Ministrul Sănătăţii: Proporţia de persoane internate faţă de numărul de persoane diagnosticate a fost probabil cea mai mare din ultima lună – 4,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila: Dacă vom rămâne undeva în zona 40.000 de cazuri, atunci putem să ne gândim şi la o încetinire a creşterii  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alexandru Rafila: Dacă vom rămâne undeva în zona 40.000 de cazuri, atunci putem să ne gândim şi la o încetinire a creşterii  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că proporţia de persoane internate faţă de numărul de persoane diagnosticate cu COVID-19 a fost luni cea mai mare din ultima lună, de 4,5%, precizând că urmează să vedem dacă este vorba despre o întâmplare sau despre o tendinţă. Totoată, estimează că s-ar putea opri creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în perioada 10 – 15 februarie, dar vor mai fi cazuri care ajung la ATI şi decese.

“Astăzi, proporţia de persoane internate faţă de numărul de persoane diagnosticate a fost probabil cea mai mare din ultima lună – 4,5% a fost cifra, 900 pentru circa 20.000 de cazuri de îmbolnăvire, faţă de 2,25% în perioada anterioară. Rămâne să vedem dacă acest lucru este o întâmplare care urmează weekendului, ştiţi că în general weekenedul reprezintă o perioadă în care accesul la servicii medicale este mai redus sau dacă este vorba de o tendinţă.  Dacă este vorba de o tendinţă, atunci o să trebuiască să vedem cum operaţionalizăm mai bine atât cabinetele de medicină de familie, cât şi aceste centre de evaluare ambulatorie, pentru că nu cred că există suficientă informaţie în acest moment încât oamenii să se ducă cât mai repede la medic sau în centrul ambulatoriu”, a afirmat Rafila, luni, într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că rata de pozitivare a crescut, dar crede că România nu poate depăşi cu mult 40.000 de cazuri pe zi. 

“A crescut rata de pozitivare astăzi pentru că, fiind weekend, s-au testat mai puţini, cred că au fost 58.000 de teste şi 20.000 dintre ele au fost pozitive, nu a crescut mult peste 33%. Eu cred că nu vom depăşi cu mult 40.000 de cazuri, să sperăm că eu o să am dreptate şi nu vor fi mai multe cazuri. Cel mai mult m-aş bucura să greşesc şi să fie mai puţine cazuri decât 40.000, dar în general, numărul de cazuri pe care îl raportăm duminica, când am raportat peste 20.000 de cazuri, ne aşteptăm ca marţea să fie o cifră dublă, cam aşa a existat de-a lungul acestei pandemii această corelaţie. Dar dacă vom rămâne undeva în zona 40.000 de cazuri, atunci putem să ne gândim şi la o încetinire a creşterii pentru că creşterea medie în toată această perioadă a fost în jur de 1,5 şi 1,6, adică numărul de cazuri dintr-o săptămână a fost cu 1,5 sau 1,6 ori mai mare decât cel din săptămâna precedentă”, a mai precizat Rafila.

Întrebat cât estimează că va mai dura acest val pandemic, Alexandru Rafila a răspuns că în ce priveşte creşterea numărului de cazuri, aceasta ar putea să mai ţină până în jurul datei de 10-15 februarie.

“Prima estimare sau lucrul la care toată lumea a făcut referire a fost când se opreşte creşterea. Creşterea, bănuim că va fi în jurul datei de 10-15 februarie, dar nu s-a rezolvat problema, pentru că o creştere mare a numărului de cazuri duce şi la un soi de ecou. Ecou înseamnă multe cazuri la ATI,  înseamnă multe decese şi vă spuneam că avem o lună în faţă în care trebuie să ne concentrăm cu toţii încât să putem să tratăm pacienţii, să prevenim îmbolnăvirile şi să acordăm întreaga susţinere populaţiei din ţară”, a explicat Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite