În ce condiții ne vom putea vaccina la farmacie

0
Publicat:

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de organizare a unui program-pilot prin care vaccinul împotriva gripei sezoniere va putea fi efectuat nu doar în cabinetul medicului de familie, ci și în farmacii.

Vaccinul gripal protejează în fața gripei sezoniere Foto: Shutterstock
Vaccinul gripal protejează în fața gripei sezoniere Foto: Shutterstock

„În vederea creșterii accesibilității la servicii de vaccinare, a acoperirii vaccinale în cazul vaccinului gripal și pentru asigurarea accesului populației cât mai larg la servicii de vaccinare pentru prevenirea gripei sezoniere, este necesar ca această activitate de vaccinare antigripală să se deruleze și la nivelul farmaciilor comunitare”, se arată în referatul de aprobare a actului normativ, aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății.

Programul-pilot se adresează persoanelor eligibile și este gândit să funcționeze 180 de zile. Vânzarea vaccinurilor în farmacii, se mai arată în actul normativ, se face la prețul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar prețul serviciului de vaccinare se stabilește la un preț maximal egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare. Costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată, potrivit aceleiași surse.

Ce înseamnă persoană eligibilă

Potrivit Ghidului de bune practici pentru organizarea acestui program-pilot, efectuarea vaccinării în farmacie se face la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor, de reprezentanții legali, dacă persoana deține o recomandare medicală de a fi vaccinată împotriva gripei sau a mai făcut cel puțin o dată acest vaccin în anii anteriori, nu are semne de infecții acute și nici reacții alergice la vreunul dintre componentele vaccinului. Vaccinarea are loc numai după efectuarea unei anamneze pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare și numai după obținerea consimțământului scris al persoanei care se prezintă la vaccinare. De asemenea, datele privind vaccinarea antigripală efectuată se completează și în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). Persoanele care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor fi îndrumate către medicul de familie pentru vaccinare. 

După vaccinare, persoana imunizată trebuie supravegheată timp de 15 minute. Dacă aceasta nu se simte bine, farmacistul trebuie să ia primele măsuri de urgență, după care să apeleze serviciul 112.

După administrarea vaccinului, farmacistul îi dă, la cerere, persoanei vaccinate dovada de vaccinare împotriva gripei sezoniere eliberată din RENV, se mai arată în Ghid.

Ce farmacii pot intra în program

Proiectul de ordin mai prevede că vaccinarea va putea fi făcută doar de farmaciști cu drept de liberă practică, absolvenți ai unui program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Un astfel de program de pregătire ține 5 zile și poate fi organizat de instituțiile de învățământ superior, cu consultarea Colegiului Farmaciștilor și a Ministerului Sănătății. 

Certificatul de absolvire este valabil 5 ani de la data absolvirii, cu posibilitatea de prelungire după susținerea unui test de evaluare a competențelor. Nota minimă de promovare este 7,00.

În plus, farmacia trebuie să dețină autorizație pentru derularea unei astfel de activități, de la Ministerul Sănătății. Lista farmaciilor comunitare autorizate să deruleze activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere se va publica pe site-ul Ministerului Sănătății și va fi actualizată, se mai arată în proiectul de ordin.

Pentru a primi autorizație să participe la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere, o farmacie comunitară trebuie să îndeplinească anumite condiții. Printre acestea, să aibă un spațiu special destinat, preom și dotări necesare – o masă placată cu materiale ușor de curățat și dezinfectat, scaune, dispensere de substanțe dezinfectante, trusă de prim-ajutor în caz de șoc anafilactic, precum și recipiente pentru colectarea și depozitarea deșeurilor periculoase. Totodată, farmaciile trebuie să posede un frigider pentru depozitarea vaccinurilor și menținerea lor în condiții optime de temperatură, materiale și echipamente de protecție în cantități suficiente, precum și un calculator cu conexiune la internet pentru înregistrarea vaccinărilor în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Farmaciile sunt obligate să respecte lanțul de frig la preluarea și transportul vaccinurilor, precum și să păstreze și să administreze aceste vaccinuri în condiții de maximă siguranță.

9.000 de farmacii comunitare funcționează în România, potrivit cifrelor oficiale.

Ce vaccinuri e comercializează

În România, în septembrie 2022, sunt înregistrate și comercializate următoarele vaccinuri gripale sezoniere tetravalente: Influvac Tetra® (Mylan Healthcare GmbH) – suspensie injectabilă în seringă preumplută; Vaxigrip Tetra® (Sanofi Pasteur) – suspensie injectabilă în seringă preumplută; Fluenz Tetra® (AstraZeneca AB) – spray nazal, suspensie; Efluelda® (Sanofi Pasteur) – suspensie injectabilă în seringă preumplută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite