Papa Francisc va merge în Suedia pentru a participa la o ceremonie de marcare a 500 de ani de la Reforma Protestantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc FOTO AP
Papa Francisc FOTO AP

Papa Francisc va merge pe 31 octombrie în Suedia pentru a sărbători în avans împlinirea a 500 de ani de la Reforma Protestantă, un gest ecumenic de îngăduinţă fără precedent faţă de protestanţi, relatează AFP online.

„Programul Sanctităţii Sale prevede o ceremonie comună a Bisericii Catolice şi Federaţiei Luterane Mondiale, la Lund, în Suedia, pentru sărbătorirea a 500 de ani de la Reformă“, a anunţat Sfântul Scaun într-un comunicat publicat luni.

În urmă cu 500 de ani, ideile lui Martin Luther au provocat o sciziune în cadrul Bisericii Catolice care a cauzat izbucnirea a numeroase războaie religioase, în principal în Europa.

Întâlnirea de la Lund „va pune în lumină evoluţiile ecumenice solide între catolici şi luterani“, explică într-un comunicat comun Consiliului Pontifical pentru promovarea unităţii între creştini şi Federaţia Luterană Mondială.

„Evenimentul va avea loc înainte de împlinirea, în 2017, a 500 de la Reformă“, precizează comunicatul.

Pe 31 octombrie 2017, călugărul catolic german Martin Luther a afişat pe uşa principală a bisericii din Wittenberg 95 de teze care invocau interdicţia comerţului cu indulgenţe.

Acest act a marcat începutul sciziunii între catolici şi protestanţi, care a declanşat în deceniile următoare masacre şi războaie atroce. Conciliul Vatican II (1962-1965) a pus capăt acestor relaţii tensionate, invitând la respect reciproc.

„Sunt condus de convingerea profundă că, lucrând la reconcilierea între luterani şi catolici, vom aduce justiţie şi pace într-o lume deşirată de conflicte şi violenţe“, a afirmat secretarul general al Federaţiei Luterane Mondiale, reverendul Martin Junge.

Anunţul privind vizita papei Francisc în Suedia, cea mai seculară ţară din Europa, constituie o supriză la Vatican.

Papa şi-a exprimat în repetate rânduri respectul pentru Bisericile Protestante, dar fără a ascunde profundele diferenţe teologice şi poziţiile opuse în ceea ce priveşte evoluţia societăţilor, luteranii fiind de regulă mult mai liberali decât catolicii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite