Deltacron - o combinaţie între tulpinile Omicron şi Delta - şi-a făcut loc în familia SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandemia produsă de SARS-CoV-2 nu s-a terminat Foto: Pixabay
Pandemia produsă de SARS-CoV-2 nu s-a terminat Foto: Pixabay

O nouă variantă a SARS-CoV-2, o combinaţie între tulpinile Omicron şi Delta, a fost identificată atât în Brazilia, cât şi în ţări europene. Ce se ştie până acum despre ea.

Aproape 4.000 de noi cazuri de infecţii cu noul coronavirus au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. Numărul deceselor raportate a fost de 45 de persoane, cele mai multe fiind nevaccinate. În secţiile de COVID-19 din spitale sunt internate 3.394 de persoane, cu 193 mai puţine decât cu o zi înainte. De asemenea, la ATI-COVID sunt internaţi 516 pacienţi, dintre care 462 sunt nevaccinaţi. 

Noua mutaţie circulă deja în Franţa 

La nivel mondial, noul coronavirus continuă să circule generând noi mutaţii care combină material genetic din mai multe variante de SARS-CoV-2. Ministrul Sănătăţii din Brazilia, Marcelo Queiroga, a declarat marţi că în nordul ţării, la graniţa cu Surinam şi Guyana franceză, au fost depistate două cazuri de îmbolnăvire cu noua tulpină denumită Deltacron, un rezultat al combinării variantei Delta cu varianta Omicron. Potrivit oficialului brazilian, noua mutaţie circulă deja în Franţa şi în alte ţări europene şi este una „de importanţă, care necesită supraveghere”, dar care, a mai spus acesta, nu trebuie să genereze nelinişte sau temeri. Marcelo Queiroga a făcut un apel la populaţie să se vaccineze anti-COVID-19. Potrivit datelor oficiale, până acum 84% dintre cei 213 milioane de brazilieni s-au vaccinat cu cel puţin o doză, iar 74% au primit ambele doze de vaccin.

„Avem o nouă entitate sub umbrela SARS-CoV-2” 

Dr. Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină, CIM, spune că această denumire de „Deltacron” este una folosită mai degrabă în comunicarea media, dar şi de către experţi: „La acest moment, Deltacron nu există în nomenclatorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca atare, dar aceste variante – pentru că noi vorbim, de fapt, despre mai multe variante care îmbină în proporţii diferite elemente din Delta şi din Omicon – există de ceva timp şi infectează oameni din diverse teritorii. Sunt cazurile din Brazilia, dar au fost identificate cazuri şi în Marea Britanie, şi în Olanda, şi în Franţa. Raportarea din Franţa are foarte mare relevanţă pentru că este făcută de Institutul Pasteur, care are foarte mare credibilitate”, punctează dr. Marius Geantă.  

Institutul Pasteur a avut pentru prima oară date referitoare la combinarea materialului genetic Delta + Omicron ducând la o nouă versiune a virusului, mai spune expertul. 

„Deci, avem această realitate în care există o nouă entitate sub umbrela SARS-CoV-2. Nu avem în acest moment mai multe date. La cazurile diagnosticate – care sunt de ordinul zecilor, în acest moment – nu s-au remarcat diferenţe în privinţa gravităţii bolii pe care o produce şi nu avem date despre modul în care infectează persoanele vaccinate, dacă evită acoperirea dată de vaccinare sau de infecţiile anterioare”, mai spune medicul. 

Urmează să aflăm dacă variantele rezultate în urma combinărilor vor pune probleme de sănătate publică. „Dacă vor izbucni focare, dacă se vor întinde, dacă au capacitatea să înlocuiască Omicron – BA.1 sau BA.2 – dominante acum. Dacă se va întâmpla acest lucru, va fi o chestiune de câteva săptămâni până când vom remarca aceste modificări”, adaugă acesta. 

Gazde infectate cu două tulpini 

Noua mutaţie a apărut pentru că anumite persoane s-au infectat în acelaşi timp şi cu varianta Delta, şi cu varianta Omicron. Cel mai probabil, subliniază dr. Geantă, a fost vorba despre persoane cu imunitatea compromisă, care sunt şi mai vulnerabile: „Această combinare a elementelor genetice are loc în interiorul celulelor persoanei care se infectează. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi la animale şi să avem un rezervor animal pentru variantele noi”. 

Supravegherea genomică într-o astfel de situaţie devine cu atât mai importantă. „Brazilia are un sistem de supraveghere a circulaţiei virusului destul de bine pus la punct, despre Marea Britanie nu mai vorbesc, Olanda, la fel şi Franţa. Ei nu caută variante deja cunoscute, definite de OMS. Ei fac secvenţieri, caută şi caracterizează variante care, iată, nu sunt încă în nomenclatorul OMS, precum aceste combinaţii între Delta şi Omicron. Sunt convins că vor apărea în continuare astfel de variante noi, rămâne de văzut care va fi comportamentul lor în relaţie cu populaţia”, conchide dr. Marius Geantă. 

Din nou despre mască 

Până vom afla răspunsul la aceste noi provocări, este bine să rămânem precauţi şi să menţinem la nivel individual acele măsuri sanitare indicate de autorităţi în starea de alertă. 

Prof.dr. Cristian Apetrei, specialist în virusologie, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea Pittsburgh, SUA, a scris pe pagina sa de socializare din nou despre necesitatea purtării în continuare a măştii medicale. Acesta reaminteşte un studiu publicat anul trecut în PNAS, jurnalul oficial al Academiei de Ştiinţe a SUA, în care se spune că majoritatea dovezilor conduc la concluzia că utilizarea măştii reduce transmisibilitatea virusului prin contact, prin reducerea transmiterii particulelor infecţioase atât în context clinic, cât şi în condiţii de laborator.  

Potrivit aceleiaşi surse, utilizarea măştilor în public este cea mai eficientă în reducerea transmiterii virusului atunci când nivelul de complianţă este ridicat. Studiul mai arată că în situaţia în care nu sunt disponibile măştile medicale, pot fi utilizate şi cele textile, acestea din urmă fiind relativ eficiente, dacă sunt asociate cu măsuri de igienă, distanţare şi urmărire a contacţilor. 

„Ţinând seama că numeroase particule respiratorii îşi micşorează volumul pe măsură ce procesul de evaporare evoluează, autorii recomandă utilizarea măştii de către indivizii infecţioşi mai curând decât de către indivizii susceptibili. De asemenea, studiul recomandă oficialilor să încurajeze utilizarea măştilor în public şi să elaboreze strategii regulatorii pentru protecţia populaţiei”, mai spune prof.dr. Apetrei. 

Autorităţile recomandă persoanelor care au semne care pot fi asociate infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 – febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului – să apeleze medicul de familie, call-centerele DSP sau numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita testarea. Cele testate pozitiv se pot deplasa la centrele de evaluare pentru consultaţie şi tratament. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite