În curând vom mânca pâine fără coloranţi. Medic: „Din păcate, ce-au făcut E-urile introduse în produsele alimentare vom vedea în timp”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANPC vrea ca producătorii să nu mai adauge coloranţi în pâine FOTO Adevărul
ANPC vrea ca producătorii să nu mai adauge coloranţi în pâine FOTO Adevărul

Începând cu acest an, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) vrea să interzică prezenţa coloranţilor în pâine. Aşa prevede un proiect de lege aflat pe masa instituţiei, care ar putea intra în vigoare din 15 ianuarie 2014. În opinia medicilor, măsura este de bun augur, cu atât mai mult cu cât efectele E-urilor din diversele produse alimentare se vor vedea în timp, sub forma unor cancere sau a altor boli necunoscute.

Concret, potrivit proiectului de ordin, producătorii din panificaţie nu vor mai avea voie să folosească niciun fel de colorant, cu excepţia zaharurilor şi caramelului pentru pâinea din malţ, cel mai utilizat colorant din industria alimentară.

Pâinea din România este foarte sărată

În opinia medicilor, măsura este bine-venită, mai ales că populaţia României este cunoscută ca fiind o mare consumatoare de produse de panificaţie.

„Orice produs alimentar este cu atât mai sănătos cu cât se reduce din aditivii alimentari. Lupta pe care o purtăm noi, ca medici, este reducerea numărului de E-uri din produsele alimentare. Cu certitudine, o alimentaţie nesănătoasă îşi face efectul în timp. Prin urmare, diabetul şi bolile cardiovasculare apar şi ele, tot în timp. Efectele sunt parşive, acesta e şi motivul pentru care avem o preocupare constantă legată de alimentaţia românilor”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Nicolae Hâncu, nutriţionist şi diabetolog.

Potrivit acestuia, pâinea produsă la noi are un conţinut ridicat de sare. „Pâinea din România este foarte sărată. Sunt persoane care atunci când dau de o pâine fără sare, renunţă să o consume pe motiv că nu are gustul bun. Important este să consumăm produse cât mai sănătoase”, a completat medicul.

Sub perdeaua de E-uri se ascund multe necunoscute

La rândul său, profesorul Gheorghe Andrei Dan de la Spitalul Colentina e de părere că măsura luată de ANPC este una benefică pentru populaţie. „Sub perdeaua de E-uri se ascund multe necunoscute. Tot ce este aditiv poartă această amprentă. Din păcate, ce-au făcut E-urile introduse în produsele alimentare vom vedea în timp, când vor fi incidente legate de cancere sau ne vom confrunta cu apariţia unor boli necunoscute. Reflexul de a ne uita pe etichetă înainte de a cumpăra produse şi de a le refuza pe cele care conţin multe E-uri este unul foarte bun”, a explicat pentru adevarul.ro medicul cardiolog G.A. Dan.

„Dacă românul va învăţa să mănânce mai puţină pâine, cu siguranţă că în timp va fi mai sănătos”, a completat doctorul.

Pâinea trebuie să aibă minimum 300 de grame

De fapt, noutatea prevăzută de proiectul de ordin este faptul că sunt admise zaharurile şi caramelul pentru pâinea din malţ. „Până acum, nici aceştia nu erau admişi”, spune Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare. Specialista a adăugat că producătorilor europeni li se admite să folosească malţ, dar celor români li se interzicea total.

O altă condiţie pusă de ANPC este aceea ca pâinea să aibă minimum 300 de grame, în timp ce specialităţile de panificaţie trebuie să cântărească 150 de grame.

„La comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor: denumirea produselor, denumirea furnizorului, cantitatea netă, etc”, se arată în document.

În ceea ce priveşte produsele de panificaţie neambalate, acestea sunt scutite de indicarea datei de expirare, „având în vedere că, prin natura lor, sunt comercializate în 24 de ore de la fabricaţie”, potrivit documentului.

Trei motive pentru care să nu consumăm pâine

De altfel, specialiştii au pus cap la cap mai multe motive pentru care nu ar trebui să consumăm pâine.

În primul rând, atrag atenţia specialiştii, pâinea îngraşă, indiferent că este făcută din făină albă sau integrală. Astfel, presupusele vitamine şi minerale pot fi obţinute şi din alte alimente, cum ar fi legumele, seminţele sau nucile. În al doilea rând, grâul conţine gliadină, o glicoproteină similară opioizilor ce provoacă dependenţă şi creşte apetitul pentru a mânca nu doar mai multa pâine, ci şi alţi carbohidraţi. În al treilea rând, grâul are un indice glicemic ridicat, crescând riscul de diabet. Prin urmare, medicii îi sfătuiesc pe bolnavi să evite toate produsele din grâu.

Proiect lege ANPC - Eliminare coloranţi din pâine

Pe aceeaşi temă:

Efectele nocive ale energizantelor. E-urile care-ţi „dau aripi”

Băuturile energizante comercializate pe piaţa de la noi conţin între 3 şi 8 E-uri. Aşa arată un studiu recent derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a opt produse de acest gen. Specialiştii atrag însă atenţia că, atunci când sunt consumate în exces, aceste băuturi au efecte dezastruoase asupra sănătaţii.

Topul E-urilor din ceaiurile îmbuteliate. Cât trebuie să consumi ca să treci de la aliment la medicament şi până la otravă

Băuturile răcoritoare de tip Ice Tea de pe piaţa românească conţin între două şi şapte E-uri. Aşa arată cel mai recent studiu efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a 14 produse de acest gen. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt consumate în cantităţi foarte mari, ceaiurile din comerţ sunt  „otravă pentru organism”.

VIDEO „Bombele chimice“ de zi cu zi, de pe mesele românilor, explicate de specialişti: „Gustul bun nu înseamnă că şi produsul e bun“

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, nutriţionista Anamaria Iulian şi şefa Laboratorului pentru Chimia Alimentului de la Institutul de Bioresurse, Marta Zachia, au explicat, la Adevărul Live, ce amestecuri de chimicale se folosesc la prepararea unora dintre cele mai consumate alimente din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite