Jocurile video îi fac pe copii mai deștepți. Care sunt jocurile recomandate de specialiști pentru dezvoltarea inteligenței

0
Publicat:

Studiile recente demonstrează faptul că jocurile video îi fac pe copii mai inteligenți. Specialiștii din România nuanțează și spun că într-adevăr anumite categorii de jocuri contribuie mult la dezvoltarea abilităților și inteligenței și totodată arată care este limita. 

Adolescenții pasionați de gaming dezvoltăți anumite abilități FOTO Adevărul
Adolescenții pasionați de gaming dezvoltăți anumite abilități FOTO Adevărul

Utilizarea tehnologiei, de către copii și adolescenți, mai ales jocurile video sunt un subiect controversat în societate și între generații. Pe de o parte tehnologia a ajuns un lucru cât se poate de firesc în lumea de astăzi, fiind întâlnită la tot pasul. De cealaltă parte, există îngrijorări mai ales din partea părinților, dar și a specialiștilor, privind excesul de tehnologie, în special a internetului și a jocurilor video. Îngrijorarea legată de utilizarea excesivă a dispozitivelor și mai ales refugiul în lumea virtuală, este perfect justificată, mai ales fiindcă s-a demonstrat că internetul și gaming-ul pot da dependență cu implicații serioase asupra individului și a societății. Sunt studii și specialiști care spun însă că fără a merge la extreme, tehnologia are un rol benefic în viața individului, mai ales jocurile video, în cazul copiilor și adolescenților. 

Puștii gameri sunt mai inteligenți

Gaming-ul atât de controversat în rândurile generațiilor de părinți pare să aibă efecte mai mult decât benefice pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor și adolescenților. Cel puțin asta arată studiile recente. Cel mai relevant studiu în acest sens este cel efectuat în anul 2022 de Universitatea din Vermont, Statele Unite. Specialiștii americani au efectuat teste pe un eșantion de 2000 de copii cu vârste cuprinse între nouă și zece ani. Dintre aceștia aproximativ 700 jucau jocuri video, zilnic. Restul nu. Rezultatele testelor au fost efectiv uimitoare. Cei 700 de copii gameri aveau memorie mai bună decât ceilalți, o atenție sporită și totodată capacități cognitive superioare celor care nu jucau deloc.

În plus, creierul copiilor implicați în teste, a fost scanat în timp ce desfășurau o serie de activități. Gamerii au înregistrat rezultate mai bune dar au prezentat și o acvitate mai intensă a creierului în regiunile responsabile pentru fiecare acțiuni și funcție solicitată. Cu alte cuvinte, concluziile au arătat că jocurile video îi ajută pe copii să fie mai inteligenți. „Numeroase studii au făcut o legătură între jocurile video și tulburările de comportament și probleme de sănătate mintală. Acest studiu, în schimb, sugerează că sunt de fapt beneficii cognitive asociate cu acest mod popular de ați petrece timpul liber, ceea ce merită o investigare ulterioară”, a precizat doctorul Nora Volkow, director al National Institute on Drug Abuse, instituție care a finanțat studiul.

”Este ok atunci când noi dominăm tehnologia”

Specialiștii spun, din practica de zi cu zi, că jocurile video ajută mult la dezvoltarea unui copil dacă însă sunt respectate o serie de criterii. Adică din ”medicament„ pot deveni „otravă„ destul de rapid. Prima regulă este cea a timpului petrecut. Specialiștii spun că două, maxim trei ore( în cazul adolescenților), pe zi este suficient. „Este ok atunci când noi dominăm tehnologia, nu ajungem sclavii ei. Atunci când noi putem controla durata, frecvența, interacțiunii cu tehnologia”, a precizat Laura Dănilă, specialist psiholog la Centrul de Sănătate Mintală Copii din Botoșani. Copiii mai mici de doi ani nu ar trebui să fie expuși dispozitivelor, spun specialiștii, iar preșcolarii nu mai mult de jumătate de oră pe zi. Odată cu vârsta școlară timpul de expunere la dispozitive, eventual jucat pe console sau pc poate crește până la trei ore maxim în perioada adolescenței. „Trebuie să existe un echilibru. Adică să facă, dincolo de jocuri și alte activități. Să poată socializa în mod real, nu virtual, să facă sarcini în viața reală, să citească, să meargă la diferite evenimente în familie”, spune Laura Dănilă.

Jocuri potrivite pentru dezvoltare copiilor

Specialiștii spun că există o serie de jocuri video care pot avea beneficii importante asupra dezvoltării inteligenței. La vârstele mai mici, sunt jocurile care îi învață asocierile și diferențele între obiecte. ”Jocuri care să facă asocieri, să sorteze, să învețe să facă diferențierile între obiecte. Jocuri din acestea care pot dezvolta ușor și partea cognitivă.”, adaugă Laura Dănilă. Odată cu vârsta copiii intră în gaming-ul adevărat. Aici, din punct de vedere al specialiștilor jocurile cu un impact pozitiv sunt cele de tip adventure, Mario, de exemplu, sau cele de tip survival, precum Minecraft.

Jocurile de tipul Mario, de tipul aventură în care trebuie să depășească obstacole, să găsească soluții pentru a trece nivelul, îi antrenează atenția, motricitatea, îi ajută să gândească în perspectivă. Totodată sunt acele jocuri de supraviețuire, în care trebuie să imiți cumva nevoile de bază din viața reală și să te adaptezi unei lumi deschise, să aduni resurse, să cauți soluții pentru a supraviețui. Băiatul meu, de exemplu, prefera Minecraft, și într-adevăr am văzut lucruri pozitive.”, spune psihologul botoșănean. În perioada gimnaziului și a adolescenței, sunt recomandate jocurile de strategie, cele de tip puzzle și adventure cu numeroase ghicitori, experimente și alte elemente care pun mintea la contribuție. Importante sunt și simulatoarele.

Sunt importante jocurile cu aplicabilitate, de genul simulatoarelor. Apoi jocurile de strategie, unde învață lucruri noi, învață gândirea în perspectivă, logica. ”, conchide Laura Dănilă. „Sunt unele jocuri unde efectiv ajungi să cauți informații, formule chimice, tot felul de lucruri. Efectiv ajungi să înveți istorie, geografie, știință, cu ajutorul unor jocuri de tip puzzle, mistery, adventure sau strategie. Nu mai vorbim de RPG-uri( Role Playing Game), acolo unde efectiv trebuie să față multor provocări”, mărturisește Matei, un adolescent de clasa a XI a. 

Ce-i prea mult, strică

Dacă un timp normal petrecut la jocurile video este extrem de benefic, așa cum arată studiile, excesul de tehnologie dăunează grav sănătății mentale. „Ajungând dependenți de internet și de tehnologie informată în general, pe rețelele sociale, în special adolescenții ajung să-și creeze propria ”bulă”. În spatele ecranului, în fața tastaturii, se simt puternici, importanți și se rup ușor-ușor de viață reală. Își crează noi moduri de relaționare, distincte de cele din viața socială reală, noi caracteristici de limbaj. Evident că încep să aibă probleme clare de relaționare în viața reală. Nu mai știu cum să relaționeze, își pierd capacitatea de a relaționa. Iar efectele sunt pe termen lung. Au probleme la interviurile de angajare, au probleme în a se integra social, atât în grupuri informale cât și la serviciu, școală samd.”, spune Laura Dănilă. 

Dependența devine o problemă reală care trebuie tratată cu ajutorul specialiștilor în psihiatrie pediatrică, mai ales că apar contraperformanțe școlare, apar probleme de natură socială și psihică. ”Tocmai de aceea părinții trebuie să fie vigilenți și să aibă grijă ca totul să se desfășoare în limitele normale”, spune specialistul botoșănean. 

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite