O fetiţă cu tetrapareză, primul copil român tratat cu celule stem mezenchimale din cordonul ombilical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recoltarea de celule stem, o descoperire care poate salva mulţi pacienţi
Recoltarea de celule stem, o descoperire care poate salva mulţi pacienţi

O fetiţă de doi ani şi jumătate, diagnosticată cu tetrapareză cerebrală infantilă, o boala cauzată de lipsa oxigenării creierului pentru un timp la naştere, este primul copil român tratat cu celule stem mezenchinale recoltate din cordonul ombilical, la Spitalul Universitar pentru Copii din Cracovia.

Anastasia s-a născut în luna decembrie 2011. Şapte luni şi jumătate mai târziu, fetiţa a fost diagnosticată cu tetrapareză cerebrală infantilă formă spastică distonică bilaterală, o boală cauzată de lipsa oxigenării creierului pentru un interval de timp, la naştere. 

La 18 luni de la naştere Anastasia era sub observaţie pentru dezvoltare întârziată psihomotorie manifestată printr-un control slab al capului, lipsa controlului trunchiului, utilizarea cu preponderenţă a mâinii stângi cu care apuca slab obiecte, mâna dreaptă fiind ţinută cu pumnul flexat.

La acel moment, s-a recomandat un tratament de reabilitare, exerciţii pentru controlul mai bun al capului şi exploatare câmp vizual, stimulare coordonare ochi-mână. Kinetoterapia a început la scurt timp de la diagnosticare şi continuă, nefiind înregistrate modificări marcante ale stării Anastasiei. 

Medicul neurolog din Romania a recomandat efectuarea unei terapii cu celule stem. Deoarece astfel de intervenţii nu se fac la acest moment în România, intevenţia s-a realizat în Polonia, potrivit unui comunicat al băncii de celule stem Biogenis.

Procedura a constat într-o puncţie lombară şi infuzie de celule stem mezenchimale în lichidul cefalorahidian. Medicii speră ca prin acest tratatment să se îmbunătăţească circulaţia cerebrală, prin apariţia unor noi vase de sânge, precum şi îmbunătăţirea legăturilor nervoase.

La doar o zi de la transplant, Anastasia a spus pentru prima dată, în mod clar, "Mama!". Tratamentul va continua cu încă cel puţin două astfel de infuzii cu celule stem mezenchimale.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite