Foste bunuri ale familiei regale, scoase la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul portretului Regelui Carol I porneşte de la 40.000 de euro
Preţul portretului Regelui Carol I porneşte de la 40.000 de euro

Preţul de pornire al exponatelor, licitate azi la 19.30, la Opera Naţională din Capitală, variază între 200 şi 50.000 de euro. Obiectele aparţin mai multor colecţionari.

Este vorba despre aproximativ 200 de obiecte personale ce au aparţinut familiei regale. Acestea sunt expuse de ieri în foaierul Operei Naţionale pentru a fi analizate de potenţialii cumpărători. Piesele de rezistenţă sunt ordinal Carol I, în grad de Colan - cea mai înaltă decoraţie acordată în perioada regalităţii, fiind evaluat între 35.000 şi 50.000 de euro, portretul Regelui Carol I cu preţul de pornire 40.000 de euro şi ceasul de aur purtat de Regele Carol al II - lea.        

„Obiectele ce vor fi scoase la licitaţie au aparţinut familiei regale, fie că este vorba de obiecte strict personale sau cele comandate pentru a fi dăruite prietenilor, colaboratorilor membrilor familiei. Vorbim aici de tablouri de mare valoare, decoraţii, dar şi obiecte personale, cum ar fi ceasuri din aur, servicii din argint de cafea, pahare sau broşe. Preţul de pornire la care a fost fiecare exponat evaluat se situează oricum sub limita minimă a evaluării", ne-a declarat Cristian Gavrilă, reprezentant vânzări la Casa de licitaţii Artmark.

Exponate de colecţie internaţională

Cele mai "vânate" exponate sunt îndeosebi cele purtate de regi, însă vizitatorii au fost impresionaţi şi de faptul că regii promovau produsele autentice. „Am văzut sticle de Segarcea. Reginei îi plăcea vinul de acolo şi ei încurajau consumul produselor autohtone. Aleşii noştri beau whisky", ne-a spus şi Toma Grigorescu, un pensionar din Bucureşti venit la expoziţie.

Mare parte dintre exponatele ce vor fi scoase la licitaţie astăzi sunt de importanţă majoră pentru colecţionari la nivel internaţional. „Multe dintre aceste obiecte sunt de importanţă naţională, cum ar fi Diploma de Acordare a Ordinului Jartierei Regelui Ferdinand, dată special pentru rege de Regele Angliei al V - lea sau ceasul din aur al Regelui Carol al II - lea pe care l-a purtat mult timp. Ceasul a fost realizat de cel mai important artist de artnouveau din Austria din perioada respectivă", a declarat şi Mihail Stomff, director de vânzări al casei de licitaţii ce scoate obiectele familiei regale la licitaţie.

Lista principalelor exponate

- Calendar pictat de Regina Elisabeta în 1897; valoare estimată: 16.000 - 22.000 de euro
- Ordinul Carol I, în grad Colan; valoare estimată: 35.000 - 50.000 de euro
- Ceas din aur purtat de Regela Carol al II - lea; valoare estimată: 20.000 - 25.000 de euro
- Portret Carol I; valoare estimată: 40.000 - 50.000 de euro
- Săbii de paradă; valoare estimată: 600 - 1.400 de euro
- Coif de paradă, de colecţie, cu cifrul Regelui Carol II; valoare estimată: 2.500 - 3.500 de euro 
- Feţe de pernă din mătase cu monograma Reginei Elena; valoare estimată: 550 - 750 de euro
- Brici şi drot de mustăţi, din fildeş provenind din familia princiară Racoviţă; valoare estimată: 200 - 300 de euro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite