Ministrul Sănătăţii vrea ca medicii care primesc şpagă să fie daţi afară. Reacţia sindicaliştilor
0Angajaţii din spitale care primesc şpagă ar putea rămâne fără locul de muncă. Declaraţia aparţine ministrului Sănătăţii, care caută o soluţie legală astfel încât în contractele de muncă să poată fi stipulat clar că primirea de „atenţii” va duce la pierderea locului de muncă. „Aşteptăm un punct de vedere al juriştilor”, a declarat ministrul vineri.
Ministrul Sănătăţii a insistat că pacienţii nu trebuie învinovăţiţi pentru fenomenul şpăgii din spitalele româneşti. El a mai precizat că acest fenomenul nu mai este la fel de acut de când s-au mărit salariile din sistemul medical, conform b1tv.ro. „Deşi fenomenul şpăgii a scăzut, el mai există în spitalele publice. Pacientul este,de multe ori nevoit să ofere bani ca să fie primul pe listă", spune la RFI, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Plăţile informale din sistemul de sănătate din România sunt substanţiale, chiar dacă amploarea fenomenului nu este în totalitate cunoscută, arată raportul anual „Starea Sănătăţii în Uniunea Europeană", publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană. „Sunt de acord că trebuie să dispară fenomenul plicului, al mitei la nivelul întregului sistem sanitar, numai că vorbim de un fenomen ale cărui dimensiuni nu le cunoaştem”, spunea medicul Livia David, cea care a întocmit lista cu medicii care au decedat în sau la scurt timp după gardă. Potrivit acesteia, ministrul Sănătăţii ar fi trebuit să expună toate motivele pentru care sistemul sanitar românesc este pe ultimul loc în Europa, conform rfi.ro.
Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat că demersul ministrului Sănătăţii contravine Codului Muncii. „Această problemă este de foarte mulţi ani dezbătută şi nu este în regulă să se condiţioneze actul medical, cu toţii am spus acest lucru. Din punctul meu de vedere o asemenea măsură nu ar fi posibilă pentru că ar contraveni Codului Muncii. Codul Muncii este o lege fundamentală a salariatului, iar o astfel de sancţiune cred că ar încălca prevederile Codului Muncii. În momentul de faţă, nu cred că se poate implementa aşa ceva. (...) Orice modificare a contractului individual de muncă se face prin act adiţional cu acordul salariatului! De aceea am spus că o măsură unilaterală contravine Codului Muncii. Mai mult, m-am uitat acum peste CCM recent negociat cu Ministerul Sănătăţii si la anexe este prevăzut un model cadru al CIM care nu poate fi modificat unilateral de catre Minister”, a declarat Huşanu, potrivit Mediafax.
În România, speranţa de viaţă este mult sub media UE, sunt cele mai multe decese evitabile şi cei mai puţini bani investiţi în sistem. Vorbim de datele celui mai recent raport privind starea de sănătate realizat de Comisia Europeană, care a publicat recent rapoartele ce descriu profilul sistemelor de sănătate din 30 de state.