Politica de astăzi, tot la mâna lui Hrebenciuc? Politolog: „Nu sunt convins că spiritul critic a crescut foarte mult în acești 30 de ani”

0
Publicat:

Declarațiile lui Gigi Becali din ultimele două zile, care l-au transformat pe Viorel Hrebenciuc, vechiul strateg al PSD, în „omul zilei”, ar putea fi indiciul că politica românească nu s-a schimbat prea mult în ultimii 20 de ani. 

Voturile se adună astăzi prin metode noi, manipularea rămâne FOTO: arhiva
Voturile se adună astăzi prin metode noi, manipularea rămâne FOTO: arhiva

Gigi Becali, susținător al lui George Simion și candidat pe listele AUR, vorbește de trei zile despre un aranjament pe care i l-ar fi propus Viorel Hrebenciuc (omul care cu 20 de ani în urmă făcea strategia electorală la PSD), care să-l ducă pe candidatul AUR în turul al doilea al Prezidențialelor. Tot de atunci PSD se străduiește să convingă electoratul că Hrebenciuc nu mai are nicio legătură cu partidul și că nu poate nimeni să dispună de voturile alegătorilor.

„Vorbim de două-trei ori pe săptămână, suntem prieteni. Și mi-a spus – domnule, hai să facem lucrul ăsta. Și i-am spus: bun, eu îl susțin pe George, îl băgăm în turul doi. Eu am vorbit cu Hrebenciuc ca prieteni, printre altele am vorbit și lucrul ăsta. Eu nu pot să știu dacă a vorbit cu Ciolacu sau dacă s-au înțeles cu Ciolacu pentru lucrul ăsta”, a afirmat Gigi Becali într-una dintre intervențiile sale la televiziune.

Tot Gigi Becali a amintit și despre o discuție telefonică pe care ar fi avut-o, în prezența lui George Simion, cu Sebastian Ghiță, patronul România TV, care se află în Serbia. Și Ghiță ar fi avut, susține Becali, aceeași rugăminte de a-l susține pe Simion pentru a ajunge în turul al doilea.

Despre scenariul în care PSD face tot ce poate pentru ca în turul 2 al Alegerilor Prezidențiale 2024 să ajungă Marcel Ciolacu și George Simion nu se vorbește pentru prima dată. PSD a fost acuzat că a regizat scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă prin decizia Curții Constituționale, cei care s-au pronunțat în favoarea invalidării candidaturii președintei SOS fiind judecătorii propulsați la CCR de către PSD. Astfel, voturile pe care le aduna Șoșoacă ar merge la George Simion, iar o „finală” Ciolacu-Simion ar fi în avantajul social-democratului, care s-ar putea folosi de tactica din anul 2000, atunci când Iliescu, ajuns în turul 2 cu Vadim Tudor, a fost votat drept „răul cel mai mic” și a câștigat alegerile.

Dacă mai sunt și astăzi valide tehnicile prin care Victor Hrebenciuc reușea, cu aproape un sfert de secol în urmă, să-l conducă spre fotoliul de președinte pe candidatul PDSR l-am întrebat pe politologul Cristian Pîrvulescu.

„Becali nu mi se pare un mare naiv care se exprimă cu sinceritate”

Între situația de astăzi și politica din urmă cu 20 de ani există în mod clar similitudini. De asemenea, din informațiile scoase pe piață de Gigi Becali este evident că Victor Hrebenciuc, cel care a dirijat o lungă perioadă de timp jocurile în partidul social-democrațiilor, și-ar dori o revenire în scenă.

Domnul Hrebenciuc vrea să revină, pentru că, dacă am citit bine declarațiile lui Becali, Becali spune că Hrebenciuc l-a sunat pe el și el l-a sunat pe Ghiță. Deci Hrebenciuc l-a sunat pentru că relația dintre cei doi e o relație veche. Foarte puțină lume își mai aduce aminte că Hrebenciuc l-a lansat pe piața politică pe Gigi Becali, cam din aceleași motive pentru care astăzi ar dori să-l propulseze pe Simion”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Politologul a reamintit cum a fost creat omul politic Gigi Becali, care a trecut printr-un proces de pregătire politică, fiind meditat de profesorul Dan Pavel, până când „aproape că devenise frecventabil” .

Aspectul cu adevărat interesant în ceea ce a dezvăluit acum patronul FCSB, subliniază Cristian Pîrvulescu, este de ce Becali a simțit nevoia să dezvăluie cele întâmplate.

Și eu, ca și Ciucă, cred că Gigi Becali spune ceea ce a înțeles din conversațiile acelea, dar nu am dubii că ele ar fi avut loc. Acum, că după ce a ieșit din prima scenă politică, în 2014, Hrebenciuc vrea să revină și asta ar fi o bună oportunitate pot să înțeleg. Nu cred însă că este legat de PSD. Mie, din discuția din declarațiile lui Becali, mai interesantă mi se pare partea cu Ghiță. (...) Și întrebarea mea este dacă o face din naivitate, sau cu intenție. Și eu nu-l cred pe Gigi Becali un naiv. În niciun caz. Nu mi se pare un mare naiv care se exprimă cu sinceritate, ci că urmărește anumite scopuri. Ați văzut declarațiile anti-Ciolacu cât de dure sunt. Ce urmărește, nu știu să vă spun, dar sigur nu susținerea candidaturii lui Simion”, a spus Pîrvulescu.

Victor Hrebenciuc, un om cu o putere foarte mare în anii ’90 și la începutul anilor 2000, considerat artizanul relațiilor dintre PDSR și UDMR și curtat pentru asta de ambasade, spune politologul, nu mai poate în schimb să joace un rol la fel de important astăzi.

A jucat un rol important în gestionarea tensiunilor din România, ceea ce l-a făcut să devină foarte încrezător și să spere că poate juca un rol important în programarea politică. El s-a vrut, cu un limbaj post-sovietic, un tehnolog electoral, nu unul care face și desface candidaturi”, a completat Pîrvulescu.

Mai pot fi astăzi făcute aranjamente de tipul celor care, cu 20 de ani în urmă, asigurau succesul politic? „Și acum se pot face, evident. Uitați-vă la Simion, este fabricat de la început până la sfârșit. Șoșoacă, fabricată în egală măsură, deci nu putem spune că nu se întâmplă lucrul ăsta, doar că Hrebenciuc a fost spectator. Și n-are nicio șansă să revină. Cred că a încercat. Acum are și o vârstă. Sigur Ciolacu nu este dintre cei care acceptă foarte ușor apariția unor oameni pe care nu-i controlează”, a mai spus politologul.

„Educația contează, informația contează și mai ales spiritul critic contează”

Că astăzi sunt mai puțin posibile „combinațiile” în forma de odinioară este evident, însă influențarea are loc. Alegătorii de astăzi, care au acces rapid la un volum mare de informații și care, teoretic, ar trebui să fie mult mai informați, în realitate pot fi ușor dezinformați. Votul ne este și astăzi ghidat, doar că sub forme mult mai rafinate decât în zorii democrației, explică Pîrvulescu.

Studiile din ultimii 15 ani, aprofundate pe comportamente politice, arată că în realitate gradul nostru de libertate, inclusiv al meu și al dumneavoastră, care suntem ceva mai informați, este destul de mic”, spune politologul. Suntem pe de o parte predeterminați de structura creierului, care ne face să fim mult mai disponibili pentru un anumit tip de informație (în funcție de cum este dezvoltată amigdala cerebrală sunt mai predispuși la dezinformările populiste sau, din contră, avem mai dezvoltată partea rațională), iar pe de alta ceea ce ne influențează comportamentul politic este educația, iar cel din urmă factor este și cel pe care îl putem controla.

„Educația contează, informația contează și mai ales spiritul critic contează. Or eu nu sunt convins că spiritul critic a crescut foarte mult în acești 30 de ani. A crescut, dar nu atât de mult. În continuare oamenii au iluzii și cred că iluziile lor pot deveni realitate”, mai spune politologul.

Tehnicile de manipulare s-au rafinat, iar rețelele sociale au devenit o armă redutabilă, astfel că politicienii nu mai au nevoie să fraudeze alegerile. „Nu le spun – votează cu X sau votează cu Y -, ci le trimit o serie de informații care îi pregătesc să devină deschiși către campania X”, a explicat politologul. Categoriilor de votanți, atent țintite, li se oferă, picătură cu picătură, informații din aria lor de interes (iar informațiile despre ce ne place, ce ne interesează, cum reacționăm pe diverse teme etc. sunt la liber pe rețelele sociale) și, în timp, li se formează adevărate convingeri, acestea din urmă fiind ulterior exploatate cu mesajul potrivit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite