Imaginea Sfintei Fecioare, expusă pentru profanare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Muzeu Naţional din Estonia a organizat o expoziţie în care vizitatorii sunt invitaţi să profaneze imaginea virtuală a Fecioarei Maria, în semnul celebrării Reformei Protestante în naţiunea istorică lutherană.

Imaginea virtuală a Maicii Domnului este proiectată pe un ecran, în interiorul unei cutii de sticlă, şi rămâne statică până când un vizitator loveşte zona marcată de la baza cutiei, iar Fecioara Maria se sfărâmă în bucăţi, fiind înlocuită de cuvântul „reformare“.

Muzeul a fost inaugurat pe 29 septembrie de Preşedintele Estoniei, iar expoziţia face parte din sectorul care acoperă istoria reformării din Estonia. Profanarea imaginii sacre a atras protestele liderilor creştini şi a unor politicieni din Estonia, care spun că este o batjocoră la adresa religiei.

Arhiepiscopul Bisericii Evanghelice Lutherane estone, Urmas Viilma, spune că expoziţia ridiculizează religia şi insultă sentimentele credincioşilor. „Mă îndoiesc serios că această expoziţie este potrivită pentru colecţia permanentă a Muzeului Naţional din Estonia, chiar dacă este interesantă din punct de vedere tehnic sau din perspectiva abordării moderne a reprezentării evenimentelor istorice“, a spus acesta.

Arhiepisocul a punctat că pentru un număr mare de credincioşi, Fecioara Maria nu este „o figură istorică sau eveniment dat uitării, ci o realitate actuală“.

Câteva figuri politice au luat cuvântul şi au condamndat expoziţia. Mart Helme, preşedintele Partidului Conservator al Poporului şi ambasador în Rusia, spune că profanarea imaginii Sfintei Fecioare jigneşte totodată comunitatea vorbitoare de limbă rusă din Estonia, care este devotată Fecioarei.

„Cei mai mulţi ruşi care trăiesc în Estonia sunt oameni activi din punct de vedere religios şi integrarea lor nu este deloc ajutată de insulte religioase aprobate la nivel statal. A lua în derâdere simbolurile sfinte are şi o dimensiune politică. Un atac al simbolurilor poate duce intensificarea unor tensiuni sociale şi răcirea relaţiilor dintre state“, a spus Mart Helme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite