Foto „Maidanezii cu țepi” care cutreieră orașele. Aricii, stăpânii nocturni ai zonelor verzi, adorați de români

0
0
Publicat:

Aricii au devenit prezențe tot mai familiare în zonele verzi ale orașelor, iar mulți români se bucură de prezența lor nocturnă. Unii au relatat că s-au „împrietenit” cu ei și chiar le-au dat nume.

Arici. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Arici. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Aricii, animalele sălbatice inconfundabile prin țepii lor (spini keratinoși), dar și prin mârâitul lor nocturn, care poate fi auzit de la distanțe mari, sunt tot mai des întâlniți în orașele din România, remarcă numeroși români pe rețelele de socializare. 

Unii au povestit că au ajuns să le poarte de grijă micilor creaturi sălbatice pe care îi compară cu câinii madanezi. 

„Săptămâna trecută am stat în trafic să ne uităm la un autobuz care a oprit ca să lase un arici să treacă strada. A fost atât de fascinant, încât am ratat semaforul cu toții. Nimeni nu și-a dat seama, eram toți atenți la arici”, a povestit un român pe platforma Reddit.

Imaginile cu arici au „inundat” rețelele de socializare. Bucureștenii spun că i-au văzut în toate sectoarele Capitalei: în parcuri, pe lângă blocuri, în curți și pe aleile liniștite. Aricii ies mai ales noaptea, lucru observat de mulți dintre internauți.

„Și eu am câțiva care mă vizitează în fiecare seară. Vin să mănânce și să bea apă. Aricii, de fapt, ne scapă de insecte. Mănâncă și șerpi, și șobolani”, scrie un alt român.

Altcineva remarcă faptul că aricii nu reprezintă un pericol pentru oameni.

„Nici măcar nu înțeapă așa rău. Știu asta pentru că uneori îi iau de pe stradă și îi pun în grădina spre care se îndreptau”, adaugă acesta.

Nu toată lumea îndrăgește aricii

Unii români atrag atenția și asupra pericolelor la care sunt expuși aricii în orașe.

„Locuiesc într-o zonă verde din București. Îi văd des, din păcate uneori călcați de mașini. Îmi este milă de ei și silă de oamenii care le pun otravă”, spune unul dintre ei.

Un utilizator povestește că, în lipsa câinilor maidanezi, aricii au devenit parte din peisajul urban primăvara, deși uneori contribuie la degradarea spațiilor verzi.

„Sunt vreo 3-4 care mănâncă bobițe de pisici prin jurul blocului, dar fac și multă mizerie. Pe doi dintre ei i-am prins făcând treaba aceea în grădina de la bloc. Cred că vom avea nepoței”, scrie altcineva.

O altă persoană povestește că, de doi ani, curtea unei gospodării nelocuite a devenit casă pentru o familie de arici.

„Vin seara la noi pe sub gard și mănâncă bobițe de la pisici. Ne-au scăpat de un cuib de șerpi. Singura problemă e că lasă excremente fix lângă mâncare”, afirmă ea.

Mulți utilizatori ai platformei spun că au ajutat arici rătăciți.

„Tocmai am scos un arici speriat dintr-un cămin de apă potabilă. Bietul Gheruță, norocul lui că acolo erau doar racorduri și nu risca să se înece”, afirmă un alt român.

Un alt român spune că o familie de arici îl vizitează în fiecare seară, la curte, căutând hrana.

„Le dau mâncare de pisici și apă. Sunt absolut minunați”, adaugă acesta.

„Eu locuiesc într-un cartier foarte liniștit, în Cluj. Până anul trecut, când ieșeam seara cu câinele, mai salvam câte un arici prins în garduri. Acum se întâmplă mai rar”, remarcă un alt român.

Aricii întâlniți noaptea trebuie lăsați în pace

Aricii sunt tot mai frecvent întâlniți în orașe, iar prezența lor în zonele urbane este considerată, în general, benefică pentru om. Aceasta indică, în primul rând, că respectivele zone sunt mai puțin poluate.

Sezonul de împerechere al aricilor are loc primăvara, iar în lunile mai–iunie femelele nasc, de obicei, între doi și cinci pui. Iarna, unii arici intră în hibernare.

Sunt animale nocturne și solitare, care ies în căutarea hranei după lăsarea întunericului. Printre sursele principale de hrană se numără viermii, gândacii, limacșii, omizile, urechelnițele și melcii.

Potrivit specialiștilor, habitatul ideal al aricilor îl reprezintă locurile umbroase de la marginea pădurilor sau pășunile, însă aceștia pot fi adesea întâlniți și în sate sau orașe, unde preferă grădinile pentru că aici găsesc hrană, coridoare de deplasare și protecție împotriva prădătorilor.

Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice „Visul Luanei” a publicat un ghid cu informații despre modul în care oamenii pot veni în ajutorul acestor animale. Specialiștii spun că, în general, aricii adulți întâlniți seara sau noaptea nu trebuie deranjați, cu excepția cazurilor în care este evident că au nevoie de ajutor (traumatisme, letargie, slăbiciune accentuată etc.).

Dacă un arici este întâlnit în timpul zilei, este recomandat consultul veterinar pentru a evalua comportamentul și starea sa de sănătate.

„Dacă starea generală este bună, animalul nu pare slăbit (nu are forma de clepsidră), fuge când te apropii de el, iar perioada este de primăvară sau vară, este foarte posibil să fie o femelă cu pui. Dacă animalul este întâlnit ziua în alte circumstanțe, se recomandă preluarea acestuia”, precizează reprezentanții fundației.

La cabinetul veterinar se verifică dacă animalul prezintă lactație. Dacă are dificultăți de respirație (dispnee) sau este apatic, trebuie tratat cât mai curând, deoarece ar putea suferi de o parazitoză pulmonară.

„Femelele de arici sălbatic își pot părăsi puii sau chiar îi pot ucide dacă se simt în pericol ori sunt stresate, mai ales în primele săptămâni de viață ale acestora. Dacă a fost deranjat un cuib, nu atingeți animalele și încercați să urmăriți situația de la distanță, timp de cel puțin 6 ore. Deși sunt animale nocturne, este normal ca femelele să își lase puii singuri pe timpul zilei, mai ales când temperaturile sunt ridicate”, mai transmit specialiștii fundației.

Puii de arici sunt înțărcați în jurul vârstei de 6 săptămâni, când ajung să cântărească aproximativ 200 de grame.

„Dacă puii sunt observați desfășurând un comportament normal noaptea sau seara, nu este necesară intervenția”, atrag atenția reprezentanții centrului.

Cei care vor să le vină în ajutor aricilor sunt sfătuți să se asigure că grădinile, zonele verzi sau curțile sunt prietenoase cu aricii, oferind refugii și evitând utilizarea pesticidelor.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite