Noul ministru al Sănătăţii şi-a preluat mandatul. Orban anunţă o lipsă serioasă de fonduri pentru Sănătate. Nu mai sunt bani nici pentru salarii
0O lipsă serioasă de fonduri pentru încheierea programelor din sănătate, deficit la Fondul naţional de sănătate şi probleme în modul în care medicii pot ajuta pacienţii care suferă accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic - acestea au fost doar câteva dintre anunţurile făcute de către noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, şi de premierul Ludovic Orban.
Noul ministrul al Sănătăţii, Victor Costache, a fost instalat în funcţie de premierul Ludovic Orban şi vicepremierul Raluca Turcan cu noaptea în cap, iar conferinţa de presă a văzut din parte celor trei mai multe anunţuri care reconfirmă starea problematică a domeniului sănătăţii din România.
Orban anunţă o lipsă serioasă de fonduri şi ia în vizor taxa clawback
Prim-ministrul Ludovic Orban susţine că nu există în buget sumele necesare până la finalul acestui an nici pentru finanţarea programelor de sănătate, dar nici pentru bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Mai mult, Orban cere eliminarea discriminărilor dintre furnizorii publici şi cei privaţi de servicii medicale.
„Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei” a afirmat Ludovic Orban joi dimineaţă.
Acesta a fost completat de ministrul Sănătăţii, care a spus că nu sunt bani nici pentru salari. „Nici de salarii. E vorba de aproximativ 4 miliarde de RON”, a explicat Victor Costache.
Orban a vorbit şi despre taxa de clawback, despre care spune că este „un inhibitor al dezvoltării pieţei”.
„Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor pentru dezvoltarea pieţei de medicamente (....) pentru că a ajuns la 26 – 27 la sută din cauza faptului că au crescut costurile pentru medicamentele compensate şi gratuite în condiţiile în care a fost menţinută aceeaşi anvelopă bugetară” a arătat primul ministru.
Acesta a spus că sunt peste 2000 de medicamente care au fost retrase de pe piaţă după aplicarea taxei „oarecum în pauşal”.„Nu sunt specialist în domeniu dar va trebui să facem o analiză serioasă şi să luăm nişte decizii” a adăugat şeful executivului.
Premierul a spus că, în opinia sa, Agenţia Naţională a Medicamentului trebuie să ţină cont de realităţile de pe piaţă şi „să renunţe la discriminările care există între diferiţi actori de pe piaţă”.
„Trebuie eliminată orice discriminare între furnizorii privaţi de servicii medicale şi furnizorii publici de servicii medicale. Ministerul trebuie să fluidizeze toate procedurile, să înceteze să mai fie o frână prin tot felul de avize şi autorizaţii care sunt blocate cu lunile sau cu anii atunci când există iniţiative, în special iniţiative private în domeniul medicinei” a mai afirmat Ludovic Orban.
Noul ministru al Sănătăţii: „Sărăcia este greu de manageriat”
Noul ministru al Sănătăţii Victor Costache susţine că domeniul pe care îl conduce este într-o „situaţie veşnic precară” şi susţine că are câteva priorităţi în mandatul său, printre aceste regăsindu-se integrarea tuturor absolvenţilor de Medicină care vor trece examenul de rezidenţiat, alocarea mai multor bani şi construirea de unităţi sanitare. Vicepremierul Raluca Turcan anunţă, în acelaşi timp, un deficit de trei miliarde de lei la Fondul naţional de sănătate.
Victor Costache a anunţat joi, la preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii, că menţine data de 8 decembrie pentru susţinerea examenului de rezidenţiat.
„Unul din primele aspecte care trebuie menţinute funcţionale este examenul de rezidenţiat. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor care se pregătesc pentru acest examen. (...) aşa că susţinem desfăşurarea acestui examen conform procedurii în vigoare pe 8 decembrie. Am deschis din prima zi a mandatului un dialog cu reprezentaţii absolvenţilor înscrişi la concurs şi le respectăm dorinţa de a păstra data de 8 decembrie, nu vrem să schimbăm regulile în timpul jocului”, a spus Costache.
„Niciun absolvent care reuşeşte să treacă pagul de 60 la sută nu va rămâne pe dinafară. Resursa umană este deficitară, peste 30.000 de medici au părăsit ţara, deci ar fi aberant să nu integrăm aceşti tineri care sunt importanţi pentru sistemul medical”, a subliniat el.
Victor Costache a spus că o altă prioritate este găsirea unei soluţii vederea unei rectificări bugetare pozitive pentru sistemul sanitar.
„Sărăcia este greu de manageriat, dar odată ce avem un buget suficient vom putea avea pretenţii şi mai mari” a spus noul ministru al Sănătăţii.
Acesta a mai precizat că are în vedere stadiul spitalelor regionale şi al celorlalte proiecte privind spitalele din diferite judeţe.„Nu contează culoarea politică, orice proiect este binevenit” a spus Costache în acest context.
Noul ministru al Sănătăţii a anunţat că are în vedere şi dezvoltarea unui sistem al „asigurărilor complementare de sănătate”. „Deficitul la Fondul Naţional unic de sănătate este, la nouă luni, de trei miliarde de lei”, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan. Aceasta a spus că trebuie rezolvate „probleme nerezolvate de ani de zile” în domeniul sanitar.
Probleme enorme pentru cei care fac AVC sau infarct miocardic
Victor Costache a mai afirmat şi faptul că „problemele sunt enorme” în cazul pacienţilor care suferă accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic, din cauza numărului foarte mic de centre care asigură intervenţii specializate pentru astfel de probleme.
„Concret, în momentul ăsta, dacă cineva face AVC sau un infarct miocardic în ţară, problemele sunt enorme. Nu este normal ca România, ţară europeană, să avem această situaţie: cel mai mic număr de centre de boli cardio-vasculare din ţară, cel mai mic număr de centre infarct miocardic din ţară şi vom reglementa rapid pozitiv acest lucru.Au fost ani în care, paradoxal, trăim într-o ţară în care nu aveam centre de infarct şi a modificat legislaţia ca să dăm în cap la centrele de infarct care funcţionau” a afirmat Victor Costache.
Noul ministru promite, însă, soluţii pentru pacienţii cu astfel de probleme.
„Pot să vă garantez că tot ce înseamnă programe de urgenţă, atât în domeniul accidentelor vasculare cerebrale, cât şi în domeniul infarctului miocardic vor fi atât prioritizate, cât şi dezvoltate. Acum avem nişte programe cât de cât pilot, funcţionale, vom face să fie mult mai eficiente, aducem expertiză internaţională şi veţi vedea în lunile care urmează”, a adăugat Victor Costache.
Acesta a spus că, în activitatea de transplant din România, „a avut loc o prăbuşire a numărului de donatori în anul 2017” şi că intenţionează ca în acest mandat să crească numărul personalului din domeniul transplantului dar şi „regândirea„ sistemului de transplant.
Ce spune noul ministru despre vaccinul antigripal
În ceea ce priveşte situaţia vaccinului antigripal, Victor Costache a precizat că jumătate de milion de doze de vaccin au fost deja distribuite în teritoriu, alte cinci sute de mii de doze vor ajunge la medicii de familie pe 10 noiembrie, urmând ca la începutul lunii decembrie să fie livrate alte cinci sute de mii de doze.
„Vom încerca să optimizăm acest sistem şi la anul să nu mai vorbim de o criză a vaccinurilor. Procedurile trebuie demarate din timp şi să nu mai ajunge în situaţia asta” a spus ministrul Sănătăţii.
Despre mita care se dă în spitale, noul ministru susţine că „este un fenomen adânc înrădăcinat în societatea medicală şi în societatea românească, care trebuie să dispară”. El a spus că nu ştie care este cea mai bună soluţie , dar că „toleranţa va fi zero” în ceea ce priveşte aceste fenomen.