Rusia și-a pregătit Marina să atace cu rachete nucleare tactice ținte din Europa, inclusiv România, arată documente secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi-a antrenat Marina pentru a lovi ținte de pe teritoriul Europei, inclusiv din România, cu rachete convenționale sau nucleare tactice într-un potențial conflict cu NATO, relatează FT, care a consultat documente secrete furnizate de surse occidentale.

Rusia a făcut hărți cu ținte din Europa într-un potențial conflict cu NATO Foto Shutterstock
Rusia a făcut hărți cu ținte din Europa într-un potențial conflict cu NATO Foto Shutterstock

Documentele redactate între 2008 și 2014 includ hărți cu 32 de ținte NATO din Europa pe care să le lovească flota sa navală. Acestea sunt destinate prezentării pentru militari din țările aliate, și nu au scopuri operaționale. Planurile vizează lovituri copleșitoare asupra Europei, inclusiv baze din Germania, Norvegia, de pe coasta de vest a Franţei, o bază din Estonia, dar și din Marea Britanie.

Printre obiectivele din România vizate de ruși se află portul Constanţa, podul Giurgiu-Ruse şi scutul antirachetă de la Deveselu.

Potrivit documentelor, Rusia are capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafaţă, o capacitate despre care experţii spun că vine cu riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau accidente.

image

În documente se notează faptul că „manevrabilitatea ridicată" a marinei îi permite să efectueze „lovituri neașteptate și preventive”, precum și „lovituri masive cu rachete ... din multiple direcții" și că armele nucleare sunt „de regulă" destinate utilizării „în combinație cu alte mijloace de distrugere" pentru a atinge obiectivele Rusiei.

Analiștii care au analizat documentele au declarat că acestea sunt în concordanță cu evaluarea făcută de  NATO cu privire la amenințarea atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune din partea marinei ruse și rapiditatea cu care Rusia ar recurge probabil la utilizarea armelor nucleare.

William Alberque, fost oficial NATO, în prezent analist la Stimson Center, subliniază faptul că numărul de ţinte de pe hărţile dezvăluite de FT reprezintă doar o mică parte, întrucât există de fapt „sute, dacă nu chiar mii de ţinte din toată Europa, inclusiv ţinte militare şi de infrastructură critică”.

Această capacitate a Rusiei înseamnă că toate aceste obiective sunt amenințate în momentul în care ar avea loc primele încleștări între forţele NATO şi Rusia, eventual în ţările cele mai apropiate de graniță, explică analişti şi foşti oficiali.

„Conceptul lor de război este acela de război total”, spune Jeffrez Lewis, profesor la Middlebury Institute of Internațional Studies, Monterez, specializat în controlul armamentului.

„Ei consideră că armele nucleare tactice sunt instrumente prin care se pot câştiga războaie şi vor vrea să le folosească rapid după declanşarea ostilităţilor”, adaugă el.

Documentele divulgate indică, de asemenea, că Rusia și-a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe nave de suprafață, în ciuda unui acord încheiat în 1991 între Uniunea Sovietică și SUA.

Printre purtătorii de arme nucleare tactice ai Rusiei se numără „rachete antisubmarin cu focoase nucleare amplasate pe nave de suprafață și submarine”, respectiv „rachete ghidate antiaeriene cu focoase nucleare amplasate pe nave și pe coastă”.

Exercițiile recente ordonate de Putin pentru a exersa utilizarea armelor nucleare tactice indică faptul că documentele sunt în concordanță cu doctrina militară rusă actuală.

În iunie, forțele armate ale Rusiei au exersat încărcarea rachetelor de croazieră antinavă P-270 pe o corvetă din clasa Tarantul în Kaliningrad, unde oficialii NATO susțin că Rusia deține un stoc nedeclarat de focoase nucleare tactice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite