Raluca Turcan susţine că legea asistenţei sociale e pregătită pentru dezbatere publică. Ce schimbări pregătesc autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Legea modificată a asistenţei sociale este aproape finalizată şi e pregătită pentru dezbatere publică, a declarat, marţi, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, în cadrul unei dezbateri despre rolul copiilor în societate.

„Un mare pretext de lipsă de intervenţie în asistenţa socială în România a fost lipsa de finanţare, şi întăresc cuvântul pretext, pentru că pe fond puteam să facem mult mai mult în asistenţă socială, cu banii pe care îi avem la dispoziţie, dacă îi cheltuiam judicios. Vă dau un exemplu: am preferat (Guvernele, de-a lungul anilor, n.r.) foarte mult să intervenim cu sume de bani fixe pentru oameni care aveau nevoie de mult mai mult decât o simplă sumă de bani. 

Aveau nevoie de asistenţă socială integrată, de sprijin, de consiliere, de monitorizare pe toată durata vieţii, astfel încât să poţi cu adevărat să-i sprijini. Şi de aceea am purces la modificarea legii asistenţei sociale, care este aproape finalizată, e pregătită pentru dezbatere publică, sper să găsim şi un context politic pregătit pentru asta, astfel încât finanţarea să urmeze beneficiarul, iar un beneficiar vulnerabil să primească de la stat mult mai mult decât o sumă de bani.

Să fie urmărit pe tot parcursul vieţii, inclusiv la vârstnici, cu servicii de îngrijire la domiciliu şi de asistenţă integrată", a afirmat Raluca Turcan, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, ministrul Muncii a mai apreciat că programele din fonduri europene trebuie alocate integrat pe o hartă a necesităţilor României de asistenţă socială.

„Şi ajung la sursa de bani (pentru proiecte de asistenţă socială, n.r.). Nu poţi să te limitezi în permanenţă la bugetul statului. O resursă extrem de importantă a reprezentat-o şi o reprezintă fondurile europene. 

Întrebarea este cum le cheltuim? 

Le cheltuim sporadic şi punctual, astfel încât să găsim vreo 20 de milioane atrase pentru un proiecţel care vizează 100 de persoane, încă vreo 18 milioane pentru un proiect care vizează 400 de persoane, fără să existe un tablou integral al proiectelor derulate la nivel naţional, astfel încât să te asiguri că fondurile europene ajung pe toată tabla vulnerabilităţilor României? 

Eu ţin foarte mult ca banii pe care îi avem în viitorul exerciţiu financiar, şi anume 3,6 miliarde de euro, să nu mai fie cheltuiţi fracturat, ci să poată fi aşezaţi pe o hartă a necesităţilor României de asistenţă socială, de incluziune, de redare a demnităţii (...). La fel să facem şi pe partea de ocupare, unde avem Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, o altă sursă de bani" a menţionat Raluca Turcan.

Tot marţi, pe pagina sa de Facebook, ministrul transmis că proiectul de modificare a Legii asistenţei sociale este acum aproape de finalizare şi va aduce o schimbare importantă în ceea ce priveşte sistemul de finanţare, prin aplicarea principiului „finanţarea urmează beneficiarul”. 

„Avem în vedere, de asemenea, întărirea parteneriatului dintre furnizorii publici şi privaţi pentru dezvoltarea serviciilor sociale integrate care să răspundă nevoilor individuale ale beneficiarilor.

Atât Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi Programul Operaţional de Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027, pentru care am propus un buget de aproximativ 3,6 miliarde euro, pun la dispoziţia României un buget consistent, din fonduri europene, pentru reabilitarea infrastructurii sociale şi pentru finanţarea proiectelor dedicate categoriilor vulnerabile.”, a transmis raluca Turcan.

Potrivit acesteia, România şi-a asumat, de asemenea, implementarea Recomandării privind Garanţia pentru copii, care va asigura accesul acestora la un set de servicii esenţiale, precum educaţie şi îngrijire timpurie, educaţie şi activităţi şcolare, consiliere, servicii medicale, nutriţie sănătoasă şi condiţii adecvate de locuire. 

„Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale este Coordonator Naţional responsabil cu implementarea acestei recomandări, Planul de Acţiune pentru punerea ei în aplicare urmând a fi prezentat Comisiei în primul trimestru al anului viitor.”, a precizat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a vorbit, marţi, în cadrul evenimentului „Viitorul este al copiilor. Dar vocea lor contează în deciziile pentru viitor?”, organizat de World Vision Romania, despre situaţia copiilor vulnerabili din România şi despre paşii concreţi pe care i-au făcut autorităţile pentru a întări sprijinul pe care statul îl oferă categoriilor vulnerabile. 

Conform Eurostat, 1.582.000 de copii din România, adică 36,3%, se aflau în risc sever de sărăcie în 2020, iar rata deprivării materiale severe în rândul copiilor a crescut de la 17,7% la 21,4%, faţă de doar 5,7% în Uniunea Europeană. 

„Am iniţiat, la începutul acestui an, o cartografiere la nivel naţional a categoriilor vulnerabile, iar rezultatele au evidenţiat nevoia de sprijin ţintit a familiilor monoparentale sau a familiilor cu mai mulţi copii, mai ales în contextul crizei sanitare care a agravat starea de vulnerabilitate a acestora. 

Acest demers ne-a permis, pe de o parte, să intervenim punctual prin intermediul autorităţilor locale acolo unde am identificat cazuri de copii fără identitate, de copii neşcolarizaţi sau care trăiau în condiţii precare şi, pe de altă parte, să demarăm un proces de transformare radicală a asistenţei sociale din România.”, a transmis ministrul Muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite