Este sau nu brânza de vaci motivul pentru care bebeluşii ajung în număr tot mai mare în spital?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele din judeţul Argeş sunt pline până la refuz de copii care suferă de boli digestive. Oficialii susţin că este posibil ca sursa de contaminare să nu fie descoperită niciodată. Asta deşi fabrica de Lactate Brădeşti a fost închisă după ce bacteria E. coli care i-a ţintuit la pat pe bebeluşi a fost găsită în 25 de kilograme de brânză proaspătă din care unii copilaşi au consumat.

Autorităţile rămân neputincioase în faţa bacteriei care afectează tot mai mulţi bebeluşi din judeţul Argeş. Deşi în brânza proaspătă de vaci produsă de Lactate Brădeşti a fost identificată luni bacteria E.coli care este responsabilă pentru valul de îmbolnăviri cu scaune diareice şi sindrom hemolitic uremic în cazul bebeluşilor din Argeş, autorităţile susţin că vor continua ancheta pentru a vedea care a fost, de fapt, sursa contaminării. Asta pentru că, angajaţii de la Lactate Brădet nu sunt purtători ai bacteriei care a ucis deja trei copii.

„S-a verificat, iar personalul din fabrică este sănătos, deci nu este purtător de E.coli. Este greu de crezut că în comerţ s-ar fi putut realiza contaminarea, dar verificăm şi acolo”, a explicat  ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Aşadar, pe lângă controalele făcute de epidemiologi, continuă şi cele ale inspectorilor sanitar veterinari.
 
Dar la patru săptămâni de la primul caz depistat de medici, micuţii continuă să ajungă în număr mare la spitalele din Argeş, care abia dacă mai fac faţă valului de copii bolnavi. Mai precis, ieri, erau spitalizaţi în unităţile sanitare din regiune nu mai puţin de 62 de pacienţi minori cu simptomatologie specifică bolilor digestive.

Cel puţin doi copii au mâncat brânză de la Lactate Brădet

În consecinţă, şeful de la Agricultură spunea ieri că încă se aşteaptă rezultatul pentru 140 din probele prelevate până în prezent. „Noi am efectuat controalele respective la solicitatea Ministerului Sănătăţii, pentru că dânşii răspund de sănătatea umană, ANSVSA este reponsabilă cu siguranţa animalelor şi cu siguranţa alimentelor puse pe masa consumatorilor noştri”, a arătat ministrul, care a adăugat că, în total, s-au prelevat 337 de probe şi rezultatele au fost finalizare doar pentru 194 dintre acestea.

Potrivit anchetei epidemiologice, doi dintre copiii internaţi în spital, care s-au îmbolnăvit de sindrom hemolitic uremic au mâncat brânză produsă de Lactate Brădet, de unde provine şi brânza în care a fost găsită bacteria agresivă E.coli, ce a făcut ravagii în rândul micuţilor.
 
Enigme care încă nu sunt rezolvate

Pe de altă parte, rezultatele parţiale ale anchetei ANSVSA arată că brânza incriminată a fost produsă pe 22 februarie, însă primele cazuri de îmbolnăviri au apărut cu câteva zile înainte.

„E greu de spus dacă într-adevăr brânza a stat la baza acelor îmbolnăviri. Nici măcar nu se ştie dacă este vorba de acelaşi lot. Este foarte posibil ca sursa să nu fie descoperită niciodată, aşa cum s-a întâmplat şi în Germania. Problema a fost că raportările s-au făcut târziu, analizele s-au făcut şi ele târziu, pentru că atât oficialii din spital cât şi cei din DSP s-au bâlbâit. S-au luat târziu şi probele din casele părinţilor”, au arătat surse medicale.

Totuşi, rezultatele anchetei preliminare arată că cel puţin un copil internat cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, care a fost între timp externat, a consumat brânză de vaci de la producătorul din Curtea de Argeş. Oficialii unităţii medicale mai spun că şi alţi doi copii internaţi în continuare în spital au consumat brânză de la vaci de la o fermă din judeţul Dolj şi de la un magazin din Câmpulung.

Cert este până în acest moment că, fetiţa care a fost internată la Spitalul de Copii din Iaşi, cu suspiciunea de sindrom hemolitic uremic, a consumat pui infectat cu E.coli. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns inspectorii sanitar veterinari, după ce au analizat alimentele care se aflau în gospodăria părinţilor săi.
 
Lactate Brădet a oprit producţia

În urma scandalului, Lactate Brădet a anunţat că opreşte producţia până la soluţionarea situaţiei, iar patronul fabricii a declarat, în lacrimi, că nu crede că fabrica va putea fi reabilitată. Marius Badea, patronul firmei, a precizat însă că, din punctul său de vedere, ministrul Agriculturii s-a grăbit să arate cu degetul spre compania sa.

„Suntem printre singurele fabrici care am plătit până la ultimul leu fermierilor. Nu este vreun fermier în ţară care să se plângă de noi.
Întotdeauna am plătit mai mult pe laptele materie primă decât era preţul pieţei, pentru a avea un lapte de calitate. Am mers să cumpărăm lapte şi la 400-500 kilometri distanţă numai să luăm de la nişte ferme sigure şi să oferim nişte produse de calitate. Ceea ce se întâmplă astăzi, probabil, că va fi ultima conferinţă. Eu unul nu cred că se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut şi trebuie să te desparţi de el”, a explicat acesta, adăugând că fabrica are 63 de angajaţi.

Un alt copil a fost externat ieri

În ceea ce-i priveşte pe micuţii internaţi în Capitală, starea lor de sănătate este una favorabilă, după cum susţine profesorul Monica Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

„Un copil a fost externat azi (luni-n.r.), iar copilul din Mioveni, care este la terapie intensivă, se simte puţin mai bine. Înregistrează mici progrese, dar, având în vedere complicaţiile neurologice pe care le ştim la debutul bolii, sigur că ne menţinem în continuare rezervaţi asupra a ceea ce se va întâmpla mai târziu cu evoluţia neurologică a acestui copil”, a declarat doctorul.

Ieri, patru copii mai erau sub tratament în unitatea medicală bucureşteană, trei din ei fiind pe secţia de nefrologie.

Set de măsuri pentru şcoli

Pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire în şcoli, Ministerul Sănătăţii a elaborat un plan de măsuri care va fi aplicat în unităţile de învăţământ pentru evitarea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire şi prevenirea transmiterii acestor boli în colectivitate.

Concret, la revenirea în colectivitate, se va realiza triajul epidemiologic, la începutul orelor de curs. „Copiii care prezintă semne de infecţii respiratorii acute sau boala diareică acută nu vor fi primiţi la cursuri şi vor fi direcţionaţi către cabinetele medicale din unitatea de învăţământ sau la cabinetul medicului de familie sau, în funcţie de gravitate, la spitalele de boli infecţioase, în vederea investigării şi tratării corecte”, a informat Ministerul Sănătăţii.

„În cazul apariţiei unui număr de minimum trei cazuri de îmbolnăvire prin boli respiratorii sau boli diareice, focarul va fi raportat conform prevederilor legale în vigoare la Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti — Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile”, arată oficialii.

„Recomandăm ca în cadrul orelor de dirigenţie să fie prezentate elevilor informaţii minime despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. Recomandăm o colaborare strânsă între cadre didactice şi părinţi în această perioadă în vederea identificării din timp a semnelor de boală şi a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivităţile de preşcolari şi elevi", mai afirmă MS.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite