În ce condiții pot merge copiii gratuit la psiholog
0Copiii din România vor putea beneficia de servicii psihologice și psihoterapeutice gratuite.

Ideea este una foarte bună, consideră Keren Rosner, psiholog psihoterapeut. Pentru că, adaugă specialistul, numărul adolescenților cu tulburări emoționale care ajung la cabinet a crescut după cei doi ani de pandemie. „Pandemia a accentuat un gen de înstrăinare, de însingurare. Sunt foarte mulți copii foarte anxioși, depresivi, care n-au reușit să depășească perioada dificilă de pandemie, mai ales dacă au fost în situația de a începe un ciclu nou de învățământ. Adică fie au fost clasa I, fie clasa a IX-a, fie primul an de facultate”, explică psihologul psihoterapeut.
În general, atunci când începi ceva nou ai nevoie de susținere, de relații bune care sunt benefice pentru starea psihică, implicit pentru rezultatele școlare, mai spune Keren Rosner: „Dacă te simți bine acolo unde mergi, sigur mergi cu plăcere, înveți cu plăcere, ai rezultate, prinzi curaj pentru că ai avut rezultate bune și așa intri într-o spirală care te duce spre vârf”.
Expertul atrage atenția că orele de terapie ar trebui să fie unele reale de terapie și nu să se limiteze la o oră sau două: „Terapia este de durată. Implică muncă din partea terapeutului și a copilului sau a adolescentului pe o perioadă mai lungă. Nu poți să ajungi la cauza problemei dintr-o ședință, că abia-l cunoști pe copil. Plus că terapeutul este o persoană nouă în viața copilului și e necesară o perioadă de acomodare, în care el să capete încredere în psiholog. Și relația se construiește. Iar dacă sunt ore suficiente alocate acestei consilieri, este foarte bine, pentru că tinerii au mare nevoie de acest lucru”.
Care sunt pașii de urmat
Potrivit actului normativ mai sus citat, nevoia de sprijin psihologic a copilului poate fi sesizată de părinte, de profesor, de asistenții sociali sau medicali comunitari sau de mediatori școlari. Pentru a beneficia de ședințele de psihoterapie gratuită este nevoie de o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în program de la medicul de familie, medicul de medicină școlară sau medici de psihiatrie pediatrică.
Cu această recomandare, părintele copilului poate alege un psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din România, care este înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului național - „Din grijă pentru copii”. Potrivit metodologiei, listele cu psihologii disponibili în fiecare județ vor fi disponibile în fiecare școală și la medicii de familie.
La rândul lui, psihologul evaluează situația copilului și, dacă se constată necesitatea intervenției, copilul intră în Program.
Până acum, statul finanța parțial ședintele de terapie pentru copiii încadrați cu grad de handicap, prin intermediul direcțiilor de asistență socială.
Programul este o inițiativă din 2021 a Guvernului ca măsură de reducere a impactului pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor și creșterii siguranței acestora și are o valoare de 6 milioane de euro.