liberalizării profesiei medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite