PREMIERĂ Pietre la rinichi, operate cu un robot comandat prin joystick de profesorul Petrişor Geavlete
0Un spital privat din Capitală a susţinut realizarea a trei operaţii de litiază renală (pietre la rinichi), pro bono. Intervenţiile, care au fost făcute cu ajutorul robotului Avicenna, au fost coordonate de profesorul Petrişor Geavlete, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Urologie. Robotul este comandat prin joystick. Cei trei pacienţi, două femei şi un bărbat, au vârste cuprinse între 47 şi 63 de ani.
Robotul Avicenna, care a fost folosit până acum de un singur medic român, de profesorul Geavlete, va sta câteva luni în unitatea sanitară, timp în care reprezentanţii Sanador au posibilitatea să vadă care este adresabilitatea şi în ce măsură sunt dispuşi pacienţii să apeleze la astfel de intervenţii în dauna celor clasice sau laparoscopice. Costurile unei astfel de intervenţii nu au fost stabilite încă, dar în străinătate ele ajung la 15.000 de euro. Până în prezent, 80 de intervenţii cu robotul Avicenna au fost efectuate în întreaga lume.
Spre deosebire de alţi roboţi, Avicenna, care este comandat prin joystick, preia mişcările medicului care operează, reuşind să acţioneze singur, sub supravegherea acestuia. Procedura nu necesită incizii, spune profesorul Petrişor Geavlete, adăugând că un calcul renal de 1,8 centimetri poate fi distrus în 30 de minute, maximum o oră.
„Bolnavul are posibilitatea să meargă seara acasă. Cu acest robot se poate pătrunde în fiecare cămăruţă a rinichiului, este eficient şi fără sângerare, iar în urma distrugerii pietrelor rămâne nisip şi pulbere, care poate fi eliminată de bolnav în 24-48 de ore”, a completat chirurgul urolog.
Pacienţii supuşi intervenţiilor au vârste cuprinse între 47 şi 63 de ani şi au fost diagnosticaţi cu litiază renală în stadiu avansat, manifestând dureri lombare accentuate, febră şi infecţie urinară. „Debutul procedurii de litiază renală cu ajutorul robotului Avicenna, în România, se dovedeşte a fi un mare succes; pacientul a suportat foarte bine întreagă experienţă intervenţională, iar semnele recuperării sale rapide sunt din ce în ce mai evidente”, a explicat pfoesorul Geavlete.
7% din populaţia ţării a suferit cel puţin o colică renală
Deşi momentan robotul este adust cu titlu demonstrativ, reprezentanţii spitalului privat iau în calcul posibilitatea de a-l achiziţiona.
„Această premieră naţională realizată în cadrul spitalului Sanador ne onorează şi confirmă, totodată, angajamentul de a oferi pacienţilor noştri cele mai bune servicii medicale din România. Avem o performanţă de top în medicina privată românească şi credem cu tărie că preocuparea continuă către medici calificaţi şi către tehnologii moderne de tratament reprezintăcea mai onestă formă de respect şi profesionalism cu care ne putem trata pacienţii”, a explicat şi Doris Andronescu, director general Sanador.
Cunoscută ca fiind una dintre cele mai des întâlniteprobleme de sănătate cu care se confruntă românii, litiaza renală reprezintă bucăţi de minerale care ajung la nivelul rinichiului, ca rezultat al modificării raportului dintre apă şi sărurile minerale.
Aproape 7% din populaţia ţării a suferit cel puţin o colică renală de-alungul vieţii. Cea mai eficientă opţiune de tratament disponibilă în România, până în acest moment, constă în operaţia de litiază renală realizată prin procedura laparoscopică, care implică, însă, o incizie la nivelul abdomentului pacientului.