Efectele nocive ale energizantelor. E-urile care-ţi „dau aripi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
25% din energizantele care se găsesc pe piaţa românească au în conţinut îndulcitori FOTO AFP
25% din energizantele care se găsesc pe piaţa românească au în conţinut îndulcitori FOTO AFP

Băuturile energizante comercializate pe piaţa de la noi conţin între 3 şi 8 E-uri. Aşa arată un studiu recent derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a opt produse de acest gen. Specialiştii atrag însă atenţia că, atunci când sunt consumate în exces, aceste băuturi au efecte dezastruoase asupra sănătaţii.

Asta în timp ce din ce în ce mai mulţi tineri apelează la energizante, pe care le consumă chiar şi în incinta şcolilor sau a liceelor. 

„Am vrut să arătăm că energizantele nu sunt chiar băuturi răcoritoare, ele conţin, pe lângă E-uri şi zaharuri care pot dăuna, în timp, sănătăţii. Asta pentru că segmentul este în creştere şi pentru că există persoane care consumă zilnic aşa ceva. Din păcate, am remarcat că aceste produse ajung să fie consumate de copii cu vârste din ce în ce mai mici. Prin urmare, din punctul nostru de vedere, este important ca adulţii, dar mai ales părinţii, să citească etichetele şi să fie mai responsabili”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (InfoCons). 

37,5% din energizante au un conţinut de 6 E-uri

Concret, în cadrul cercetarii derulate de asociaţie în vară, au fost analizate produsele celor mai importanţi distribuitori din piaţă. Rezultatele au demonstrat că, din punct de vedere al numărului de E-uri, din cele 8 tipuri de produse analizate, 25% au în conţinut un număr de 3 E-uri, iar 37,5 % au un conţinut de 6 E-uri. 

În ceea ce priveşte conţinutul de zahăr, 37,5% au în conţinut zahăr, 25% au în conţinut îndulcitori, în timp ce 25% conţin şi zahăr şi îndulcitori. Unul dintre produsele analizate avea în conţinut zaharoză, a mai arătat Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. 

Aceste produse ajung să fie consumate de copii cu vârste din ce în ce mai mici. Este important ca adulţii, dar mai ales părinţii, să citească etichetele şi să fie mai responsabili. Sorin Mierlea, preşedinte ANPC

Pot favoriza apariţia bolilor de inimă 

În opinia medicilor, însă, nu E-urile conţinute de băuturile energizante pun cel mai rău sănătatea consumatorilor în pericol. Consumate în exces, acestea pot duce la apariţia unor probleme cardiace, neurologice sau gastrice. Spre exemplu, profesorul Gheorghe-Andrei Dan, şeful clinicii de cardiologie de la Spitalul Colentina, spune că energizantele prezintă o atracţie foarte mare pentru tineri, în general.

„Toate aceste produse scapă controlului strict, au concentraţie de acid citric şi de taurină care au efecte asupra sănătăţii gastrice, dar şi asupra inimii. E mai simplu să bei băuturi energizante atunci când trăieşti într-o ţară în care nu există nicio urmă de educaţie sanitară. În plus, aceeaşi cantitate de energie există şi în două ceşti de cafea”, a precizat cardiologul.

E ca şi când omul se află pe marginea unui abis şi o mână îl împinge în interiorul acestuia. Aşa aş descrie băuturile energizante. profesor Eduard Apetrei, cardiolog

La rândul său, profesorul Eduard Apetrei de la Institutul „C.C. Iliescu“ din Capitală atrage atenţia că un consum exagerat de băuturi energizante duce la tahicardie şi poate favoriza apariţia unor boli de inimă, dacă persoana respectivă are o predispoziţie spre o astfel de patologie.

„E ca şi când omul se află pe marginea unui abis şi o mână îl împinge în interiorul acestuia. Aşa aş descrie băuturile energizante. Evident că nu le putem interzice. Este nevoie, însă, de moderaţie. Cei care le consumă ar trebui să fie precauţi”, a declarat cardiologul, adăugând că unele persoane devin dependente de aceste băuturi.

Pentru Petre, un tânăr de 26 de ani din Bucureşti, sfaturile medicilor par să nu conteze. În trecut, acesta obişnuia să consume între doi şi patru litri de cola pe zi. După ce a mers la stomatolog pentru tratarea unor probleme dentare, Petre a decis să renunţe la cola, înlocuind-o, începând din luna martie a acestui an, cu băuturi energizante. 

„Beau cam un litru de energizant pe zi, nu pentru a avea mai multă energie, ci pentru că îmi place foarte mult gustul. În condiţiile în care nu beau deloc apă, mi-am făcut analize în urmă cu trei săptămâni şi au ieşit bine, mai puţin magneziul, care este sub limită”, se laudă tânărul.

Copiii, consumatori de energizante 

Vârsta celor care preferă energizante a scăzut foarte mult în ultimii ani, adaugă specialiştii. În primul rând, produsele respective sunt din ce în ce mai ieftine. În al doilea rând, ele sunt accesibile chiar şi copiilor, uneori în apropierea şcolilor sau a liceelor.

„Am avut situaţii în care copii de clasele a VI-a şi a VII-a au venit la noi cu dureri de cap, ameţeli şi tensiune crescută. Când au fost întrebaţi de dirigintă, au recunoscut că au băut energizante. Acum câţiva ani nu ne confruntam cu astfel de situaţii pentru că nu erau aşa multe produse pe piaţă. Problema nu stă neapărat în E-uri, ci în faptul că au diverse componente care cresc nenatural energia organismului”, a explicat medicul şcolar Daniela Rajka, din Cluj-Napoca. 

Performanţe şcolare slabe 

Tot despre agitaţie şi tulburări comportamentale în rândul copiilor care ajung să consume energizante vorbeşte şi academicianul Constantin Popa. „Apar tot felul de probleme la nivel neurologic. Copiii nu mai achiziţionează informaţie nouă. Practic, stocarea de informaţii se face cu dificultate, au insomnii şi tulburări comportamentale. În consecinţă, nu mai au performanţe şcolare pe măsura moştenirii lor genetice”, a explicat neurologul. 

De altfel, energizantele, luate în combinaţie cu alcool, pot avea efecte halucinogene asemănătoare stupefiantelor, mai atrage atenţia academicianul Constantin Popa. 

„Este grav în mod special la cei care înlocuiesc apa cu băuturi energizante. Un consum îndelungat are efecte la nivelul ficatului şi al pancreasului”, a mai spus academicianul, adăugând că ar scoate aceste produse de pe piaţă. 

„Câştigurile sunt, însă, enorme. Oricum, ele dau pe moment o stare de energie. După ce trece efectul, persoana respectivă doarme chiar şi 17 ore”, a conchis neurologul.

Am avut situaţii în care copii de clasele a VI-a şi a VII-a au venit la noi cu dureri de cap, ameţeli şi tensiune crescută din cauza băuturilor energizante. doctor Daniela Rajka, medic şcolar

În SUA, o tânără a murit după ce a băut energizant

Băuturile energizante nu sunt doar periculoase pentru copii şi adolescenţi, ci pot fi chiar fatale, avertizează medicii. Cu un nivel mare de cafeină şi cu alte ingredinte precum taurina, guarana sau ginseng, acestea pot avea ca efect atacuri de apoplexie, atacuri cerebrale şi chiar moartea subită. În plus, produsele energizante interacţionează cu multe medicamente.

Fix în urmă cu un an, familia unei tinere din statul California, SUA, i-a dat în judecată pe producătorii unei băuturi energizante, pe motiv că fiica lor în vârstă de 14 ani a murit după ce a consumat două doze cu o astfel de băutură. Anais Fournier a suferit un stop cardiac în decembrie 2011, după ce în decurs de 24 de ore a băut cele două doze de energizant. Cantitatea de cofeină a fost echivalentă cu cea găsită în 14 cutii de Coca-Cola, adică 480 de miligrame. 

Reprezentanţii companiei susţin că nu au auzit ca cineva să moară până acum din cauza energizantului lor, aceştia vânzând în lume, până în prezent, circa opt miliarde de doze. Ei şi-au fondat apărarea pe faptul că medicii nu au efectuat teste de sânge care să confirme că adolescenta şi-a pierdut viaţa în urma nivelului ridicat de cafeina din organism.

Copiii care consumă energizante stochează informaţia cu dificultate şi nu mai au performanţe şcolare pe măsura moştenirii lor genetice. academician Constantin Popa, neurolog 

Cazul a devenit public în contextul în care autorităţile au început o anchetă minuţioasă asupra băuturilor energizante şi a conţinutului ridicat de cafeina pe care îl conţin.

Aceste energizante sunt considerate în SUA suplimente alimentare şi nu se supun regulilor instituite pentru băuturile răcoritoare. Statisticile arată că peste 30% din copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani consumă regulat astfel de băuturi.

Multe dintre produsele energizante conţin de 5 ori mai multă cafeină decât cola

Câte E-uri conţin energizantele

Spre exemplu, Burn Energy Drink conţine un număr de 3 E-uri, potrivit cercetării derulate de InfoCons. Acelaşi număr de E-uri îl conţine şi Red Bull Energy Drink, în timp ce Red Bull Sugarfree conţine 6 E-uri. Energy drink Sugar free de la Mega Image conţine 6 E-uri, iar Energy Drink Energy de la acelaşi distribuitor conţine 5 E-uri. Tot 6 E-uri are şi Gatora- de Cool Blue de la Quadrand Amroq Beverages, în timp ce Wild Lion Energy Drink de la Real Hipermarket are 7 E-uri. Campion la numărul de E-uri, cu 8 astfel de aditivi, este Energy Drink de la Carrefour România. În cadrul studiului, produsele au fost achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite