Prof. Astărăstoae: „Câţi medici ar trebui, domnule prim-ministru, să îşi dea demisia, astfel încât să fiţi impresionat?"
0Colegiul Medicilor din România a trimis o scrisoare deschisă primului ministru Victor Ponta, în care îşi arată nemulţumirile legate de salarizarea actuală a rezidenţilor şi de faptul că "la alte categorii pot creşte veniturile". Aceştia primesc, în medie, o leafă lunară de 200 de euro.
"Ne bucuram şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor. Totusi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile", spune profesorul Vasile Astărăstoae, şeful CMR, adăugând că în ultimii cinci ani peste 14.000 de medici au ales să demisioneze din sistemul românesc, văduvindu-l.
Pierderile pentru statul român au fost masive. Numai în pregătirea lor profesională s-au investit peste 3,5 miliarde de euro.
"Câţi medici ar trebui, domnule Prim-ministru, să îşi dea demisia, astfel încât să fiţi impresionat? Aşteptăm în cel mai scurt timp de la Guvernul, pe care îl reprezentaţi, o strategie coerentă a sistemului de sănătate, o strategie care să arate preocupare pentru cei care îl ţin în viaţa în condiţii dificile", se mai arată în document.
Nicolăescu: Exodul medicilor afectează starea de sănătate a românilor
O primă consecinţă a migrării personalului medical este limitarea accesului pacienţilor la serviciile de sănătate. Medicii sunt puţini, sunt surmenaţi, cazurile de malpraxis sunt în creştere. Pe de altă parte, românii au o stare de sănătate din ce în ce mai precară, fapt dovedit de statisticile europene. De cele mai multe ori, România ocupă locuri fruntaşe în clasamentele întocmite de organizaţiile care activează în domeniul sănătăţii.
Timpul alocat pacienţilor s-a redus şi el, spun medicii, care stau prea mult în spital sau în cabinetele medicale, iar educaţia sanitară, atât de importantă pentru prevenirea bolilor, nu este una corespunzătoare.
Conştient că exodul medicilor din sistem afectează în mod direct şi pe termen lung starea de sănătate a românilor, Eugen Nicolăescu vrea să asigure un număr adecvat de medici în ţară, "astfel încât pacienţii români să beneficieze de servicii medicale de calitate".
Strategie naţională pentru bolnavii aflaţi în stadii terminale
Una dintre soluţiile prin care Nicolăescu vrea să reţină profesioniştii în sistem este salarizarea lor în funcţie de performanţă, a spus acesta într-o întâlnire cu Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii în România.
"Aşa vor fi motivaţi să rămână în ţară şi să-şi continue cariera profesională în sistemul de sănătate românesc", a explicat Nicolăescu.
Ministrul a precizat că domeniul îngrijirilor paliative (îngrijiri acordate pacienţilor aflaţi în ultima fază de boală şi care nu mai răspund la tratament) este o componentă importantă din strategia naţională pentru sănătate, iar aici, expertiza organizaţiei Hospice Casa Speranţei, pe care ambasadorul Marii Britanii în Bucureşti a sprijinit-o constant, este foarte importantă.
Prin urmare, MS şi Hospice vor contura un program naţional în domeniul îngrijirilor paliative cu linii bine definite.
Potrivit datelor din Uniunea Europeană, România se clasează pe ultimele locuri în ceea ce priveşte acordarea de îngrijiri paliative, deşi numărul real al bolnavilor români aflaţi în stadii terminale de boală nu este cunoscut cu exactitate.
În Europa, 73.000 de pacienţi au nevoie, anual, de îngrijiri paliative iar dintre aceştia, 46.000 au nevoie de îngrijiri la domiciliu.