Pericolul virozelor. Cum le tratăm fără medicamente

0
Publicat:

Sezonul gripal a început și va ține până în mai, anul viitor.

Vaccinarea anti-gripala previne îmbolnăvirea Foto: Shutterstock
Vaccinarea anti-gripala previne îmbolnăvirea Foto: Shutterstock

După pandemie, sistemul imunitar este mai puțin echilibrat, astfel că suntem mai vulnerabili în fața virusurilor gripale și a virozelor de tot felul. Medicii specialiști au avertizat deja că acest sezon gripal va fi mai puternic decât în alți ani și au recomandat vaccinarea ca metodă de a evita cazurile grave.

Mai ales că, în acest an, față de anii trecuți vaccinul gripal a ajuns în premieră, în cabinetele medicilor de familie la finalul lunii septembrie. ”Avem vaccin și a început vaccinarea antigripală. Nu aș putea să spun că există un interes mai mare de vaccinare față de anii trecuți, pentru că oamenii nu prea sunt obișnuiți să-l primească atât de devreme. Este pentru prima oară când l-am primit la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce nu este în principiu ceva rău, este foarte bine”, explică dr, Gindrovel Dumitra, medic de familie, președintele Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționaole pentru Medicina de Familie.

Sezon gripal cu o amplitudine mai mare

Pacienții cronici, adaugă medicul de familie, și care se prezintă pentru rețeta lunară pentru boala cronică îl primesc gratuit fără niciun fel de problemă: ”Vom vedea în ce măsură cantitățile pe care le-am primit sunt prea mari sau prea mici, În acest moment este prea devreme pentru a spune acest lucru”.

Numărul celor care se prezintă la medicul de familie cu simptome de infecții respiratorii este și el mai mare decât în mod obișnuit. ”Evaluările OMS spun că sezonul acesta gripal va fi cu siguranță mai serios decât în ultimii doi ani care au fost total atipici și există indicii destul de clare că va avea o amplitudine mai mare comparativ cu un sezon obișnuit”, a avertizat dr. Gindrovel Dumitra.

În aceste condiții, persoanele aflate în grupele de risc sunt invitați să se vaccineze antigripal, mai ales că imunitatea se capătă în circa zece zile după inoculare. ”Grupe la risc înseamnă copii cu vârste între 6 luni și 5 ani, gravidele, orice persoană peste 65 de ani, personalul medical și orice persoană care are o boală cronică”, conchide dr. Dumitra. 

Cei mici, principali transmițători

Copiii contribuie din plin la transmiterea gripei în cadrul comunităților, iar ratele episoadelor acute de gripă sunt ridicate la această categorie. Conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” din București, recomandă părinților care au copii răciți, afectați de tuse persistentă, să-i trateze mai puțin cu siropuri de tuse: „Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor. Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii“, explică pediatrul pe pagina de socializare a Spitalului virtual pentru copii.

Tusea, adaugă medicul, este normală și poate persista și o săptămână sau mai mut la un copil răcit: „Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul... În aceste scenarii trebuie făcute: un consult real și, poate, analize”.

Universitarul recomandă o linguriță de miere ca remediu pentru calmarea tusei la copilul de grădiniță: „Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo. Mesajul de luat acasă - un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil NU are nevoie de multe doctorii, ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița. Evident că această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități! Orice scenariu de răceală "banală" trece și de la sine. După un timp rezonabil. Febra durează câteva zile (3-4 în general), iar tusea câteva săptămâni. Multă răbdare și... miere. Va fi o toamnă lungă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite