Furtuni şi ploi violente anunţate pentru perioada următoare, după ce temperaturile vor scădea brusc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbare radicală a vremii în acest weekend, când ploile vor fi nelipsite în majoritatea regiunilor ţării, inclusiv în Capitală.

Vremea se răceşte brusc în următoarele zile, termometrele urmând să atingă maximum 24 de grade Celsius. Furtunile şi instabilitatea atmosferică nu vor lipsi nici ele din peisaj, atrag atenţia specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Ba mai mult, se va remarca chiar şi un paradox: în dimineaţa zilei de duminică, temperaturile minime se vor apropia de pragul îngheţului în partea de est a Transilvaniei în timp ce în zonele de munte temperaturile vor coborî sub acest prag la altitudini mari. 

„Putem caracteriza aspectul termic al vremii în ţara noastră ca fiind unul răcoros. Temperaturile nu vor mai depăşi la amiază decât la nivel izolat 20 - 22 de grade mergând până la cel mult 24 de grade Celsius în sud-vestul ţării, cu temperatura maximă în Capitală în jurul a 20-21 de grade, plecând de la numai 13-14 grade în partea de Nord a Moldovei. Va fi o scădere semnificativă a valorilor termice, atât a celor diurne cât şi a celor nocturne”, a explicat meteorologul de serviciu. 

Instabilitate atmosferică în aproape toată ţara

Potrivit specialistului, în aceste zile se remarcă mai multe manifestări de instabilitate atmosferică, astfel că vineri, de la primele ore ale dimineţii, intră în vigoare o atenţionare Cod galben. 

„Influenţele frontului atmosferic pe care îl aşteptăm să traverseze ţara noastră pe parcursul zilei de vineri, de la vest către est, îşi vor face simţită prezenţa încă din orele dimineţii de mâine, la început în regiunile vestice respectiv Banat, Crişana, Maramureş, apoi în zona Transilvaniei, în Oltenia, în cea mai mare parte a Moldovei şi în partea de nord a Munteniei”, a completat meteorologul de serviciu. În perioada în care este valabil Codul galben, respectiv până vineri la ora 23.00, se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, cantităţi de apă importante, atât în intervale scurte de timp cât şi prin cumulare şi de asemenea căderi de grindină.

„Vorbim despre cantităţi de apă care vor depăşi frecvent 20 - 25 de litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse 40 - 50 de litri pe metru pătrat”, a msi spus specialistul ANM, adăugând că în paralel a fost emis un mesaj de informare meteorologică pentru judeţele care nu se află sub incidenţa acestei atenţionări Cod galben. Vizate sunt judeţele din Muntenia, din sud estul Moldovei şi din Dobrogea unde se remarcă intensificări puternice ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice şi averse torenţiale. 

Mica Veneţie din Bucureşti

„E de subliniat totuşi aspectul legat de intensificările de vânt care sub acţiunea unui sistem noros foarte mult dezvoltat pe verticală în interiorul unei mase de aer cu caracteristici tropicale poate să atingă viteze destul de mari, de peste 70 - 80 de kilometri pe oră. Ameliorarea vremii din perspectiva precipitaţiilor va surveni pe 

parcursul zilei de sâmbătă pentru că acest mesaj de informare meteorologică să fie valabil”, a declarat meteorologul, adăugând că sunt şanse mari ca Bucureştiul să devină o mică Veneţie pentru că în Capitală va ploua până duminică, în intervale scurte de timp. 

Asta în condiţiile în care, ploile au făcut deja ravagii pe mai multe străzi din Bucureşti, circulaţia fiind dată peste cap joi dimineaţă. Pe Bulevardul Tineretului, apa strânsă ajungea până la nivelul jantelor de la maşini, în timp ce în cartierul Cotroceni au fost zeci de străzi inundate. Şi locuitorii din zona 1 Decembrie au fost nevoiţi să înfrunte şiroaiele de apă în drum spre serviciu, probleme fiind semnalate şi în zona Mihai Bravu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite