Orele suplimentare și sporurile vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei

0
Publicat:

Pensiile vor fi recalculate deoarece o nouă lege prevede că orele suplimentare și sporurile vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. 

Pensiile vor fi recalculate
Pensiile vor fi recalculate

Noua Lege privind sistemul public de pensii care se va aplica de la 1 septembrie prevede, pe lângă regula că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani, și că orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă că se cuantifică toate cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.

Va fi luat în calcul inclusiv al 13-lea salariu pentru calculul pensiilor. Însă autoritățile trebuie să pună la punct și sistemul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Până acum, 95% dintre dosarele celor aproape 5.000.000 de pensionari au fost introduse în sistemul electronic.

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a spus Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii, conform stirileprotv.ro.

„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințele care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, prevăzute la art. 4 alin. (1) și art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată”, se arată în Legea 360/2023.

Adeverințe de la angajatori

În prezent, autoritățile de la Casa de Pensii cunosc veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu aprilie 2001. Adică toate salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le transmită lunar către ANAF.

Pentru sporurile încasate înainte de 2001, persoanele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea pentru a cere o adeverință care este foarte clar stipulată în lege, mai spun experții. În situațiile excepționale, în care s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii.

Mai mult, conform legii, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 de ani. De exemplu, un pensionar care a lucrat 37 de ani și 7 luni în industria textilă va primi pentru 12 ani de muncă peste stagiul de cotizare 8,8 puncte. Numărul de puncte ar urma să îi aducă din septembrie o pensie mai mare. Potrivit calculelor, de la o pensie de 2.569 de lei, cât are acum, ar urma să primească de la 1 septembrie în jur de 3.800 de lei.

Recalcularea programată în septembrie ar urma să aibă un impact de aproximativ 10 miliarde de lei, susțin oficialii de la Ministerul Muncii.

Nașterea copiilor te scoate mai repede la pensie

De precizat că noua lege mai prevede și că femeile care au realizat stagiul complet de cotizare (35 de ani) și care au născut și crescut copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade cuprinse între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor. Astfel, perioada cea mai mică de reducere a vârstei de pensionare, de șase luni, se va aplica în cazul femeilor care au crescut un copil, iar cea mai mare, de trei ani și jumătate, în cazul femeilor ce au născut și crescut cel puțin șapte copii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite