METEO Vremea în următoarele două săptămâni: de Florii şi de Paşte sunt aşteptate temperaturi mai ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următoarele două săptămâni vom avea parte de vreme schimbătoare, potrivit prognozei realizate de meteorologi pentru perioada 7 - 21 aprilie. După încălzirea vremii până pe 9 aprilie, vor urma câteva zile mai reci, pentru ca apoi, de Florii, maximele termice să urce spre 20 de grade.

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat luni că, potrivit prognozei pe două săptămâni, vremea va fi schimbătoare până la Florii. 

Astfel, după aceste zile mai reci, urmează o perioadă de încălzire până spre jumătatea săptămânii, apoi o nouă răcire, care va ţine până la sfârşitul săptămânii. Astfel, de Florii, ar putea fi înregistrate temperaturi spre 20 de grade în sudul şi posibil şi în vestul ţării.

În celelalte regiuni va fi mai răcoare şi există posibilitatea producerii de precipitaţii.

„Există semnalul că temperaturile de Paşti vor fi ca cele de Florii, cum spune şi tradiţia”, a spus Georgescu.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni în toate regiunile

BANAT

În prima parte a intervalului, media temperaturilor maxime va depăşi 20 de grade pe 8 aprilie, va scădea la 13 grade pe 9 aprilie, urmând ca până în jurul datei de 12 aprilie să crească treptat spre 19-20 de grade. Similar, media minimelor termice nocturne va creşte iniţial spre 8 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 3 grade, pentru ca ulterior să crească treptat, până la 7...8 grade. 

În a doua săptămână, valorile termice se vor apropia de normalul perioadei, înregistrându-se, în medie, temperaturi maxime de 15-17 grade şi minime de 3-6 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă până pe 8 aprilie şi din nou în intervalul 11-13 aprilie. În celelalte zile vor fi ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ.

CRIŞANA

Media temperaturilor maxime va creşte rapid, atingând 21 de grade pe 8 aprilie. Urmează zile mai răcoroase, cu 12 grade pe 9 aprilie şi până la 18 grade în jurul datei de 12 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni valorile termice diurne vor oscila mai puţin, încadrându-se, în medie, în ecartul 13-17 grade. 

O evoluţie asemănătoare se preconizează şi pentru media minimelor termice nocturne. Aceasta va creşte iniţial spre 8 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 2 grade, pentru ca până la sfârşitul primei săptămâni să crească până la 6-7 grade. Ulterior, pe fondul unor variaţii mai mici de la o noapte la alta, media temperaturilor minime va fi de 2-5 grade.

În intervalele 9-10 şi 13-16 aprilie, se vor semnala ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ. În celelalte zile, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai redusă.

TRANSILVANIA

Vor alterna intervalele cu încălzire şi răcire a vremii, astfel că zilele cele mai răcoroase vor fi cele de 10 şi 15 aprilie, când media temperaturilor maxime nu va depăşi 11 grade, în schimb pe 8 aprilie şi din nou pe 12 şi 13 aprilie, în regiune va fi cald pentru această perioadă, cu maxime termice diurne medii de 17...18 grade. 

Pe parcursul celor două săptămâni, media minimelor termice nocturne se va menţine uşor pozitivă, până la 4 grade, oscilaţiile de la o noapte la alta fiind de mai mică amplitudine în comparaţie cu regimul termic al zilelor.

Ploile vor avea o probabilitate ridicată de apariţie în intervalele 9-10 aprilie şi 14-16 aprilie.

MARAMUREŞ

În prima săptămână se vor înregistra modificări semnificative ale valorilor termice diurne, de la medii ale temperaturilor maxime ce vor atinge 19 grade pe 8 aprilie, la cel mult 11 grade în următoarele două zile, pentru ca, până în jurul datei de 13 aprilie, acestea să urce la 17 grade. 

Asemănător, media minimelor nocturne va scădea de la 7 grade pe 9 aprilie până la 2 grade pe 10 şi 11 aprilie, apoi va creşte spre 6 grade. Pe parcursul celei de a doua săptămâni, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei, cu maxime termice cuprinse, în medie, între 12 şi 16 grade şi minime nocturne a căror medie va fi pozitivă, fără a depăşi 4 grade.

În intervalele 9-10 aprilie şi 13-16 aprilie, se vor semnala ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ în intervale scurte de timp. În celelalte zile sunt aşteptate ploi slabe pe arii restrânse.

MOLDOVA

Pe parcursul primei săptămâni vor alterna intervalele cu încălzire şi răcire a vremii. Astfel, pe 8 aprilie şi în intervalul 12-14 aprilie, maximele termice vor atinge medii de 18-19 grade, iar minimele termice vor fi în jurul a 7 grade. 

În contrast, în zilele reci, care se estimează a fi pe 10 aprilie şi în intervalul 15-17 aprilie, mediile maximelor diurne nu vor depăşi 12 grade, iar minimele nopţilor vor fi în jurul a 3 grade. Între 17 şi 21 aprilie, vremea se va încălzi treptat, astfel încât media temperaturilor maxime va urca de la 14 la 17 grade, iar media minimelor termice nocturne se va situa între 3 şi 5 grade.

Ploile vor fi în general slabe şi vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie în intervalele 9-10 aprilie şi 14-16 aprilie, când pot fi şi sub formă de aversă.

DOBROGEA

Vremea se va încălzi până pe 9 aprilie, când media maximelor temperaturii aerului va fi de 19 grade. După o răcire în intervalul 10-11 aprilie, cu media maximelor diurne de 11 grade şi a minimelor nocturne de circa 3 grade, între 11 şi 14 aprilie se va produce o încălzire, maximele urcând spre 17 grade, iar minimele nocturne încadrându-se între 5 şi 9 grade. 

Intervalul 15-21 aprilie se estimează a fi normal din punct de vedere termic, cu medii diurne între 14 şi 16 grade şi minime nocturne în jurul a 7-8 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă până pe 9 aprilie şi din nou în intervalele 12-14 aprilie şi 19-20 aprilie. În celelalte zile, vor fi ploi în general slabe, posibil pe arii relativ extinse în intervalul 10-11 aprilie.

MUNTENIA

Între 7 şi 9 aprilie, media temperaturilor maxime va creşte de la 17 la 21 de grade, pe 10 aprilie va scădea la 12 grade, urmând ca până în jurul datei de 13 aprilie să crească treptat spre 20 de grade. Similar, media minimelor termice nocturne va creşte iniţial spre 7 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 3 grade, pentru ca apoi să crească treptat, până la 7-8 grade pe 14 aprilie. 

În a doua săptămână, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, înregistrându-se, în medie, temperaturi maxime de 16-18 grade şi minime de 4-6 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă până pe 8 aprilie şi din nou în intervalele 11-13 aprilie şi 17-21 aprilie. În celelalte zile vor fi ploi, inclusiv cu caracter de aversă.

OLTENIA

Vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei, fiind caracterizată de încălziri şi răciri succesive. În cele mai răcoroase zile, cele de 10, 15 şi 16 aprilie, media temperaturilor maxime va fi de 14-15 grade, iar a celor nocturne de 3-4 grade. 

În schimb, pe 8 aprilie şi din nou pe 12, 13 şi 14 aprilie, în regiune va fi cald pentru această perioadă, cu maxime termice diurne, în medie, de 19-20 de grade şi medii termice nocturne în jurul a 7 grade. Între 15 şi 21 aprilie se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 15-17 grade şi minime de 4-6 grade.

Ploile vor fi posibile zilnic, iar în intervalele 9-11 aprilie şi 13-17 aprilie pot fi pe arii mai extinse precum şi moderate din punct de vedere cantitativ.

LA MUNTE

Media maximelor termice diurne va prezenta oscilaţii între 4 şi 11 grade în prima săptămână, cu cele mai calde zile pe 8, 12 şi 13 aprilie, iar în cea de-a doua parte a intervalului va fi cuprinsă între 5 şi 9 grade. Nopţile vor fi mai reci decât normalul perioadei, mediile temperaturilor minime fiind, în general, negative.

Precipitaţiile vor fi în general slabe şi posibile aproape zilnic, cu menţiunea că la altitudini mari se mai pot semnala lapoviţe şi ninsori. Se estimează că în intervalele 9-11 aprilie şi 14-17 aprilie, izolat, precipitaţiile vor putea fi mai însemnate cantitativ.

Prognoza pentru lunile de vară

În ceea ce priveşte perioada de vară, directorul executiv al ANM a arătat că o primă estimare este destul de asemănătoare cu cea de anul trecut, fiind prognozate perioade de caniculă în toate lunile de vară, asociate cu cantităţi de precipitaţii sub cele normale, astfel că există posibilitatea instalării secetei pe mai multe perioade.

Florinela Georgescu a mai spus că rămâne de văzut dacă vor fi perioade scurte cu temperaturi foarte ridicate, chiar şi de 40 de grade, sau perioade mai lungi cu maxime de 37 - 38 de grade, cum a fost vara trecută.

Ea a precizat că pentru organism sunt mai greu de suportat perioadele mai lungi cu temperaturi de 37 - 38 de grade decât câteva zile cu temperaturi de până la 40 de grade.

Directorul executiv al ANM a adăugat că vor fi, de asemenea, furtuni de vară, cu fulgere, care sunt fenomenele meteo cele mai periculoase. Aceasta a precizat că solicită populaţiei să fie extrem de atentă la toate avertizările care vor fi emise.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Vremea se mai răceşte în aprilie, iar în mai vom avea parte de ploi

În luna aprilie vom avea parte de temperaturi mai scăzute decât în martie. Specialiştii anunţă că luna mai va fi una mai ploioasă în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a precizat că în această vară, în unele zone, s-ar putea instala seceta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite