Interviu cu Bassel Ibrahim, bucătar-şef la celebrul restaurant Seven Sands din Dubai, despre cum încearcă să înlocuiască mult doritul fast-food

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bassel Ibrahim este din Siria şi este bucătarul-şef al celebrului restaurant Seven Sands din Dubai. Susţine că mâncarea cu specific arăbesc înseamnă, de fapt, o împletire de arome – de la picant, la dulce, totul combinat în aceeaşi farfurie. Şi tocmai aceste gusturi paradoxale sunt şi cele care îi atrag foarte mult pe turiştii care ajung în restaurantul pe care îl conduce: fie ei chinezi, americani sau europeni.

Adevărul: Când aţi venit în Dubai şi de ce aţi ales meseria de bucătar?

Bassel Ibrahim, bucătar-şef: Am venit în Dubai în urmă cu 17 ani, am fost atras de faptul că este un oraş multi-etnic, întâlneşti aici oameni din toate colţurile lumii, ceea ce se vede foarte bine şi în restaurantul nostru. În ceea ce mă priveşte, mi-am dat seama că vreau să devin bucătar atunci când aveam 8 ani şi începusem să experimentez în casa părintească. Nu e deloc uşor această meserie, mai ales pentru faptul că, spre deosebire de alte meserii, eşti nevoit să-ţi foloseşti toate simţurile şi să creezi. Toate acele simţuri ajung în farfurie. 

Ce vor să mănânce turiştii care ajung la dumneavoastră în restaurant? Cum vă adaptaţi cerinţelor lor?

De regulă, turiştii care ajung aici vor să guste mâncare cu specific arăbesc, ceea ce este şi firesc. În restaurant împletim vechiul cu noul, aşa cum este şi Dubaiul, un oraş al contrastelor. Lucrăm după reţete foarte vechi, folosim tehnici vechi dar prezentarea din farfurie este modernă. Nu rămânem însă fideli reţetelor şi ne adaptăm felurile de mâncare, dacă se doreşte acest lucru. 

Care este, de fapt, specificul mâncărurilor arăbeşti? Ce le face atractive?

E vorba de arome, ele contează cel mai mult. Practic, asta înseamnă mâncarea arăbească: o multitudine de arome. La Seven Sands amestecăm aceste arome. Amestecăm condimente picante cu dulci şi cu condimente astringente. Toate aceste condimente ajung într-o singură farfurie. Spre exemplu, noi avem un mix de 18 ingrediente, toate provenite din ierburi si plante proaspete, e marca noastră proprie, mix pe care îl utilizăm din plin în bucătărie, o combinaţie de ingrediente proaspete, între care şi turmenicul. 

Care sunt mâncărurile preferate de cei care vin în restaurant?

Mielul, humusul – folosim reţete diverse, dar ne adaptăm la cerinţele celor care vin să ne viziteze. În ziua de azi, mâncarea fast-food a pătruns peste tot, iar pentru copii este un adevărat pericol, mai ales că le şi place această mâncare de tip fast-food. Autorităţile chiar încearcă prin diverse metode să descurajeze consumul acestui tip de mâncare, pentru că şi cei care trăiesc în Dubai au început să aibă probleme de sănătate din acest motiv. Tocmai de aceea,  am început să introducem în meniu tot mai multe feluri de sănătoase de mâncare. Avem deja o salată, care este specifică restaurantului nostru, care conţine diverse verdeţuri, multă rucolla. Dar lucrăm acum la variante, pentru a putea să ne aliniem cu cerinţele iar meniul să devină variat. 

Care sunt diferenţele între mâncarea siriană şi cea din Emirate, pe care o pregătiţi acum?

În definitiv, suntem ţări arabe. Eu încerc în bucătăria din restaurant să aduc câte ceva şi din specificul sirian, care se bazează la rândul său pe foarte multe condimente contrastante, dar aduc şi câte ceva din specificul libanez în farfurie. Şi ce e foarte interesant e că 70% din populaţie preferă să mănânce în oraş dat fiind faptul că există o diversitate de restaurante din care poate să aleagă exact ceea ce îşi doreşte. Oamenilor le face plăcere să iasă din casă şi să savureze masa în oraş. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite