Mesajul unui psiholog către preoți în Vinerea Mare: „Coborați pe pământ dragi preoți și episcopi!”
0Mihai Copăceanu, psiholog specializat în adicții, le recomandă preoților să vorbească de Paște despre pericolul care îi pândește pe tineri. „În zilele în care noi (...) suntem agitați și fugim dintr-o parte în alta, blocându-ne ore la rând prin supermarketuri (...) o mamă, își ridică propriul copil de la morgă, un tânăr de 20 de ani”.

Moartea șocantă a lui Rareș Ion, tânărul de 20 de ani filmat în timp ce agoniza după ce a consumat o cantitate mare de droguri, a atras reacția dură a psihologului specializat în adicții Mihai Copăceanu:
„În zilele în care noi depunem eforturi și suntem agitați și fugim dintr-o parte în alta, blocându-ne ore la rând prin supermarketuri, înjurându-ne în trafic, să ce?
Să ne cumpărăm miel și alte cărnuri și cozonaci și alcool alte produse pentru a ne bucura de Paște, o mamă, își ridică propriul copil de la morgă, un tânăr de 20 de ani, mort de supradoză de droguri, după primele informații.”
Psihologul susține că îl urmărea pe Rareș pentru că posta pe TikTok.
„Îmi amintesc și de live-ul făcut de el într-o ambulanță în drum spre spital, alături de mama sa și mă întrebam cum poate fi salvat acest tanar de consumul de substanțe”, povestește Copăceanu.
INML a identificat mai multe substanțe în corpul său, inclusiv unele prea puțin cunoscute.
„Rareș era cunoscut datorită live-urilor dese pe TikTok dar și datorită legăturii cu Maru, dealerul lui Vlad Pascu, cel care a fost câteva luni bune arestat. Acum era liber și pesemne la el s-a dus Rareș fiind sub influența substanțelor”, a scris Copăceanu.
„România este o țară de consum de droguri”
„Mulți ani, România, era o țară de tranzit. Treaba asta ne-au repetat-o prea mulți politicieni și prea mulți ani. Astăzi Romania este o țară de consum”, susține psihologul.
În anii recenți, în Romania, se consumau droguri numite ”ușoare”, iar drogurile de mare risc erau rezervate unor categorii de consumatori cu un profil socio-financiar scăzut. Mulți ani, Romania, nu cunoaște rate ridicate de decese datorate supradozelor de droguri.
„Astăzi, situația este deosebit de gravă și vreau să recunoaștem că ne-a scăpat maxim de sub control, nouă tuturor: părinți, profesori, psihologi, procurori, judecători, polițiști, politicieni, etc”, arată el.
„În țara noastră poți obține cu mai multă ușurință droguri decât aproape în orice alt stat din Europa.”
Psihologul afirmă că suntem fără suficiente resurse în fața unui fenomen deosebit de grav.
„Nu mai reprezintă o excepție consumatorii de droguri. Nu mai sunt cazuri izolate și nici nu ne mai referim la persoane din categorii defavorizate, din zonele foarte sărace ale Bucureștiului, din ghetouri. Nu. Astăzi consumul de droguri este generalizat”, avertizează Copăceanu.
Poți procura droguri în orice oraș și în orice zonă rurală de oriunde ai fi și în cel mai scurt timp.
„Oferta de droguri este deosebit de generoasă, ieftină și disponibilă astfel încât în țara noastră poți obține cu mai multă ușurință droguri decât aproape în orice alt stat din Europa”, afirmă specialistul.
Pentru Mihai Copăceanu rămâne valabilă întrebarea obsesivă: cum putea fi salvat Rareș?
„Cum a fost posibil să devenim martorii și complicii la continuarea consumului său și astăzi la decesul său, sute și mii de oameni, reprezentanți ai instituțiilor și ai societății, pasivi și totodată indiferenți. Semnalul de alarmă este altul: nu vorbim de un caz izolat”, a concluzionat el.
Sfat pentru preoți: „să vorbească despre pericolul consumului de droguri”
Copăceanu are un sfat pentru preoți, având în vedere că am intrat în perioada sărbătorilor pascale:
„În final, preoții de Paște în loc să vorbească despre Învierea lui Iisus în termeni metafizici și deosebit de dificil de perceput (astfel încât credincioșii oricum nu înțeleg ceva),
Le recomand întâi să vorbească de lucruri mult mai lumești care te împiedică să te mântuiești,
să vorbească despre pericolul consumului de droguri și de alcool și să le fie de ajutor în mod real oamenilor, nu doar cu Psalmul 50, cu spovedanie 5 minute sau cu păcăleala cu Lumina Sfanta de la Ierusalim. Și pe urmă vorbim de lucruri spirituale și duhovnicești, cu altă ocazie !”
În final, psihologul le reproșează preoților că se concentrează prea mult pe teme spirituale plăcute la auz, dar utopice:
„Coborați pe pământ dragi preoți și episcopi, așa cum a coborât și Iisus și predicați și faceți lucruri creștinești autentice și pe urmă veniți cu conferințe spirituale, plăcute la auz, dar utopice, dacă totuși vreți să fiți de ajutor nației și părinților.”