Dependența de internet modifică echilibrul substanțelor de la nivel cerebral STUDIU
0Studiile arată că tinerii dependenți de tehnologie, mai ales de internet, prezintă tulburări și difuncții serioase în viața socială. Specialiștii spun că ajung să piardă o bună parte din capacitățile de relaționare în viața reală. În plus se modifică echilibrul substanțelor de la nivel cerebral.
Tot mai mulți tineri ajung dependenți de internet și în general de tehnologie. Majoritatea adolescenților și tinerilor consultă telefonul mobil aproape compulsiv, spun specialiștii, aproape din cinci în cinci minute. Mulți sunt dependenți de internet fără să realizeze, fiind considerat firesc faptul să fie conectați în permanență la rețele sociale, să schimbe idei sau să afle informații, constant, pe internet. Schimbarea de paradigmă s-a petrecut și odată cu evoluția tehnologiei, dar și a faptului că telefoanele mobile, de tip smartphone, suficient de performante, au ajuns să fie accesibile aproape tuturor categoriilor sociale. Ceea ce face ca dependența de internet să fie și mai pronunțată. Un studiu recent, dar și specialiștii în psihologie arată că efectele dependenței de internet dar și a timpului exagerat petrecut în online poate avea consecințe devastatoare, pe termen lung.
Viața bogată on-line, viață distrusă offline
Un studiu recent publicat în revista de specialitate PLOS Mental Health și coordonat de specialistul Max Chang, masterand la Institutul de Sănătate a Copilului din UCL Great Ormond Street, a demonstrat efectele crunte ale dependenței de internet asupra oamenilor în general și a tinerilor în special. Mai precis aceștia ar avea, în primul rând, dificultăți în menținerea relațiilor sociale în viața reală. Specialistul în psihologie și logopedie Laura Dănilă, confirmă pentru „Adevărul”, aceste aspecte, cu o bogată experiență din practica curentă. Specialistul botoșănean spune că în primul rând lumea virtuală a dependentului de internet începe să se rupă total de cea reală.
”Ajungând dependenți de internet și de tehnologie informată în general, pe rețelele sociale, în special adolescenții ajung să-și creeze propria ”bulă”. În spatele ecranului, în fața tastaturii, se simt puternici, importanți și se rup ușor-ușor de viață reală. Își crează noi moduri de relaționare, distincte de cele din viața socială reală, noi caracteristici de limbaj. Evident că încep să aibă probleme clare de relaționare în viața reală. Nu mai știu cum să relaționeze, își pierd capacitatea de a relaționa. Iar efectele sunt pe termen lung. Au probleme la interviurile de angajare, au probleme în a se integra social, atât în grupuri informale cât și la serviciu, școală samd.”, spune Laura Dănilă.
În plus, spun specialiștii acești tineri sunt predispuși depresiei și anxietății, mai ales din cauza capacității reduse de a se mai adapta la viața reală. Pe lângă efectele sociale și de natură psihologică, sunt și efecte somatice. „S-a dovedit că au tulburări de somn, probleme de concentrare chiar probleme de natură digestivă. Și asta pentru că și-au dat viața peste cap. Stau până foarte târziu la dispozitive, se dă peste cap ritmul circadian, care implicit înseamnă tulburări de somn. În consecință nu se pot trezi pentru activitățile firești din timpul zilei, școală, serviciu, de exemplu. Sau nu sunt eficienți din cauza oboselii. Pe termen lung efectele sunt serioase.”, adaugă Laura Dănilă.
„Au loc perturbări în ariile de dezvoltare”
Studiul deja menționat indică efecte și mai grave ale dependenței de internet. Mai precis, tulburări la nivel cerebral. Testele efectuate pe eșaloane de 237 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, diagnosticați cu dependență de internet într-un interval de zece ani, au arătat că au avut loc modificări ale chimiei creierului, cu implicații largi de la probleme comportamentale, la probleme de coordonare fizică. De altfel, Max Chang, coordonatorul studiului, a arătat că aceste efecte sunt evidențiate mai ales la adolescenți, atunci când creierul este vulnerabil în fața dependenței de internet. Specialiștii spun că multe probleme legate de această dependență de internet și de gadgeturi încep încă din copilăria mică.
”Am observat mai ales la copiii care au acces, în exces, la televizor, internet, dispozitive în general, că au loc perturbări în ariile de dezvoltare neuropsihice. Nu mai au aceea expresivitate, specifică copiilor, nu mai sunt interesați de socializare, deschiși la diferite activități”, precizează Laura Dănilă.
De altfel, în ultimul deceniu, din cazua dependenței de internet și gadgeturi a fost definită o nouă formă de autism. Este vorba despre autismul virtual sau pseudo-autismul. „Concret, părinții aduc în preajma copiilor gadgeturi de la vârste foarte mici. Prima dată este vorba despre televizorul lăsat deschis perioade lungi de timp, în fața copiilor, apoi telefonul și tableta. În primele etape ale dezvoltării, din primul an de viață, știm foarte bine că se dezvoltă neuronii, apoi sinapsele neuronale și dacă noi nu interacționăm adecvat cu copilul și îl lăsăm doar în prezența gadgeturilor, apar niște consecințe extrem de serioase în dezvoltare și mă refer la consecințe în plan congnitiv, la nivelul limbajului, al interacțiunii sociale”, precizează psihologul și logopedul botoșănean.