Ministrul Muncii anunță care este impactul bugetar al ordonanţei privind majorările din Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis, joi că Guvernul a aprobat majorări salariale pe anexele 2 şi 6 din Legea salarizării unitare în sistemul bugetar.

Ministrul Muncii a vorbit despre reforma pensiilor speciale, Foto: Facebook
Ministrul Muncii a vorbit despre reforma pensiilor speciale, Foto: Facebook

Astăzi s-a mai produs încă o etapă din a aplica ceea ce înseamnă Legea salarizării unitare în sistemul bugetar din România, şi anume: anexa 2, pentru familia ocupaţională „Sănătate şi Asistenţă socială”, pentru că efortul bugetar pentru această anexă este şi pentru persoanele care lucrează în domeniul „Sănătăţii şi Asistenţei sociale”. Iar anexa nr. 6, pentru tot ceea ce înseamnă „Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională”, cu precizarea că pe această anexă se află şi lucrătorii din cadrul penitenciarelor. Efortul bugetar pentru anexa 2 este în jur de 406 milioane de lei, un efort de 350 de milioane, de acum până la sfârşit de an, pentru „Asistenţă socială”, şi 56 de milioane de lei pentru „Sănătate”, iar efortul este de 700 de milioane de lei, până la sfârşitul anului, pentru toţi cei care intră pe anexa 6, repet, nu numai „Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională. Acestea sunt ultimele măsuri prin care ne asigurăm că mai parcurgem o etapă în dialogul pe care îl avem noi cu sindicatele în această perioadă, mă refer noi, coaliţia şi bineînţeles Guvernul”.”, ci şi lucrătorii din cadrul penitenciarelor", a explicat Marius Budăi, joi, la finalul ședinței de Guvern.

Întrebat despre reforma pensiilor speciale, ministrul a precizat:

Nu, nu este blocată reforma. Se lucrează la reformă. Este o reformă care clar este cu interes principal. Eu vreau să vă spun că, de exemplu, o altă reformă care pentru Ministerul Muncii, pentru coaliţie şi Guvern, este la fel de importantă este venitul minim de incluziune pentru că vorbeşte practic de a scoate cât mai mulţi oameni din sărăcie şi este o reformă extrem de importantă. Nu la fel de excitantă din punct de vedere al discursului public ca şi pensiile speciale, dar este la fel de importantă, dacă vorbim de cetăţenii României, tot la fel de mult a stat în n dezbatere în Parlament, atât cu parlamentarii din toate partidele, cu cei interesaţi şi cu Comisia Europeană şi cu Banca Mondială”, a declarat Marius Budăi.

Oficialul precizează că modul său de lucru este de a purta discuţii aprofundate cu Banca Mondială şi Comisia Europeană privind implentarea PNRR, înainte ca reformele să fie făcute, pentru a nu exista observaţii ulterioare ale CE, iar aceştia să spună că unele măsuri privind reformele nu sunt în regulă.

De ce prefer aşa? Dintr-un singur motiv. Nu vreau să adopt şi am solicitat liderilor coaliţiei, în principal celor doi, şi vorbesc aici de Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, acest mod de lucru încă de când am început să implementez PNRR, pentru a nu mă întoarce ulterior după aprobare să spună Comisia Europeană că nu e în regulă. De aceea ori de câte ori va trebui să discut cu Comisia Europeană şi Banca Mondială nu voi ezita să o fac, iar după modelul pe care l-am implementat, nu mă laud eu singur aici că mi-au murit lăudătorii, Comisia Europeană apreciază acest mod de lucru şi l-a recomandat şi la alte ministere”, a explicat Budăi.

Întrebat când va veni avizul de la Banca Mondială, ministrul Muncii a menționat: „Astăzi după-amiază, fiind diferenţa de fus oraş între Washington şi România, vom avea un al doilea videocall al săptămânii acesteia cu Banca Mondială, urmând ca mâine, probabil dacă ajungem la nişte concluzii, să avem un video call într-o Comisie tripartită – Banca Mondială de la Washington, Comisia Europeană de la Bruxelles şi noi de aici din Bucureşti, Ministerul Muncii mă refer. Şi cu siguranţă, dacă obţinem un răspuns, ceea ce îmi doresc şi am explicat Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că ne dorim ca această reformă să fie aprobată în această sesiune parlamentară. Au înţeles acest lucru şi colaborează cu noi intens pentru a rezolva această problemă”.

Întrebat ce le transmite magistraţilor care au anunţat că nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare şi că vor face proteste în stradă, Marius Budăi a răspuns: „Eu nu sunt într-o divergenţă cu nimeni absolut. Noi suntem în postura şi, ca toţi miniştrii de resort care în coordonare astfel de indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, să implementeze ce s-a scris în PNRR şi să implementeze reforma la care România la acea dată – 2020, 2021 şi-a asumat”, a adăugat ministrul Muncii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite