Fuga recenzorilor

0
0
Mihai Bratiloveanu, 66 de ani, din Bucure┼čti, unul dintre pu┼úinii locuitori ai cartierului Ferentari care au deschis u┼ča recens─âm├óntului
Mihai Bratiloveanu, 66 de ani, din Bucure┼čti, unul dintre pu┼úinii locuitori ai cartierului Ferentari care au deschis u┼ča recens─âm├óntului

├Än prima zi a recens─âm├óntului, autorit─â┼úile au descoperit c─â peste 1.000 de recenzori au renun┼úat la aceast─â activitate pentru c─â e prea grea sau ├«ntruc├ót ├«┼či pierd indemniza┼úia de ┼čomaj.

Prima zi a recens─âm├óntului a debutat ieri cu st├óngul. Peste 1.000 de recenzori s-au retras de la recens─âm├ónt, dup─â ce au aflat c├ót dureaz─â s─â completeze toate cele opt formulare pentru fiecare familie ┼či c├ót─â r─âbdare trebuie s─â ai. Al┼úii au aflat c─â ├«┼či pierd indemniza┼úia de ┼čomaj dac─â semneaz─â contracte temporare de munc─â pentru aceast─â activitate.

Cei mai mul┼úi dintre cei retra┼či sunt din Bucure┼čti - 600. Al┼úi aproximativ 450 de recenzori din jude┼úul Constan┼úa ┬şs-au retras p├ón─â ieri-diminea┼ú─â, nemul┼úumi┼úi de banii primi┼úi pentru munca depus─â ┼či de procedura dificil─â de completare a formularelor. Locurile nu au r─âmas vacante, fiind completate cu persoane de pe listele de rezerv─â.

Peste 120 de recenzori din jude┼úul Sibiu s-au retras, ├«n ultimele zile, ┼či au fost ├«nlocui┼úi. Retragerile s-au petrecut dup─â ce Comisia Jude┼úean─â de Recens─âm├ónt a primit acum c├óteva zile preciz─âri cum c─â anumite categorii de pensionari nu pot fi recenzori ┼či c─â ┼čomerii trebuie s─â renun┼úe la indemniza┼úia de ┼čomaj pe durata recens─âm├óntului. Aproape 100 dintre cei 444 de recenzori desemna┼úi la nivelul municipiului Boto┼čani s-au retras ieri din motive medicale sau de team─â s─â nu piard─â ajutorul social sau ┼čomajul.

┼×omajul e mai avantajos

Explica┼úia a venit din partea lui Vladimir Alexandrescu, purt─âtor de cuv├ónt al Institutului Na┼úional de Statistic─â, institu┼úia principal─â care se ocup─â de recens─âm├ónt: "Unele prim─ârii ┬źau uitat┬╗ s─â le spun─â oamenilor c─â legea nu le permite ┼čomerilor s─â ├«ncaseze indemniza┼úia dac─â ob┼úin venituri din alte p─âr┼úi. Nimeni nu le-a spus s─â aleag─â: ori indemniza┼úia, ori lucreaz─â la recens─âm├ónt".

Legea spune c─â un ┼čomer pierde indemniza┼úia dac─â realizeaz─â venituri din activit─â┼úi autorizate mai mari dec├ót valoarea indemniza┼úiei. Cei mai mul┼úi ┼čomeri ├«ncaseaz─â indemniza┼úii ├«ntre 400 ┼či 550 de lei, iar netul c├ó┼čtigat pentru cele 15 zile de munc─â la recens─âm├ónt este de 561 de lei. Premierul Emil Boc a declarat ieri la Arad c─â va fi analizat─â ├«n Guvern situa┼úia retragerii unor recenzori ┼či c─â va fi luat─â o decizie ├«n acest caz, potrivit Mediafax.

├Än Bucure┼čti au refuzat Ferentariul

├Än Capital─â au fost situa┼úii ├«n care recenzorii au renun┼úat pe ultima sut─â de metri s─â mearg─â pe teren, ├«n cartierele r─âu famate, de fric─â. ÔÇ×├Än sectorul 5 au mai r─âmas foarte pu┼úini operatori, acum ├«ncerc─âm s─â acoperim zona cu ce avem, cu candida┼úi pu┼či pe listele op┼úionale. Au renun┼úat mul┼úi de fric─â", ne-a declarat un reprezentant al comisiei de recens─âm├ónt din aceast─â zon─â.┬á De exemplu, operatorii care au fost repartiza┼úi ├«n zona Ze┼úari ┼či Z─âbr─âu┼úi au fost ├«nso┼úi┼úi ┼či de echipaje de poli┼úie pentru a evita conflictele.

ÔÇ×M─â pl─âte┼čti ca s─â vorbesc cu tine?"

Recenzorii care au b─âtut ieri pe la u┼čile bucure┼čtenilor au avut de trecut un test de rezisten┼ú─â maxim─â. Dac─â ├«n centrele de recens─âm├ónt din ora┼č domnea lini┼čtea, majoritatea fiind mai degrab─â goale, pe teren situa┼úia a fost alta. De exemplu, ├«n zona Pipera, cartier locuit preponderent de oameni de afaceri, la ├«ntrebarea ÔÇ×primi┼úi cu rcens─âm├óntul?"operatorii de interviu au primit amenin┼ú─âri. ÔÇ×De unde ai venit domnule, de la femei, de ar─â┼úi a┼ča? Pleac─â de-aici, nu am timp s─â vorbesc. M─â pl─âte┼čti ca s─â stau de vorb─â cu tine? Vino alt─âdat─â, c─â nu am chef ┼či timp acum", a ┼úipat un patron de pensiune de pe ┼×oseaua Pipera-Tunari la Cosmin Boga, un recenzor proasp─ât absolvent al Facult─â┼úii de Drept, ├«n timp ce ├«nfuleca m├óncare dintr-o caserol─â. La fel au f─âcut ┼či al┼úi proprietari de vile din zon─â. Recens─âm├óntul a ├«nceput ieri ┼či va dura 12 zile, p├ón─â pe 31 octombrie. Este cea mai important─â num─ârare a ┬şpopula┼úiei ┼či a locuin┼úelor, prima dup─â aderarea Rom├óniei ├«n Uniunea European─â.

Întârziere de o zi la Alexandria

La Alexandria recens─âm├óntul popula┼úiei ┼či locuin┼úelor ├«ncepe abia ast─âzi, din cauza certurilor dintre Prefectura Teleorman ┼či Prim─âria Alexandria. 237 de recenzori au fost recruta┼úi ┼či instrui┼úi de Prim─ârie, dar Prefectura Teleorman a respins jum─âtate dintre ace┼čtia, pe motiv c─â ÔÇ×sunt propagandi┼čti ai primarului ┼či nu ├«i accept", dup─â cum a afirmat Teodor Ni┼úulescu, prefectul de Teleorman. El a dispus instruirea altor 113 recenzori, ├«ns─â primarul Alexandriei, Victor Dr─âgu┼čin, a respins lista acestora ÔÇ×pentru c─â e nesemnat─â ┼či ne┼čtampilat─â. Ieri, PrefecturaTeleorman de┼úinea conven┼úiile civile, iar Prim─âria Alexandria, chestionarele ┼či mapele.

Telefon blocat

O alt─â problem─â a zilei de ieri a fost blocarea numerelor de telefon la care oamenii au sunat ca s─â verifice identitatea recenzorilor. Este vorba de numerele 1741 ┼či 0219201. Dup─â ce au fost deblocate, cei din prim─ârii nu au mai r─âspuns la ele.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite