Premieră în programul „Tomata”. Florin Barbu: „A fost aprobat pentru următorii trei ani”. Ce alte modificări sunt
0Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat joi, 3 aprilie 2025, că a fost aprobată în ședința de guvern continuarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spații protejate. Mai mult, programul a fost aprobat pentru următorii trei ani, ceea ce reprezintă o noutate. Există o serie de alte modificări.

Ministrul Florin Barbu a precizat, într-o postare pe Facebook, după încheierea ședinței de Guvern, că programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spații protejate, cunoscut drept Programul „Tomata”, va continua.
„Premieră! Programul legume în spații protejate a fost aprobat pentru următorii 3 ani! Am aprobat în Guvern derularea acestui program pentru perioada 2025 – 2027, pentru a le da fermierilor noștri mai multă predictibilitate în dezvoltarea afacerilor”, a precizat ministrul, într-un mesaj postat pe Facebook.
„Pentru fiecare 1.000 m.p. cultivați, producătorii de tomate, ardei, castraveți, vinete, varză, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde în solarii vor primi 1.500 de euro, indiferent cât de mare este suprafața cultivată. Bugetul pentru acest an este de peste 342 de milioane de lei.
Fermierii noștri au dovedit că au capacitatea să producă legume românești în extrasezon prin intermediul acestui program. Pentru a veni în sprijinul lor, am decis ca termenul limită de depunere a cererilor pentru acest an să fie 30 mai 2025, inclusiv”, a mai scris ministrul.
„Dacă avem 1.000 de metri pătrați trebuie să cultivăm obligatoriu tomate”
Modificările care apar în forma aprobată pentru 2025 au fost, multe dintre ele, anunțate încă din toamna anului trecut. Astfel, cea mai importantă este legată de suprafața pentru care se acordă sprijinul, care nu mai este limitată la 1.000 m.p./beneficiar. Condiția este, spune reprezentantul Uniunii Salvăm Țăranul Român, Ion Păunel, ca pentru suprafața minimă de 1.000 metri pătrați să se opteze exclusiv pentru tomate. Pentru suprafețe mai mari se permite și cultivarea altor legume, iar posibilitățile sunt multiple.
„Dacă avem 1.000 m.p., trebuie să cultivăm obligatoriu tomate. Dacă avem între 1.000 și 3.000 m.p. - minim 1.000 m.p. tomate. Între 3.000 și 5.000, minim 2.000 m.p. tomate, între 5.000 și 7.000 - minim 3.000 m.p. tomate, între 7.000 și 9.000, minim 4.000 m.p. tomate, iar între 9.000 și 10.000 m.p., 5.000 m.p. tomate, în acest caz se ajunge la 50%-50%. Iar cei care dețin peste 10.000 m.p., adică peste un hectar de solarii, vor avea obligația să cultive minimum 60 de ari de solarii. Dăm un exemplu: dacă avem 3 hectare de solarii, suntem obligați să punem cu tomate doar 60 de ari”, a explicat consultantul Ion Păunel, reprezentantul Uniunii Salvăm Țăranul Român.
Pot fi cultivate, în afară de tomate: ardei gras, gogoșari, capia, ardei iute (nou în program), varză (de asemenea inclusă din acest an), fasole, vinete, castraveți, ceapă verde, spanac și salată.
„Toate aceste tipuri de legume pot fi cultivate de către fermieri în orice proporție sau procent o doresc, dar trebuie să respecte ce am spus mai devreme. Avem 3.000 m.p. de solari, trebuie să punem 1.000 cu tomate, iar în ceilalți 2.000, putem să punem oricare din legumele recunoscute în program, în ce proporții vrem noi”, a mai spus Păunel.
Buget alocat pentru 4.600 hectare
Noutatea legată de posibilitatea ca fermierii să se înscrie în program cu orice suprafață mai mare de 1.000 m.p doresc a fost atât apreciată, cât și criticată în perioada în care documentul a stat în transparență. Mulți fermieri se tem că se vor înscrie în program deținătorii de suprafețe mari de sere, însă suma este limitată de suma maximă pe care o pot accesa în trei ani fiscali. Bugetul alocat în program pentru susținerea cultivării de legume în spații protejate este pentru 4.600 hectare, buget echivalent, spune Ion Păunel, cu cel alocat pentru Tomata ciclul I din 2024.
„Fermierii, de când apare în Monitorul Oficial - s-ar putea întâmpla în seara aceasta sau mâine, pentru că a trecut de ședința de guvern - trebuie să se ducă la primărie, exact ca anul trecut, să obțină adeverința de înscriere în program. După adeverință, au posibilitatea să meargă către directia agricolă județeană să completeze cererea de înscriere, dar pot să facă acest lucru și prin poștă, prin curier, sau pe e-mail-ul instituției. De obicei, și aici e un lucru de lăudat, primăriile din județulul Olt au centralizat, chiar dacă nu este obligația lor, dar au centralizat aceste cereri”, a mai precizat Păunel.
Programul se va derula în acest an tot prin direcțiile agricole, ca și în anii trecuți (a fost o discuție pentru preluarea acestei sarcini de către APIA).
O precizare importantă pe care o face consultantul este cea privitoare la completarea corectă și completă a registrului de tratamente din fermă.
„Direcțiile agricole județene, săptămânal, trimit către autoritatea fitosanitară județeană numărul de beneficiari înscriși, iar aceștia, oricând, pot efectua o vizită inopinată pentru prelevarea de probe din ferme. În maxim 15 zile, dacă s-au lucrat probele, fermierul primește un răspuns, iar rezultatele se trimit către direcția agricola. Dacă vreunul dintre noi depăsește limitele de pesticide, insecticide și așa mai departe, depășirile se anunță automat către Direcția Agricola, intră în sistemul de alertă național și fermierii pot suporta consecințele legii. Una dintre ele este pecuniară, amenda, dar pot fi și excluși din program”, a semnalat Păunel.
Faptul că programul a fost aprobat pentru perioada 2025-2027 este de asemenea un plus, consideră consultantul, și are legătură cu o altă condiție care li se impune fermierilor, anume aceea de a nu depăși un plafon de 50.000 euro/fermă sprijin de minimis, din diverse programe de sprijin (plafonul a fost crescut de la 25.000 euro), în trei ani fiscali.
Calendarul derulării programului
Fermierii interesați de sprijinul pentru cultivarea legumelor în spații protejate se pot înscrie în program până la finele lunii mai.
După înscriere, dacă au culturile înființate, pot depune și solicitarea pentru vizita în teren. „În maximum șapte zile, reprezentanții Direcției Agricole și cei ai APIA se deplasează la fața locului, văd dacă cultura este înființată și dacă suprafața este cea pe care au declarat-o fermierii. După ce au primit vizita în teren, în funcție de stadiul culturilor, fiecare fermier are posibilitatea să înceapă să emită facturi sau file din canetul de comercializare sau bonuri fiscale care vor fi recunoscute în program pentru cantitatea minimă impusă pe fiecare legumă în parte pentru comercializare. Pot face acest lucru până la data de 15 octombrie, deci comercializarea este permisă în program până la data de 15 octombrie, iar depunerea documentelor care justifică comercializarea se face până pe data de 24 octombrie, însoțită de registrul de evidență a tratamentelor fitosanitare”, a explicat consultantul.
Pentru că legumicultorii care și-au modernizat solariile au ajuns să producă pe tot parcursul anului, există din partea legumicultorilor propunerea ca pentru perioada 15 octombrie 2025 - februarie 2026 Ministerul Agriculturii să finanțeze, eventual, un alt program de sprijin, pentru legume care nu sunt cuprinse în programul „Tomata”.