Personalul medical va avea salarii mai mari cu 100 de lei din 2015. Colegiul Medicilor din România: „Aşteptăm legea ce va aduce creştere semnificativă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa de Urgenţă care prevede creşterea cu 100 de lei a salariilor personalului medical începând cu 1 ianuarie 2015 a fost aprobată. De noua prevedere vor beneficia 300.000 de persoane. Deşi a salutat noua măsură, Colegiul Medicilor din România speră la o nouă lege, care să aducă majorări salariale semnificative.

„Practic, începând de la 1 ianuarie 2015 tot personalul din sistemul public sanitar şi cel de asistenţă socială vor beneficia de majorarea de 100 de lei la cuantumul brut al salariilor de bază. Asta înseamnă, practic, tot personalul din Sănătate, indiferent că vorbim aici de cei din subordinea Ministerului Sănătăţii, reţeaua autorităţilor locale, dar şi reţelele speciale, adică de la MApN şi MAI”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Acesta a precizat că de creşterea salarială de 100 de lei vor beneficia că în cazul celor cu salarii sub 900 de lei se va aplica anul viitor o creştere în două etape de 150 de lei, respectiv 75 de lei de la 1 ianuarie 2015 şi alţi 75 de lei de la 1 iulie 2015.

CMR salută măsura, dar vrea şi o lege nouă

Colegiul Medicilor din România (CMR) salută majorarea cu 100 de lei a cuantumului brut al salariilor de bază din sistemul sanitar, subliniind însă că aşteaptă să fie aprobată legea privind practica privată în spitalele publice, care ar urma să aducă „o creştere salarială semnificativă”.

„Majorarea cu 100 de lei poate părea nesemnificativă, dar salutăm decizia. Aşteptăm, aşa cum am negociat cu Ministerul Sănătăţii, aprobarea legislaţiei privind practica privată în spitalele publice, care va creşte semnificativ veniturile, precum şi aprobarea legii malpraxixului”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, citat de Mediafax.

Potrivit preşedintelui CMR, acele legi au fost finalizate şi avizate de Colegiu, aşteptându-se să fie aprobate de Parlament.

Ameninţări cu proteste de stradă

În octombrie, Federaţia Sanitas a anunţat că personalul medical va ieşi în stradă, dacă Guvernul nu găseşte soluţii pentru majorarea cu 100 de lei a salariilor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, ameninţând că în caz contrar sindicaliştii vor picheta sediul Executivului, iar în 12 noiembrie vor organiza un protest de amploare.

Sindicaliştii au solicitat creşterea salariilor cu 100 de lei brut pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi din asistenţă socială, începând din 1 noiembrie 2014, şi aplicarea prevederilor Legii 284/2010, începând din 1 ianuarie 2015.

Revendicările cadrelor medicale din 2013

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat în noiembrie 2013 la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate.

Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului.

Printre revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate se numărau, pe lângă solicitările legate de salarizare, acordarea unui procent de minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale precum şi majorarea salariilor medicilor rezidenţi. La începutul acestui an, guvernul a decis să acorde burse medicilor rezidenţi care aveau leafa sub 3.000 de lei.

Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14 - 16 octombrie 2013, în grevă japoneză. În total, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

Pe aceeaşi temă:

Grevă generală în sănătate pe termen nelimitat, începând cu 28 noiembrie

Salariaţii din Sănătate vor face grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, care a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

70.000 de semnături au fost strânse pentru declanşarea grevei generale în Sănătate. Profesorul Astărăstoae: s-ar putea să nu ajungem la grevă!

Angajaţii din sănătate au strâns deja peste 70.000 de semnături prin care sunt de acord cu declanşarea grevei generale, în condiţiile în care negocierile care se vor purta cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor vor eşua, din nou.

FOTO 10.000 de medici şi asistenţi au protestat sâmbătă în Capitală. Susţinuţi de medici renumiţi aceştia au scandat: „Vreau să lucrez în România”

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite