Etiopia, în pragul unei crize umanitare din cauza foametei provocate de secetă severă: „Ne rugăm să plouă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele mor în Etiopia din cauza secetei FOTO UNICEF/Mulugeta Ayene
Animalele mor în Etiopia din cauza secetei FOTO UNICEF/Mulugeta Ayene

Lucrătorii umanitari şi oficialii locali din regiunile de sud şi nord-vest ale Etiopiei avertizează că ţara e în pragul unei noi crize umanitare pe fondul secetei severe, fiind necesare donaţii urgente pentru a împiedica foametea şi moartea copiilor din pricina inaniţiei, relatează The Guardian.

Etiopia, o ţară aflată deja în criză umanitară provocată de războiul civil din Tigray, este ameninţată de foamete după ce perioadele de secetă severă au ucis o mare parte a animalelor din gospodării ce ofereau mijloacele de subzistenţă şi hrană pentru familii.

Circumferinţa braţului lui Nimo Abdi Duh, în vârstă de doi ani, măsoară doar 12 centimetri, un semn de subnutriţie îngrijorător pentru lucrătorii medicali care o îngrijesc. În aceeaşi situaţie sunt mulţi copii ce trăiesc în şesurile aride ale Etiopiei.

„Am fost afectaţi de secetă. Nu avem lapte cu care să hrănim copiii. Copilul meu e bolnav din cauza lipsei de hrană în urma secetei. Animalele noastre au avut de suferit. Am pierdut atât de multe din ele. Ne rugăm la Allah să plouă”, spune mama fetei, privind neliniştită în faţa ei.

Potrivit datelor Unicef , aproape 850.000 de copii din regiunile afectate de secetă vor suferi din pricina subnutriţiei severe anul acesta. Se estimează că, până la mijlocul lunii martie, mai bine de 6.8 milioane de oameni din aceste regiuni vor avea nevoie de asistenţă umanitară de urgentă. 

„Ne-am confruntat cu pierderea a trei sezoane consecutive de ploaie”, spune Gianfranco Rotigliano, directorul Unicef în Europa. 

„Dacă plouă în aprilie, va fi mai bine. În caz contrar, vom fi într-o situaţie comparabilă cu cea pe care am văzut-o în 1999 sau în 1993/4”, a adăugat el, referindu-se la perioade anterioare de secetă şi foamete, care s-au soldat şi cu victime.

Unicef face apel la donaţii de circa 28 de milioane de euro pentru a asigura provizii esenţiale precum transportul de apă şi produse nutriţionale pentru copii, dar şi pentru reabilitatea puţurilor de apă.

Fără aceste fonduri, „cum spun ei în vestul Africii: ce sera la catastrophe (va fi un dezastru”, avertizează Rotigliano.

Cu un număr estimat de 4.4 milioane de oameni ce riscă să se confrunte cu penurie de apă, şesurile din regiunea sud-estică Somali şi porţiuni din Oromia sunt considerate cel mai sever afectate de secetă. În plus, autorităţile sanitare din Somali spun că seceta s-a adăugat invaziei de lăcuste. Mulţi oamenii şi-au părăsit casele după ce animalele le-au murit.

Potrivit unui sondaj din decembrie mai bine de 20% din copii de sub cinci ani din regiunea Somali suferă de subnutriţie acută generală, iar autorităţile spun că numărul copiilor suferinzi de subnutriţie acută severă (SAS) este în creştere. 

Un lucrător medical măsoară circumferinţa braţului unei fetiţe din Etiopia FOTO UNICEF/Mulugeta Ayene

 

Anul trecut, media persoanelor ajunse în îngrijirea serviciilor regionale de sănătate cu SAS a depăşit 9.000, spune Abdi Farah Ahmed de la biroul se sănătate din Jijiga, Somali.

„În decembrie 2021, numărul noilor internări cu SAS în facilităţile de îngrijire medicală a fost de 11.588, adică mai mult cu 18.5% faţă de luna precedentă”.

Zainab Wolie, o mamă cu şapte copii din satul Saglo din regiunea Somali, spune că a pierdut aproape jumătate din numărul de capre pe care le mai vindea pentru a supravieţui.

„Depindem de animalele noastre. Am pierdut o mare parte din ele. Cine ştie, poate următorii murim noI? N-am mai văzut o asemenea secetă. Acum cinic ani, a mai fost secetă în părţile noastre dar cel puţin aveam ce mânca. Acum nici hrană nu mai avem suficientă pentru familiile noastre”, spune ea.

Carcase de animale moarte se pot vedea prin tot satul - vaci, oi, capre, cămile şi măgari au pierit din cauza secetei şi stăpânii lor luptă din greu să supravieţuiască în lipsa lor.

„Situaţia e disperată”, spune şi Ayes Mohammed, mamă acinci copii care locuieşte în satul Gebiass din Somali şi care a rămas fără zeci de animale din cauza secetei.

„Caprele şi oile nu rezistă. Pentru vac maii putem spera dacă vom avea curând fân. Îmi fac griji pentru copiii mei. În ultimele zile, am împrumutat hrană de la vecini pentru ei. Azi sunt bucuroasă că guvernul a distribuit hrană în sat. Am primit 20 de kilograme de orez şi 20 de kilograme de zahăr”.

Seceta afectează şi porţiuni din regiunea Southern Nations, Nationalities, and Peoples’ Region din sud-vestul ţării, dar şi Afar din nord-est, scena luptelor recente între forţele rebele din Tigray şi trupele guvernamentale.

„Guvernul încearcă să ne aprovizioneze cu toate dar e supraîncărcat”, spune Abdirahman Ali Hussein, un lucrător medical din zona Korahey, Somali, explicând că numărul celor aduşi pentru îngrijire din cauza subnutriţiei într-unul din centrele medicale este dublul celor aşteptat.

De la 25.000 de oameni câţi erau aduşi anterior, acum numărul ajunge la 40.000 sau chiar 50.000, pe fondul şi al migraţiei interne.

De la suport nutriţional pentru copii şi mame care alăptează la medicamente esenţiale, alimente şi apă „totul trebuie suplimentat şi mai mult. Oamenii suferă şi au nevoie de ajutor urgent”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite