Experiența care l-a mișcat până la lacrimi pe un britanic în România. „E una din cele 7 minuni, dar e trist” VIDEO

0
Publicat:

Doi tineri, un german și un britanic, ambii studenți în București, au făcut un tur al României pentru a-i descoperi farmecele. Cei doi vor să demonteze prejudecățile care încă persistă în Occident față de români și să arate adevărata față a țării.

David Nies (stânga) și Josue Simo Ghuksi. FOTO Captură video
David Nies (stânga) și Josue Simo Ghuksi. FOTO Captură video

Un german și un britanic stabiliți în București, studenți la Medicină, încearcă să promoveze România, iar pentru asta realizează mai multe clipuri în care prezintă zone frumoase și realități românești. Este vorba despre germanul David Christian Nies și britanicul de origine nigeriană Josue Simo Ghuksi. În debutul clipului postat pe Youtube, Ghuksi prezintă Cimitirul Vesel de la Săpânța, despre care spune că e una dintre cele șapte minuni ale țării.

Este cunoscut probabil drept una dintre cele șapte minuni ale României, așa că suntem foarte încântați să intrăm să îl vizităm. Am aflat că picturile de pe pietrele funerare, care sunt niște cruci din lemn, simbolizează un fel de poveste despre viața persoanelor înmormântate aici. Cred că arată foarte drăguț, ăsta e primul lucru pe care îl observi. Arată glam, dar e trist. Putem citi ce lucruri bune s-au întâmplat în viața unei persoane, vedem și poza, un mod bun de a-ți aminti pe cineva pe care ai iubit sau de a afla câte ceva despre o persoană necunoscută. O mică biografie”, a spus el.

L-a completat prietenul său, care a observat un amănunt inedit legat de biserica ortodoxă din cimitir. „Biserica are țigle colorate pe acoperiș. Un lucru foarte interesant și cu siguranță diferit de alte biserici ortodoxe din România. Pentru noi cel puțin e un lucru nou și este foarte frumos”, a mărturisit britanicul.

Priveliște de vis

Preotul le-a povestit puțin despre istoria bisericii și le-a dat cheile să urce în turn ca să poată vedea de sus cimitirul și satul. Priveliștea i-a impresionat pe cei doi.

De aici de sus poți vedea de jur împrejur, este incredibil și suntem cu adevărat fericiți de acest privilegiu, că ni s-a permis să ajungem aici. Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase cimitire pe care le-am văzut vreodată”, a adăugat Nies.

De la Cimitirul Vesel, cei doi au luat-o spre Colibița, unde au făcut o oprire. „Mergem cu una dintre aceste bărci de pescuit mai mari. Vreau să prind un rechin!”, a glumit britanicul.

Într-un caiac, prietenul său s-a declarat încântat de ceea ce a văzut. „Natura aici este incredibilă! Este atât de multă liniște! Mai ales cu dealurile astea din jurul lacului, totul este atât de calm. Suntem aproape singuri aici. Am mai văzut o barcă ceva mai încolo”, a spus el.

Mâncare și peisaje de nedescris

La un moment dat, de cei doi s-a apropiat o bărcuță cu motor, iar cel care o conducea a intrat în vorbă cu ei, curios să afle cine sunt și ce fac pe lac. Cei doi i-au explicat că sunt din Anglia și din Germania și că fac un tur al țării, moment în care interlocutorul lor le-a spus că, pentru a vizita o țară frumoasă ca România le trebuie mult timp. De aici, ei au ajuns într-un restaurant, unde au servit o masă copioasă.

„Mergem să mâncăm pentru că în zonă sunt recunoscuți pentru preparatele lor grozave din pește”, a explicat britanicul. Aici, cei doi au fost invitați de bucătar în bucătărie, pentru a le arăta cum se prepară delicatesele.

„Acesta este pește din lac, saramură din păstrăv. Pește crescut cu apă de munte. Astea sunt tradiționale, mâncăm bio”, le-a dat asigurări bucătarul. Concluzia a fost una singură.

„Oh, n-am mai mâncat așa ceva niciodată. E foarte suculent. Trebuie să savurăm această mâncare tradițională românească, saramură de pește”, a încheiat Ghuski.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite