Piața muncii în 2023: Aproape 60% din români vor să-și schimbe jobul, 40% vor să lucreze pentru ei

0
Publicat:

De circa doi ani, piața muncii din România trece prin transformări vizibile. În timp ce companiile caută specialiști și nu-i găsesc, într-o proporție covârșitoare, angajații se gândesc fie să-și schimbe locul de muncă, fie să lucreze pentru ei înșiși.

Piața muncii este în schimbare Foto: Arhivă
Piața muncii este în schimbare Foto: Arhivă

„În ultimii câțiva ani, căutarea termenului freelancer a crescut în Google cu peste 200% la nivel mondial. Trendul a ajuns și în România, intensificându-se mult în perioada pandemiei”, susține Andra Pintican, expert în resurse umane la Școala de HR.

Unii dintre angajați, mai spune expertul, simt că nu mai sunt compatibili cu modelul de lucru între orele 9.00-18.00 sau cu mediile toxice din multe companii și aleg calea muncii de unul singur.

Un sondaj realizat de Centrul de carieră arată că 58% din bucureșteni au în intenție schimbarea locului de muncă în acest an și planifică o reconversie profesională în următorii 5 ani. 38% au în vedere să devină antreprenori sau freelanceri, comparativ, doar 14% din clujeni au declarat că se simt atrași de munca independentă și 16% ieșenii. 

Deficit și la cerere și la ofertă

La rândul ei, specialistul HR Cristina Profeanu remarcă un paradox al pieței muncii din România: „Foarte mulți oameni sunt în căutare activă a unui loc de muncă, însă puțini dintre ei sunt contactați de către recrutori sau angajatori. Explicația este simplă, anume că oferta nu satisface cererea. În plus, candidații au început să fie mai selectivi și, pe lângă salariu, pun tot mai mult accent pe beneficii. În unele situații, însă, aceste beneficii fie nu există în oferta angajatorului, fie sunt considerate insuficiente de către candidat. Drept urmare, ne găsim în situația în care deși există și cerere, și ofertă de locuri de muncă, totuși, înregistrăm un deficit în ambele”. Discrepanța semnificativă dintre cererea și oferta de locuri de muncă se manifestă de peste doi ani.

O altă tendință tot mai vizibilă este interesul candidaților de a avea propriile firme și de a renunța la statutul de angajați full-time. De altfel, aproximativ 80% din candidații aflați în căutarea unui loc de muncă în IT preferă o colaborare B2B – business-to-business – cu angajatorul, procentaj care scade la 45% în cazul sectorului de proiectare în construcții și la 40% în domeniul marketingului digital. În sectorul contabilității și resurselor umane, 35% dintre candidați înclină balanța spre freelancing, mai spune Profeanu.

„Provocările firmelor care angajează constau în faptul că deși există candidați care nu au un loc de muncă de 6-12 luni, ei nu vor să facă nicio concesie privitoare la oferta financiară. Pe de altă parte, există candidați care se orientează spre freelancing, un fenomen care a luat mare amploare în domenii precum IT, consultanță, marketing digital, inginerie, dar și contabilitate sau HR. Vor fi tot mai puțini angajați care vor dori să lucreze în condițiile pe care le cunoaștem – program fix, muncă de la birou, dar vom avea tot mai mulți furnizori de servicii. Pentru reducerea costurilor, dar și pentru găsirea de competențe în servicii, companiile ar trebui să fie deschise la alte forme de colaborare decât cele tradiționale. De aceea, cred că, pe termen lung, vor avea de câștigat companiile deschise la un sistem de bonusare – inclusiv prin acceptarea programului de muncă hibrid, zile suplimentare de concediu – și un sistem corect și transparent de evaluare a angajaților”, adaugă Cristina Profeanu.

Candidații au învățat să ceară ce merită

Deși din punct de vedere financiar poate fi atractiv și pentru angajatori să lucreze cu prestatori de servicii pe anumite proiecte în loc de angajați full-time pentru că au costuri mai mici, apar și provocări, mai spune Andra Pintican: „Cum ajuți un freelancer să se conecteze cu echipa, să fie parte din cultura organizațională și să colaboreze eficient cu angajații interni? Sunt companii pentru care e rentabil să lucreze cu freelancers și altele pentru care angajații interni vor fi soluția potrivită”.

Candidații sunt tot mai performanți și au învățat să ceară ce merită, mai spune experta în resurse umane Andra Pintican: „Mulți aleg roluri remote pentru companii din afară, pentru că primesc ceea ce își doresc. Criza de specialiști se tot acutizează și încă mai avem companii care nu doar că nu lucrează la brandul de angajator, dar nici nu au echipă de HR și strategie de workforce”. Această criză de specialiști va forța companiile să ia în calcul acest aspect atunci când își planifică strategia de business.

Aproape trei sferturi din angajați nu și-ar recomanda angajatorul

Sondajul mai sus-citat mai relevă că femeile sunt mai optimiste decât bărbații în privința schimbării locului de muncă și a oportunităților, cei mai optimiști fiind cei din generația milenialilor – 46%.

Potrivit aceleiași surse, 74% din angajați nu ar recomanda angajatorul pentru un job unui bun prieten.

Cât privește munca în domeniul IT, 43% din bucureșteni nu ar recomanda angajatorul pe care-l au, comparativ cu 35% din clujenii care muncesc în acest domeniu și 39% din ieșeni. Motivele menționate de angajați sunt munca epuizantă, lipsa de apreciere, mediul toxic, lipsa de beneficii, de viziune și de dezvoltare.

Repondenții au trecut în lista de beneficii pe care ar dori-o mai multe zile de concediu de odihnă, mașină de serviciu, asigurarea medicală pentru membrii familiei, afterschool pentru copii, tichete de vacanță și servicii de psihoterapie.

Doar 1,9% au declarat că se simt fericiți la muncă, 8,7% că sunt obosiți, iar 10,7% se simt frustrați. Totodată, 15,3% au declarat că se simt apreciați la locul de muncă, iar 13,2% că sunt copleșiți.

49% din bucureșteni sunt de părere că managerul pe care-l au ar trebui să-și îmbunătățească metodele de a conduce, comparativ cu 43% clujenii și 53%, ieșenii. 

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri