Număraţi-vă singuri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin a completat formularele  de recensământ în 42 de minute,  dar a sărit câteva rubrici confuze
Valentin a completat formularele de recensământ în 42 de minute, dar a sărit câteva rubrici confuze

Comisia pentru recensământ le-a oferit bucureştenilor posibilitatea de a completa la domiciliu chestionarele care pot fi descărcate de pe internet. Motivul: în Capitală au fost recenzate doar jumătate din locuinţele estimate.

„Adevărul" a vrut să vadă cum reuşeşte un bucureştean cu pregătire medie să se recenzeze singur. În mod normal, chestionarele de la recensământ sunt completate de un recenzor care a fost instruit câteva zile în acest scop. Intervievatul răspunde doar la întrebările ce-i sunt puse. La autorecenzare, persoana nu beneficiază de niciun curs de operator de teren, ci are la îndemână nişte proceduri cu ajutorul cărora trebuie să completeze formularele de pe site-ul recensământului. Totul se găseşte la adresa www.recensamantromania.ro, rubrica „Instrumentar". Pentru a vedea în cât timp şi cât de corect poate completa un om obişnuit aceste chestionare, „Adevărul" a apelat la Valentin, o persoană cu studii medii, care foloseşte computerul  ocazional. A intrat rapid pe site, a printat şi a început completarea.

Probleme cu tipurile de locuinţe

Prima bâlbă, o uşoară întârziere, a apărut la chestionarul „Locuinţă, Clădire". La întrebarea 3 a avut nevoie de o studiere a site-ului, ca să lămurească „tipul locuinţei": convenţională, unitate mobilă, provizorie etc. Întrebarea imposibil de lămurit a fost cea de la numărul 10, unde trebuie menţionate „camerele utilizate în scopuri profesionale, comerciale etc". N-a ştiut la ce se referă şi a abandonat după un timp.

A mai ezitat la nr. 13, instalaţie de alimentare cu apă caldă, unde a bifat din greşeală „din reţea publică", dar şi-a  dat seama că el se încadrează la „din sistem propriu". A şters imediat ce-a greşit. A răspuns eronat la „tipul clădirii", fiindcă n-a înţeles diferenţa dintre „blocuri de apartamente" şi „clădire destinată spaţiului colectiv de locuit, în care se află locuinţe".

La întrebarea „Perioada construirii clădirii", Valentin n-a observat că există şi o căsuţă, la răspunsul 5. Adică, pentru locuinţele construite după 1970 trebuie trecut anul exact. I-a mai luat timp şi „localizarea clădirii": „într-o zonă construită continuă de-a lungul unei străzi", deoarece n-a priceput de ce nu se spune simplu: pe o stradă.

Încurcături cu „uniunea consensuală"

La chestionarul „Persoană" apar cele mai mari probleme, iar punctul 7, „Starea civilă de fapt", mai precis „uniunea consensuală", pare să dea multă bătaie de cap. Şi Valentin, dar şi o altă persoană, cu studii superioare, au trecut iniţial da, la „uniune consensuală". În realitate, ambii sunt căsătoriţi cu forme legale, astfel încât ar fi trebuit să ignore acea rubrică. Se completează doar în cazul în care doi oameni trăiesc în împreună, dar nu au forme legale. Valentin n-a ştiut că este nevoie de înscrierea denumirii exacte a ultimei şcoli absolvite şi profilul, aşa încât a lăsat liber acel spaţiu.

Dificultăţi la capitolul „Ocupaţii"

Valentin a avut dificultăţi mari la capitolul caracteristici economice ale persoanei. Confuziile apar la rubrica nr. 30, „statutul activităţii curente". Nu a ştiut că ocupat înseamnă, printre altele, angajat. Aşa încât a răspuns „întreţinut de stat sau de organizaţii private". S-a lăsat indus în eroare şi de faptul că există, la nr. 33, „Statutul profesional", unde a răspuns corect că este angajat, aşa încât şi-a imaginat că la 30 trebuie să fie vorba despre altceva.

N-a ştiu nici unde să bifeze la nr. 36, tot din chestionarul „persoană": „tipul sectorului în care lucrează persoana". Aici l-a zăpăcit prima variantă de răspuns, „societăţi nefinanciare şi financiare". Valentin a înţeles că are nevoie de câte un formular „Persoană" şi pentru soţie şi fiică, le-a printat, dar a uitat să le completeze. Cu totul, de la un cap la altul, completarea formularelor a durat 42 de minute. Asta, fără să fi avut nevoie să completeze şi chestionarele pentru persoane plecate în străinătate, pentru cele prezente temporar sua pentru plecate pentru o perioadă îndelungată. Ar fi avut mai puţine greşeli, cu siguranţă, dacă avea timp să studieze cu foarte multă atenţie „procedurile" de autorecenzare.

Pentru a vă autorecenza aveţi nevoie de: computer, conectare la internet, imprimantă şi eventual scanner, dacă vreţi să trimiteţi pe e-mail chestionarele completate. Câţi bucureşteni sunt dotaţi cu toate astea?

Cifrele de azi ale recensământului

3 zile au mai rămas pentru recenzarea locuitorilor României.

15.341.514 persoane au fost numărate în primele opt zile ale recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Profil

Coordonatele persoanei care a participat la experiment:
- Prenume: Valentin
- Vârsta: 44 de ani
- Studii: Şcoală profesională
- Meserie: Electrician
- Are computer de şapte ani şi intră săptămânal pe internet, fiindcă nu are foarte mult timp liber.

Bâlbele recensământului

La 20 octombrie, în prima zi de recenzare, aproximativ 1.000 de recenzori s-au retras. Aceasta după ce primăriile i-au anunţat cu întârziere că şomerii şi pensionarii retraşi anticipat trebuie să aleagă între indemnizaţie sau pensie şi plata pentru recenzare. La 22 octombrie, Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS, a susţinut că declararea CNP-ului la recensământ nu este obligatorie. „Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi în absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-i divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune", a declarat Vladimir Alexandrescu.

La 26 octombrie, şeful INS, Vergil Voineagu, l-a demis pe Vladimir Alexandrescu pentru declaraţiile potrivit cărora cei care nu dau CNP-ul nu vor fi amendaţi. Dimpotrivă, a explicat Voineagu, declararea CNP‑ului este obligatorie, iar cei care nu vor face acest lucru vor fi amendaţi conform legii, cu sume între 1.500 şi 4.500 de lei. De atunci, recenzorii s-au întors la cei care au răspuns la formulare, dar nu şi-au dat CNP-ul, pentru a completa şi această rubrică. Voineagu susţine că dacă nu se adaugă CNP-ul, vor fi amendaţi şi cei deja recenzaţi.

Vezi aici procedurile pentru autorecenzare şi descarcă toate chestionarele ce trebuie completate şi trimise prin poştă, pe fax sau pe e-mail.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite