Ministrul Mediului: 18.000 de staţii de încărcare pentru maşini electrice în următorii cinci ani. Când începe proiectul panourilor fotovoltaice pentru locuinţe

0
0
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

România ar urma să aibă în următorii cinci ani aproximativ 18.000 de staţii de încărcare pentru maşini electrice, spune Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna. Săptămâna viitoare vor începe înscrierile în programul care vizează autorităţile publice locale.

"Vor fi peste 2500 de staţii instalate prin acest program. Mai vine un program finanţat din PNRR - managementul acelui program va fi asigurat de Ministerul Dezvoltării - în total vor fi 18.000 de staţii instalate în cinci ani în România, primele 2500 din AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu - n.r). Autorităţile locale pot aplica indiferent dacă sunt sat, oraş, comună, staţiune turistică, toate unităţile administrativ-teritoriale sunt eligibile. Finanţăm staţiile de încărcare cu putere medie, nu cele cu putere mare instalate în special lângă autostrăzi, unde se pot încărca maşinile în câteva minute, ci cele medii, care sunt utilizate frecvent în zona urbană, în zona rurală", a explicat Ministrul interimar al Mediului, miercuri seara, la Digi24.

Întrebat ce se întâmplă cu privaţii care vor să-şi pună staţii de încărcare electrică, ministrul interimar al Mediului spune ca în momentul de faţă aceştia nu pot primi finanţare, deoarece programul prevede doar unităţi admnisitrativ-teritoriale.

„Şi în PNRR sistemul este tot pentru unităţi administrativ-teritoriale şi primării. Interesul este mare, fondurile există, vom avea cele 18.000 de staţii de încărcare", a precizatTaczos Barna.

Panouri fotovoltaice pentru locuinţe. Fiecare familie va primi 20.000 de lei

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a afirmat, miercuri seară, că în luna decembrie începe proiectul care vizează instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuinţe, iar fiecare familie care va dori să le instaleze va primi 20.000 de lei.

Tánczos Barna a declarat, miercuri, la Digi 24, că se caută soluţii ca bugetul pentru proiectul care vizează instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuinţe să fie suplimentat.  

„În decembrie, suplimentăm bugetul, căutăm soluţia ca cele 280 de milioane să fie suplimentate, mergem pe un sistem testat în februarie. Am îmbunătăţit sistemul prin ordin de ministru în februarie, vom aloca 20.000 de lei pentru fiecare proiect. Mergem pe sistemul de firme specializate şi autorizate să le monteze.(...) Începem în decembrie. E foarte important să putem suplimenta bugetul pentru că prevăd un interes deosebit de mare pentru acest program”, a explicat ministrul Mediului.  

El a precizat că cei care vor dori să extindă capacitatea sistemului instalat trebuie să plătească diferenţa.  

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri