Mobra, motoreta românească fabricată la Brașov. Cum a influențat visul de libertate al românilor VIDEO

0
Publicat:

România a avut o tradiție veche și în domeniul producției de motociclete, care erau denumite, inițial, motorete. Motoarele au fost fabricate de către societatea Metrom Brașov, iar asamblarea se făcea la fabrica Tohan din Zărnești.

Mobra Hoinar, unul dintre cele mai populare modele FOTO automobileromanesti.ro
Mobra Hoinar, unul dintre cele mai populare modele FOTO automobileromanesti.ro

Pe piață au existat motoretele Mobra și Carpați. Mobra a fost construită în cinci versiuni – Mobra 50, Mobra 50 Super, Mobra Turist, Mobra Hoinar și Mini-Mobra, în timp ce a doua a avut două versiuni – Carpați și Carpați Super.

Motocicleta românească a fost creată şi fabricată la uzina din Zărneşti, fondată în 1938 de către inginerul Malaxa, ca parte a grupului Malaxa.

Model Mobra 50 Super FOTO mobra.ro
Model Mobra 50 Super FOTO mobra.ro

Chiar dacă se producea în serii limitate, Mobra, care-și luase numele de la Motociclete Brașov (prima silabă din cele două cuvinte), a fost timp de peste 30 de ani singura posibilitate pentru românii pasionați de motociclism de a-și satisface visul. Deținerea unei Mobra era echivalent cu sentimentul de libertate.

Fabrica, situată în judeţul Braşov, a început prin a fabrica biciclete în 1954, iar în 1959 a pus în producţie şi motoreta Carpaţi. Mobra 50 a fost primul model de motocicletă produs la Zărnești, începând cu anul 1971. 

Lăsând la o parte suspiciunile privind originalitatea modelului (exista presupunerea că e o copie după modelul nemțesc Zundapp, dată fiind și asemănarea cu Honda prin formă de aripa în relief de pe rezervor), era un urmaș de marca al modelului Carpați și avea capacitatea de a transporta două persoane. 

Mobra 50 avea un monocilindru în doi timpi, cu răcire forțată cu aer, ce dezvolta 4 CP. Despre consum, se spune că era pe la 2.5 litri/100 km. Suspensia avea amortizoare hidraulice, iar cutia de viteze era în patru trepte. Mai avea o șa pentru două persoane și încuietoare la ghidon. Prețul de achiziție la lansarea pe piață în 1971 a fost de aproximativ 6.000 de lei.

Mobra Turist FOTO mobra.ro
Mobra Turist FOTO mobra.ro

Mobra 50 Super s-a dorit a fi varianta îmbunătățită a modelului Carpați, eliminându-se o serie de elemente similare primului model. A fost proiectată cu un design mult mai simplu, deoarece dispar semnalizatoarele de pe furcă față și stopul cu semnalizatoare, însă cu același motor puternic.

Cea de-a treia variantă, Mobra Hoinar, produsă între 1986 și 1994, este considerată un model 100% autohton. A fost lansată pe piață în 1986, la prețul de 11.000 de lei și era destinată atât transportului în oraș, cât și pentru drumurile lungi.

Concurs cu motociclete Mobra FOTO mobra.ro
Concurs cu motociclete Mobra FOTO mobra.ro

La noul model a fost eliminat sistemul de răcire forțată cu aer a motorului, specific modelului 50 Super. Cu o autonomie de 450 km și o cutie de viteze în 5 trepte comandate (o treaptă în plus față de Mobra 50), Hoinarul atingea peste 70 km/oră. Mobra Turist era o variantă puțin îmbunătățită a modelului Hoinar. 

Modelul Mini-Mobra a fost produs începând cu 1976 până la sfârșitul anilor `80 și reprezenta model sport, mai simplu decât cel inițial, care în 1981 se vindea cu 4.900 de lei. 

Reclamă la motoreta Mobra FOTO Motociclete Românești
Reclamă la motoreta Mobra FOTO Motociclete Românești

Deși nivelul de productivitate atingea uneori 3.000 de motociclete într-o luna și, de multe ori, se vindeau tot atâtea exemplare, după aproximativ 40 de ani de activitate, fabrica a fost nevoită să stopeze producția, întrucât motorul furnizat de întreprinderea Metrom Brașov nu corespundea normativelor europene, la începutul anilor 2000.

Motocicletă Mobra recondiționată FOTO Adevărul
Motocicletă Mobra recondiționată FOTO Adevărul

Lasând la o parte o serie de inconveniente, cum ar fi numărul limitat de exemplare - motiv pentru care se întocmeau liste de așteptare, motorul zgomotos sau paleta cromatică redusă (portocaliu, roșu aprins sau muștar), comentariile ironice sau glumele intrate deja în folclor („Moarte sigură cu cobra, dar mai sigură cu Mobra”), motocicletele românești au făcut istorie în perioada în care au fost produse. Exemplare funcționale pot fi întâlnite și în prezent, iar anunțuri de vânzare există cu sutele în mediul online. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite