Mircea Cărtărescu, scriitorul tradus în cel puțin 25 limbi, „este bun, dar nu de nivelul Academiei Române”. Cum motivează instituția respingerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți membri ai Academiei Române au explicat de ce Mircea Cărtărescu nu a întrunit voturile necesare pentru a intra în cadrul instituţiei. „Am atras atenția asupra stilului romanelor sale”, a precizat scriitorul Valeriu Matei.

Mircea Cărtărescu - la un vot de a fi admis membru al Academiei Române Foto: EPA-EFE
Mircea Cărtărescu - la un vot de a fi admis membru al Academiei Române Foto: EPA-EFE

Iar lui Cărtărescu i-a lipsit un sigur vot pentru a fi admis ca membru corespondent al Academiei Române. A obținut doar 73 din cele 74 de voturi necesare.

În Dostoievski sunt zeci de personaje, în Thomas Mann sunt zeci de personaje. La Mircea Cărtărescu sunt trei personaje: tăticul, mămica și Mircea. În literatură trebuie să faci oameni mai vii, cum l-a făcut Dostoievski pe Raskolnikov, Shakespeare pe Hamlet”, a explicat Nicolae Breban, în vârstă de 91 ani, pentru HotNews, de ce crede că Mircea Cărtărescu nu este un scriitor bun.   

Romancierul Nicolae Breban este membru titular al Academiei Române. Acesta a argumentat de ce nu îl acceptă pe Cărtărescu în cadrul instituției: „Nu m-au sunat să mă întrebe, dar dacă m-ar fi sunat cineva, le-aș fi explicat că nu merită să intre în Academie. E un bun scriitor, dar nu e la nivelul Academiei Române. Citindu-i întreaga operă, despre care nu se vorbește decât parțial, și toată reclama făcută cu mulți bani, bani care au venit pentru reclama sa de la ICR (Institutului Cultural Român – n. red.)”. 

Acesta mai spune despre Cărtărescu că „este un bun scriitor, dar nu e un mare romancier”, considerând că „nu este capabil de ficțiune”.

Cărtărescu este semnul cel mai profund și mai alarmant al capacității sau al incapacității noastre de maturitate civică și psihologică, adică putem folosi materialele cele mai abjecte, cele mai nepotrivite, ca să facem bani. Este un bun scriitor, dar nu e un mare romancier, pentru că nu este capabil de ficțiune”, a mai spus Breban.

Valeriu Matei, despre Cărtărescu: „Aduce și insulte poporului român”

Printre contestatarii săi se află și scriitorul Valeriu Matei, în vârstă de 65 de ani, din Republica Moldova care este membru de onoare al Academiei Române. Înainte de vot, acesta a distribuit chiar un apel prin care aducea argumente împotriva acceptării lui Mircea Cărtărescu.

Eu am trimis tuturor membrilor secției noastre un text prin care mi-am exprimat punctul de vedere. M-am referit la afirmațiile pe care le-a făcut Mircea Cărtărescu pe parcursul anilor. Unele, după mine, deosebit de grave. Într-un articol din 2005, numit «O vină istorică. Despre antisemitismul românesc», Mircea Cărtărescu aduce insulte lui Mihai Eminescu, Emil Cioran și Mircea Eliade. Dar aduce și insulte poporului român, pentru că traduce inexact o afirmație a lui Hannah Arendt, care nu era un specialist în istoria modernă și nu avea instrumente să măsoare antisemitismul, și a afirmat că în Al Doilea Război Mondial, România era cea mai antisemită țară a Europei, ceea nu corespunde adevărului. Mircea Cărtărescu traduce că românii au fost cel mai antisemit popor din Europa. Deosebirea e fundamentală. Nici pe departe poporul român nu este un popor antisemit. Eu am remarcat aceste lucruri, care nu sunt normale. Sigur, ne asumăm toate erorile, dar trebuie să cunoaștem istoria”, a declarat Valeriu Matei, potrivit sursei citate.

Acesta a atras atenția și asupra stilului romanelor lui Cărtărescu, ca fiind „niște divagații neobișnuite la persoana întâi, pe sute de pagini, fără să aibă niște structuri foarte clar definite”, considerând și că unele texte au „evidente conotații scatologice și pornografice”. „Sunt jignitoare. Dacă ăsta e un stil, atunci ne explicăm de ce un asemenea stil, fiind premiat, încurajat, tradus, avem atâta literatură în ultimele generații cu expresii de acest gen. Nu aceasta este literatura”, a mai spus Valeriu Matei.

Reacția președintelui Academiei Române

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a precizat că nu poate să comenteze decizia luată de membrii institituției.

Eu ar trebui să fiu, ca președinte al Academiei, complet imparțial și să nu spun nimic. Am dreptul la un singur vot în Adunarea Generală. Dar lumea a văzut că aș fi vrut să-l văd pe Mircea Cărtărescu între membrii Academiei”, a precizat Ioan-Aurel Pop pentru sursa citată.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite