OMS avertizează că anual ar putea apărea 19, 3 milioane de cazuri noi de cancer în lume, până în 2025
0Estimarea de bazează atât pe evoluţia demografică în lume şi îmbătrânirea populaţiei, dar şi pe creşterea alarmantă înregistrată deja în 2012 faţă de 2008: anul trecut, 14,1 milioane de oameni din întreaga lume au aflat că au cancer, cu 11% mai mulţi decât acum patru ani, iar 8,2 milioane au murit din cauza acestei boli, potrivit estimărilor OMS, date publicităţii joi.
Cu patru ani înainte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că erau 12,7 milioane de cazuri noi şi 7,6 milioane de decese, relatează AFP.
Aceste cifre au fost furnizate de Agenţia Internaţională de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a OMS cu sediul la Lyon, în partea central-estică a Franţei, care dispune de date privind 28 de tipuri de cancer în 184 de ţări, potrivit Mediafax.
Cele mai frecvente forme de cancer diagnosticate sunt cele de plămâni (1,8 milioane de cazuri, respectiv 13% din total), de sân (1,7 milioane de cazuri, 11,9% din total) şi colorectal (1,4 milioane de cazuri, 9,7% din total).
Cele mai frecvente decese survin în cazul cancerelor de plămâni (1,6 milioane de decese, reprezentând 19,4% din total), de ficat (0,8 milioane de decese, 9,1% din total) şi stomac (0,7 milioane de decese, 8,8% din total).
Potrivit OMS, numărul cazurilor de cancer de sân a crescut cu 20% faţă de 2008, în timp ce mortalitatea legată de această formă de cancer ca crescut cu 14%.
În plus, cancerul de sân reprezintă 25% din formele de cancer diagnosticate la femei. În total, în fiecare an, 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân.
În 2012, 6,3 milioane de femei trăiau cu cancer de sân diagnosticat în cursul precedenţilor cinci ani.
Cancerul la sân, responsabil pentru peste 520.000 de decese
Cancerul de sân este cauza cea mai frecventă de deces provocat de cancer la femei (522.000 de decese) şi forma cel mai frecvent diagnosticată la femei în 140 dintre cele 184 de ţări acoperite de studiu.
Acesta este, de asemenea, una dintre principalele cauze de deces provocat de cancer în ţările mai puţin dezvoltate, iar OMS cere "demersuri eficiente şi abordabile pentru depistarea precoce, diagnosticarea şi tratamentul" cancerului de sân la femeile care trăiesc în aceste ţări, potrivit doctorului Christopher Wild, directorul CIRC.
Proiecţiile care se bazează pe aceste estimări anticipează o creştere substanţială de 19,3 milioane de cazuri noi de cancer pe an până în 2025, din cauza creşterii demografice şi a îmbătrânirii populaţiei, potrivit specialiştilor OMS.
Peste jumătate dintre cazurile de cancer (56,8%) şi decese provocate de cancer (64,9%) în 2012 au fost înregistrate în regiunile cel mai puţin dezvoltate din lume, proporţie ce va creşte de asemenea până în 2025.
Dr. Fatih Agalar: Diagnosticat timpuriu, cancerul colorectal se vindecă în 95% din cazuri
Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer colorectal, boală care este favorizată şi de stilul modern de viaţă. Am aflat de la dr. Fatih Agalar, medic la o clinică din Turcia, ce factori favorizează această afecţiune şi cum o putem preveni.
Pentru a asigura continuitatea tratamentelor la Institutul Oncologic, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a decis asigurarea de urgenţă prin transfer de la alte unităţi spitaliceşti din Bucureşti a unor cantităţi suficiente de medicamente uzuale.
Mai mulţi copii cu cancer vor putea fi trataţi la Institutul Oncologic Bucureşti
50 de noi paturi, dar şi o „şcoală de spital“ au fost inaugurate astăzi la Institutul Oncologic Bucureşti, astfel încât copiii bolnavi de cancer internaţi aici mai mult timp să-şi poată continua studiile.
Aproximativ 4.000 de românce mor, anual, din cauza cancerului de sân
România are anual, aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer de sân, iar în jur de 4.000 de femei mor, în acelaşi interval, din cauza acestei maladii, a anunţat, vineri, şeful clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucureşti, prof. dr. Alexandru Blidaru.