Localnicii din Deveselu spun că scutul le oferă protecție. „E periculos ce se vorbește acum. Rămânem pe dinafară”

0
Publicat:

Călin Georgescu spune că va evalua scutul de la Deveselu, dacă va ajunge președintele României. În 2021 spunea despre acesta că este o „rușine diplomatică”. În schimb, localnicii din Deveselu spun că scutul le dă siguranță și locuri de muncă.

Scutul de la Deveselu Foto: Arhivă
Scutul de la Deveselu Foto: Arhivă

Scutul de la Deveselu este un sistem de apărare aeriană, operat de armata Statelor Unite, menit să apere România și țările de la granița de est a NATO de eventuale atacuri cu rachete.

Întrebat ce va face cu scutul de la Deveselu dacă va ajunge la Cotroceni, Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a spus, recent, într-un interviu pentru Gândul.ro, că „va evalua”.

Totul se va evalua, care sunt avantajele, care pot fi avantajele în viitor, ce s-a întâmplat până acum. Este nevoie să evaluăm”, a declarat el, adăugând „totul este transparent, totul va fi făcut legal, precis, constituțional, dincolo de dreptul meu transfer acest garant constituțional către partidele politice și le cer să garanteze demnitatea fiecărui cetățean român”.

În 2021, în cadrul unui alt interviu, Călin Georgescu susținea că acest scut „e o rușine diplomatică”. 

Scutul nu are nimic legat de apărare. Din contră, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare este o parte a politicii de cofruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, cum este prezentat de cei care au pupat ghiulul la diverse porți”, spunea Georgescu în urmă cu trei ani.

Scutul a devenit operațional în anul 2016, după 12 ani de când România a devenit stat membru al alianțeI NATO.

Oamenii din Deveselu, o comună de aproape trei mii de locuitori din mijlocul Olteniei, spun pentru Digi24 că scutul le oferă siguranță, le-a adus prosperitate și locuri de muncă.

Suntem destul de în siguranță, ne ajută de foarte mult timp. Toate bazele militare, toate astea sunt adunate aici”, spune un localnic.

E periculos ce se vorbește acum. Dumneavoastră sunteți tineri, eu sunt mai bătrân și mi-au povestit și mie bătrânii ce înseamnă Garda asta de fier. Se presupune că rămânem pe dinafară”, consideră un alt localnic

Oamenii sunt mulțumiți că în comuna lor a fost amplasat acest scut.

Condițiile foarte bune din comuna Deveselu se datorează atât soldaților americani din baza militară, dar și comunității locale. Grădinița de la Deveselu este construită de la zero de americani și școala este renovată tot datorită americanilor. Ajută copiii care sunt mai defavorizați atât de Crăciun, și de Paște, dar și în timpul anului”, spune Ciprian Eugen Rusu, directorul Școlii Gimnaziale Deveselu.

Investiția din baza militară de la Deveselu a costat 177 de milioane de dolari, din care România a investit puțin peste 11 milioane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite