Preotul Ilie Lăcătușu va fi canonizat. Minunile acestuia și rugăciunea ca să scapi de „ispitele drăcești” VIDEO
0Preotul Ilie Lăcătușu va fi canonizat la anul, alături de Arsenie Boca și părintele Constantin Sârbu. Este decizia Bisericii Ortodoxe Române așteptată de multă vreme de credincioșii din întreaga țară.
Cine a fost preotul Ilie Lăcătușu
Preotul Ilie Lăcătușu s-a născut în anul 1909 în satul Crăpăturile, din județul Vâlcea și a murit 74 de ani mai târziu, în 1983, în plin regim comunist. A avut șase frați, însă doar el a ales calea credinței, intrând în rândul Bisericii. Modelul i-a fost chiar tatăl său, dascăl în localitate.
După ce a terminat școala primară, tânărul Ilie a urmat seminarul teologic din Râmnicu-Vâlcea, iar apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie de la București, pe care a absolvit-o în anul 1934. Pe când era încă student, s-a căsătorit cu Ecaterina Popescu, o învățătoare care i-a dăruit cinci copii.
Ilie Lăcătușu a devenit preot pe 1 septembrie 1934, momentul în care în viața lui încep necazurile. Regimul comunist a încercat să-i înăbușe vocea considerată pe atunci un pericol. Este motivul pentru care în 1952 a fost arestat și supus la muncă silnică, la Canalul Dunăre-Marea Neagră. După câteva luni, din cauza stării precare de sănătate, a fost mutat în închisoarea Târgu Ocna. Doi ani din viață și-a petrecut acolo, după gratii, iar asta fără o condamnare scrisă.
După cinci ani de libertate primește o nouă condamare: 5 ani de detenție. După ce iese și de data aceasta din închisoare părintele slujește la o biserică din Teleorman, iar apoi din Giurgiu, de unde a și ieșit la pensie.
Profeția „Mortului Viu”
Părintele a murit grav bolnav, internat la spitalul Panduri din București, acolo unde a făcut o profeție. Pe patul de moarte el a cerut ca soția lui să fie îngropată lângă el dacă și numai dacă aceasta va muri peste 15 ani. Pe atunci nimeni nu a dat importantă prea mare acestei rugăminți. Abia după ce s-au scurs acești ani apropiații și toți cei care l-au apreciat și iubit au realizat minunea: preotul a prezis moartea femeii iubite. Însă abia acum începe cu adevărat povestea sfântului Ilie Lăcătușu căci la înmormântarea soției, când a fost deschis mormântul, toți cei de față au rămas muți de uimire. Trupul preotului, deloc putrezit, se afla într-o stare aproape perfectă de conservare. De atunci i se spune și „Mortul viu”.
De atunci și până în ziua de astăzi Cimitirul „Adormirea maicii Domnului” din cartierul Giulești a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioși din întreaga țară.
Rugăciune către sfântul Ilie Lăcătușu
Deși încă nu a fost canonizat, oamenii l-au considerat și îl consideră un sfânt făcător de minuni. Iar cine nu poate veni să se roage la criptă, o face pe Internet, pe o pagină de Facebook special creată.
Oamenii se roagă pentru sănătatea lor și a celor dragi, pentru noroc în viață, bunăstare, fericire și îi cer sfântului să-i ajute să reziste „ispitelor drăcești”.
„O, Sfinte Ilie, mare făcătorule de minuni, la tine alergăm acum, ca la un grabnic ajutător. Vezi puţinătatea credinţei noastre, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre. Nu ne lăsa să fim biruiţi de lucrarea puterilor drăceşti, care caută să ne piardă în fel şi chip. De la începuturile Bisericii mulţi înainte mergători ai Antihristului s-au arătat, răspândind rătăcirile lor şi pierzându-i pe cei slabi în credinţă. Iar în vremea noastră numărul lor s-a înmulţit, şi, din pricina lor, bisericile se golesc şi oamenii îşi pierd sufletele, alegând căile pierzării. Avem nevoie de ocrotirea ta, sfinte, să rezistăm ispitelor din fiecare zi. Avem nevoie de mijlocirea ta, sfinte, ca să nu pierdem ajutorul dumnezeiesc.
Roagă-te lui Dumnezeu pentru toate familiile binecredincioase, pentru toţi părinţii creştini şi copiii lor. Roagă-te pentru toţi preoţii Bisericii dreptslăvitoare, să mărturisească adevărul fără teamă. Roagă-te pentru ierarhii de pretutindeni, să păstorească turmele lor cu frică de Dumnezeu. Roagă-te, Sfinte Ilie, pentru toţi monahii şi toate monahiile, să le dăruiască Dumnezeu darurile Sale pentru rugăciunile tale.
Ne rugăm ţie şi tuturor noilor mucenici şi mărturisitori, nu uitaţi în rugăciunile voastre neamul românesc, care este încercat parcă mai mult ca niciodată. Feriţi-l de duşmanii văzuţi şi nevăzuţi, prin darul pe care l-aţi primit de la Dumnezeu. Ajutaţi-ne, sfinţilor, şi acum şi în vremea încercării credinţei noastre. Să nu ne lepădăm de Hristos, oricât de grele vor fi încercările prin care vom trece. Iar dacă vom cădea, să ne ridicăm degrabă prin mijlocirile voastre. Şi prin pocăinţă să ne smerim, cerându-I Bunului Dumnezeu să ne schimbe viaţa şi să ne primească la sfârşitul vieţii noastre în împărăţia Sa cea cerească, unde acum Îl lăudaţi împreună cu toţi îngerii şi sfinţii. Amin”.
Acatistul Sfântului Ilie Lăcătușu
Rugăciunea lui Ilie Lăcătușu pentru România
Preotul Ilie Lăcătușu a slujit într-o perioadă tulbure a istoriei, pe vremea regimului comunist împotriva căruia a luptat cu toate armele. Mare iubitor de neam și de țară părintele a scris o rugăciune pentru România.
"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel care ai venit în lume să ne mântuiești pe toți, cu sufletele pline cu evlavie, Ție astfel ne rugăm: Îndură-Te, Doamne, de țara noastră și neamul nostru și ajută să-și găsească, în sfârșit, calea cea dreaptă. Coboară Duhul Tău cel Mângâietor să le curățească întinăciunea și să le întoarcă blândețea și frica de Tine, Doamne. Luminează, Doamne, mințile celor care din pricina amărăciunilor și umilințelor nu văd calea cea dreaptă.
Încălzește, Doamne, inimile celor care, învrăjbiți de diavol, au uitat să-și iubească aproapele și să ierte vrăjmașilor. Sădește, Doamne, în sufletele lor mândria muncii cinstite, bucuria de a-și agonisi pâinea cu sudoarea frunții. Slobozește, Doamne, neamul nostru din jugul minciunii, urii, pizmei și egoismului. Învață-i, Doamne, să se rabde unii pe alții așa cum Tu ne rabzi pe noi toți. Stinge pofta celor care pentru binele lor își asupresc semenii.
Încălzește-le, Doamne, inimile, tămăduiește-le rănile și îmbrățișează-i în nestrămutata Ta dragoste. Odihnește, Dumnezeule, sufletele celor care și-au dat bunul cel mai de preț pentru credință și dreptate. Cu capetele plecate, genunchii îndoiți și inimile frânte, ridicăm această rugăciune către Tine, Doamne, Bunule, și Ție îți strigăm: Auzi-ne, Doamne, și trimite Mila Ta peste neamul nostru Românesc.
Că numai a Ta este puterea și mărirea și numai Tu vei întoarce râurile Neamului nostru la matca străbună, ca să se laude numele Tău în veac, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin”.