Fuga recenzorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Bratiloveanu, 66 de ani, din Bucureşti, unul dintre puţinii locuitori ai cartierului Ferentari care au deschis uşa recensământului
Mihai Bratiloveanu, 66 de ani, din Bucureşti, unul dintre puţinii locuitori ai cartierului Ferentari care au deschis uşa recensământului

În prima zi a recensământului, autorităţile au descoperit că peste 1.000 de recenzori au renunţat la această activitate pentru că e prea grea sau întrucât îşi pierd indemnizaţia de şomaj.

Prima zi a recensământului a debutat ieri cu stângul. Peste 1.000 de recenzori s-au retras de la recensământ, după ce au aflat cât durează să completeze toate cele opt formulare pentru fiecare familie şi câtă răbdare trebuie să ai. Alţii au aflat că îşi pierd indemnizaţia de şomaj dacă semnează contracte temporare de muncă pentru această activitate.

Cei mai mulţi dintre cei retraşi sunt din Bucureşti - 600. Alţi aproximativ 450 de recenzori din judeţul Constanţa ­s-au retras până ieri-dimineaţă, nemulţumiţi de banii primiţi pentru munca depusă şi de procedura dificilă de completare a formularelor. Locurile nu au rămas vacante, fiind completate cu persoane de pe listele de rezervă.

Peste 120 de recenzori din judeţul Sibiu s-au retras, în ultimele zile, şi au fost înlocuiţi. Retragerile s-au petrecut după ce Comisia Judeţeană de Recensământ a primit acum câteva zile precizări cum că anumite categorii de pensionari nu pot fi recenzori şi că şomerii trebuie să renunţe la indemnizaţia de şomaj pe durata recensământului. Aproape 100 dintre cei 444 de recenzori desemnaţi la nivelul municipiului Botoşani s-au retras ieri din motive medicale sau de teamă să nu piardă ajutorul social sau şomajul.

Şomajul e mai avantajos

Explicaţia a venit din partea lui Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, instituţia principală care se ocupă de recensământ: "Unele primării «au uitat» să le spună oamenilor că legea nu le permite şomerilor să încaseze indemnizaţia dacă obţin venituri din alte părţi. Nimeni nu le-a spus să aleagă: ori indemnizaţia, ori lucrează la recensământ".

Legea spune că un şomer pierde indemnizaţia dacă realizează venituri din activităţi autorizate mai mari decât valoarea indemnizaţiei. Cei mai mulţi şomeri încasează indemnizaţii între 400 şi 550 de lei, iar netul câştigat pentru cele 15 zile de muncă la recensământ este de 561 de lei. Premierul Emil Boc a declarat ieri la Arad că va fi analizată în Guvern situaţia retragerii unor recenzori şi că va fi luată o decizie în acest caz, potrivit Mediafax.

În Bucureşti au refuzat Ferentariul

În Capitală au fost situaţii în care recenzorii au renunţat pe ultima sută de metri să meargă pe teren, în cartierele rău famate, de frică. „În sectorul 5 au mai rămas foarte puţini operatori, acum încercăm să acoperim zona cu ce avem, cu candidaţi puşi pe listele opţionale. Au renunţat mulţi de frică", ne-a declarat un reprezentant al comisiei de recensământ din această zonă.  De exemplu, operatorii care au fost repartizaţi în zona Zeţari şi Zăbrăuţi au fost însoţiţi şi de echipaje de poliţie pentru a evita conflictele.

„Mă plăteşti ca să vorbesc cu tine?"

Recenzorii care au bătut ieri pe la uşile bucureştenilor au avut de trecut un test de rezistenţă maximă. Dacă în centrele de recensământ din oraş domnea liniştea, majoritatea fiind mai degrabă goale, pe teren situaţia a fost alta. De exemplu, în zona Pipera, cartier locuit preponderent de oameni de afaceri, la întrebarea „primiţi cu rcensământul?"operatorii de interviu au primit ameninţări. „De unde ai venit domnule, de la femei, de arăţi aşa? Pleacă de-aici, nu am timp să vorbesc. Mă plăteşti ca să stau de vorbă cu tine? Vino altădată, că nu am chef şi timp acum", a ţipat un patron de pensiune de pe Şoseaua Pipera-Tunari la Cosmin Boga, un recenzor proaspăt absolvent al Facultăţii de Drept, în timp ce înfuleca mâncare dintr-o caserolă. La fel au făcut şi alţi proprietari de vile din zonă. Recensământul a început ieri şi va dura 12 zile, până pe 31 octombrie. Este cea mai importantă numărare a ­populaţiei şi a locuinţelor, prima după aderarea României în Uniunea Europeană.

Întârziere de o zi la Alexandria

La Alexandria recensământul populaţiei şi locuinţelor începe abia astăzi, din cauza certurilor dintre Prefectura Teleorman şi Primăria Alexandria. 237 de recenzori au fost recrutaţi şi instruiţi de Primărie, dar Prefectura Teleorman a respins jumătate dintre aceştia, pe motiv că „sunt propagandişti ai primarului şi nu îi accept", după cum a afirmat Teodor Niţulescu, prefectul de Teleorman. El a dispus instruirea altor 113 recenzori, însă primarul Alexandriei, Victor Drăguşin, a respins lista acestora „pentru că e nesemnată şi neştampilată. Ieri, PrefecturaTeleorman deţinea convenţiile civile, iar Primăria Alexandria, chestionarele şi mapele.

Telefon blocat

O altă problemă a zilei de ieri a fost blocarea numerelor de telefon la care oamenii au sunat ca să verifice identitatea recenzorilor. Este vorba de numerele 1741 şi 0219201. După ce au fost deblocate, cei din primării nu au mai răspuns la ele.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite