FOTO Asistenta care pictează ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaelei Lupaşcu îi ia trei ore pentru a picta un iris similar cu cel al ochiului natural
Mihaelei Lupaşcu îi ia trei ore pentru a picta un iris similar cu cel al ochiului natural

Asistenta Mihaela Lupaşcu de la Spitalul de Oftalmologie din Capitală pictează protezele oculare. Până acum, prin mâinile pictoriţei au trecut peste 4.000 de ochi falşi. La fiecare a zăbovit câte trei ore.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

În atelierul său de la subsolul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, asistenta Mihaela Lupaşcu Vardala, 27 de ani, pictează manual protezele care înlocuiesc ochii „pierduţi" ai pacienţilor. Mihaela Lupaşcu a pictat peste 4.000 de proteze, până acum, cam una pe săptămână.

„Mai întâi stau de vorbă cu pacientul, care e foarte traumatizat de pierderea ochiului. Îi explic cum va arăta proteza, ce înseamnă şi cum se poartă aceasta. Apoi iau mulajul, fac un conformator, care e, de fapt, albul ochiului. Următorul pas e pictarea irisului, care durează circa trei ore. Pictez pe o hârtie tratată special, care se aplică ulterior pe o plăcuţă din superacril. O decupez şi o aplic pe conformator, peste care pun un material pentru a le lipi şi le fierb câteva ore. Apoi, se modelează după cavitatea pacientului", ne-aexplicat specialista.

Protezele nu sunt din sticlă, aşa cum erau odinioară. Sunt realizate din răşini metacrilice, motiv pentru care sunt capabile să ia temperatura corpului şi să reziste la valori termice cuprinse între minus 30 de grade Celsius şi plus 45 de grade.

O proteză costă 2.000 de lei  Fotografii: Dorin Constanda



Pupila, care, în mod natural, vara, se micşorează, iar, iarna, se dilată, are între 2 şi 4 milimetri, tocmai pentru a nu se sesiza diferenţa dintre cea pictată şi cea naturală, în diverse perioade ale anului. Fiecare iris pictat trebuie să aibă culoarea celui natural.

Astfel, pentru culoarea albastru, Mihaela Lupaşcu combină maroul, cu verde şi albastru, iar pentru „firişoarele" bleu, alb cu albastru. Ca să iasă verde, se combină maro, cu negru, portocaliu şi roşu, iar pentru căprui, amestecă maro cu negru, portocaliu şi roşu.

"Mulţi oameni nici nu şi-au dat seama că am proteză, până nu le-am spus eu."
Florea Budică
pacient

O proteză costă 2.000 de lei
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite