Călin Georgescu, acuzat de plagiat de un cunoscut economist. „Un program hipsteresc de un globalism înfiorător, e copy-paste”

0
Publicat:

Profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan îl acuză pe Călin Georgescu de plagiat și spune că acesta și-a conceput programul economic după „Food-Water-Energy Nexus", care a fost dezvoltat la Forumul Economic Mondial.

Călin Georgescu. FOTO: Facebook
Călin Georgescu. FOTO: Facebook

Călin Georgescu a reușit marea lovitură în primul tur al alegerilor prezindențiale și i-a surclasat pe ceilalți candidați. Controversatul independent nu l-a impresionat însă pe cunoscutul profesor de economie Bogdan Glăvan.

Profesor universitar, expert în macro și microeconomie, economia dezvoltării și economia monetară și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american „Murray Rothbard“, Bogdan Glăvan îl critică dur pe Călin Georgescu. În opinia sa, programul candidatului independent care s-a calificat în turul 2 al alegerilor prezidențiale este un plagiat. Mai mult, programul lui Georgescu ar fi unul globalist, de stânga și nu de dreapta, așa cum acesta a pretins. Bogdan Glăvan a făcut aceste afirmații pe contul său de Facebok.

„Programul lui Georgescu este un program hipsteresc - știu, șoc și groază, nu vă vine a crede, e de stânga, nu de dreapta, dar nu e vina mea că vi s-a spus invers, ci vina presei stângiste. Cică să ne ocupăm de agricultură. Să o facem în cooperative mici, eco-bio. Și neapărat să protejăm albinele - îndrăznește să crezi că așa scrie în programul de guvernare. Am menționat că vrea impozit minim pe cifra de afaceri?! Hm, unde am mai auzit noi asta? La AUR. Evident că așchia nu sare departe de trunchi. Programul «Hrană, Apă, Energie» este, scuzați expresia, de un globalism înfiorător. Mai exact este copy-paste (la naiba, alt plagiator) după «Food-Water-Energy Nexus», care a fost dezvoltat pe la Forumul Economic Mondial și despre care vorbește însăși Comisia Europeană - adică puterea colonială care ne exploatează, în viziunea lui Georgescu”, spune profesorul.

"V-ați tăiat pensia viitoare”

Bogdan Glăvan îl numește pe Călin Georgescu „clovn politic” și amintește că victoria acestuia în primul tur al alegerilor a făcut ca bursele să deschidă pe minus, iar finanțarea externă pentru România să se scumpească peste noapte.

Cine votează un asemenea clovn politic? Un individ care a fost mult timp consilier de miniștri, din timpul lui Ion Iliescu, care a fost șef la Externe, adică cu omul sistemului? Vă spun eu cine: toți cei care habar nu au cine este Georgescu și despre ce bate câmpii, dar le place cum arată, le place cum sună. Bravo, sunteți buni. Ca urmare a deciziei voastre neinformate, astăzi bursa a scăzut, adică tocmai v-ați tăiat pensia viitoare și tocmai mi-ați tăiat și mie pensia și celor care au învățat ceva carte în țara asta și nu sunt securiști. Fiindcă banii noștri de pensie sunt investiți la bursă. Riscul de țară al României a crescut, deci dobânda a crescut, iar titlurile de stat au scăzut. Deci altă pierdere. Perfect, dați-i înainte cu votatul în starea de ignoranță economică, luați-vă după un clovn. «Succesurile» nu vor întărzia să apară”, încheie profesorul Bogdan Glăvan.

Ce conține programul lui Georgescu

Intitulat „Program de Președinte «HRANĂ, APĂ, ENERGIE» O întoarcere la rădăcinile neamului românesc”, programul lui Călin Georgescu este considerat cel puțin controversat și conține idei exprimate pompos, menite să impresioneze. 

„Instaurarea statului suveranist-distributist și a unei societăți bazate pe democrația participativă în care Adevărul, Libertatea și Suveranitatea sunt axa de valori a dezvoltării României. Ce propune concret? Un nou model social, economic și politic, inovator și unificator:suveranism-distrib utismul, menit să producă modificări structurale și, în final, o schimbare de sistem, deoarece pe scheletul actual nu se poate construi cu adevarat”, scrie Georgescu.

El urmărește câteva idei, printre care „Identificarea nișei României în competiția mondială a secolului XXI și reconstruirea țării pe baza acestei premise fundamentale. Regândirea strategică a tuturor activităților economice, reindustrializarea țării pe baza tehnologiilor nepoluante și a principiilor economiei suveranist-distributiste. Reprofesionalizarea țării de la bază, reorganizarea școlilor de meserii. Reinstaurarea cultului muncii din plăcere. Nu este însă clar cum va reuși să facă toate acestea și mai ales „reinstaurarea cultului muncii din plăcere”, enunț care îi face pe mulți economiști să zâmbească.

Mai departe, asemenea unor ONG-uri îmbibate de idei specifice stângii, Georgescu marșează pe idei inspirate din programul unor activiști de mediu. Purificarea apei și renunțarea la insecticide și pesticide sunt de asemenea idei generoase, dar nu este foarte clar cum ar fi puse în practică.

În programul său se mai găsesc și idei specifice economiei circulare, de altfel adoptate și la Bruxelles, precum și ideea care obsedează și constituie baza unor programe de stânga, reducerea consumului de apă și energie.

Viziune creștină în economie

Reîntoarcerea la rădăcini înseamnă, potrivit lui Călin Georgescu „Comunitatea de persoane se definește și prin evenimentele istorice și culturale. Prin duhul iubirii, sfinții, eroii neamului, marile personalități culturale devin „icoane” vii, deschid spațiul calitativ superior al libertății adevărate. În acest spațiu suntem împreună cu toți cei care de-a lungul timpului au mărturisit Adevărul, trăim bucuria unui nou mod de existență.

Călin Georgescu mai vrea cotă unică, însă aceasta este deja valabilă, iar în același timp merge pe idei precum „Impozitarea cu 2% la mai mult de 1 milion € cifră de afaceri - pentruca impozitarea să fie coerentă și viabilă în vederea încasării. - dublu față de cât este în prezent”

Alte idei sunt predictibilitatea actului fiscal și redirecționarea fondurilor UE către micul proprietar „pentru o dezvoltare coerentă începând de la sursă (și acum banii UE se duc către fermieri).”

Nu în ultimul rând, el promite piețe de desfacere, centre de colectare și industrii de prelucrare și conserve - pentru valorificarea potențialul producătorilor autohtoni, fără a preciza exact cum ar putea face acest lucru.

Alegeri prezidențiale 2024



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite