Jumătate din pacienţii cu HIV/SIDA, fără tratament. Ministerul Sănătăţii: „Dacă nu se face rectificarea mai repede vor fi probleme pe toate programele naţionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din pacienţii români care suferă de HIV/SIDA au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind înregistrate în judeţele Botoşani, Mureş, Sibiu, Iaşi şi Cluj.

Problema, spune Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, e faptul că nu a fost făcută rectificare bugetară iar spitalele nu mai au fonduri pentru a cumpăra tratamentul, acesta fiind disponibil strict prin circuit închis, adică prin farmacia unităţilor sanitare. 

„În Bucureşti nu sunt încă probleme, dar întârzierea rectificării bugetare este o problemă majoră pentru pacienţi. Oamenii ajung în eşec terapeutic, dezvoltă rezistenţă la tratament”, a declarat Iulian Petre pentru „Adevărul”, adăugând că sunt scheme de tratament care presupun chiar şi 20 de medicamente, în funcţie de stadiul de boală al pacientului. 

Pacienţi: „Au crezut că pot scăpa ca prin urechile acului”

În total, 12.000 de bolnavi de HIV/SIDA, de diferite categorii de vârstă, sunt în tratament. Reprezentantul pacienţilor subliniază că Ministerul Sănătăţii, deşi cunoaşte problema, nu poate să facă mare lucru, iar bani din fondul de rezervă al Guvernului nu pot fi alocaţi pentru achiziţia de medicamente. 

„Se spera că vom trece ca prin urechile acului de această problemă, dar ne apropiem de o criză majoră, ca cea din 2010, când au fost decese şi decompensări din cauza lipsei de tratament. Atunci, s-a văzut o creştere a morbidităţii, pacienţii au început să o ducă mai rău cu sănătatea. De asemenea, există şi situaţia în care pacienţii, văzând că nu au tratament, devin demotivaţi şi renunţă să-l mai ia”, a completat reprezentantul pacienţilor. 

Ministerul Sănătăţii: „Suntem aproape de criză”

Potrivit medicului Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, momentan încă se pot da medicamente între Direcţiile de Sănătate Publică. Oficialul atrage însă atenţia că, în lipsa rectificării bugetare, situaţia se poate agrava în trei săptămâni.

„Momentan încercăm să găsim soluţii şi putem trimite medicamente acolo unde este cazul. La antiretrovirale încă avem soluţii, la cele simptomatice vom avea în curând probleme. Suntem, din păcate, aproape de criză, pentru că se termină banii şi pentru alte programe nu doar pentru cel de HIV/SIDA”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. 

258 de cazuri noi de HIV/SIDA în prima jumătate a anului 

Potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, în perioada ianuarie - iunie 2018, au fost depistate 257 de cazuri noi la nivel naţional, 76% din ele fiind depistate la bărbaţi şi 24% din ele la femei. 

În ceea ce priveşte distribuţia cazurilor noi pe categorii de vârstă, cele mai multe au fost depistate la categoria 40 - 49 de ani, respectiv 63 de cazuri. Şi categoria 25 - 29 de ani este la risc, potrivit statisticilor citate. Mai precis, 45 de persoane care s-au îmbolnăvit de HIV/SIDA în prima jumătate a acestui an fac parte din această categorie de vârstă. Pe locul trei sunt cei din categoria de vârstă 35-39 de ani, unde au fost depistaţi 39 de pacienţi noi bolnavi de HIV/SIDA. 

Probleme şi la programele curative derulate de CNAS

Probleme există şi la programele naţionale curative derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). Reprezentantul pacienţilor spune că s-a ajuns, din nou, în situaţia listelor de aşteptare pentru admisia în tratament. 

„Este destul de dificil pentru cei diagnosticaţi, ai căror tratamente trebuie iniţiate de medici. Sunt puşi pe listă de aşteptare asta în condiţiile în care pe cancere şi o zi e mult să aştepţi. S-a ajuns aici din cauza lipsei de finanţare. Suntem la jumătate faţă de media europeană iar bugetele spitalelor pentru medicamente au rămas la nivelul anului 2012”, a explicat, pentru „Adevărul”, Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite