Declaraţie uluitoare a şefei DSP: Suceava are un număr mare de cazuri Covid-19 pentru că raporta teste, nu bolnavi

0
0
Nu se ştie de unde provin 736 de cazuri
Nu se ştie de unde provin 736 de cazuri

Suceava a raportat săptămâni la rând numărul de teste efectuate, şi nu cel al persoanelor contaminate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care apare cu cel mai mare procent de cazuri Covid-19 din România, dezvăluie şefa DSP din acest judeţ.

Numărul foarte mare de cazuri de Covid-19 raportat în judeţul Suceava şi diferenţele care apar între numărul total de cazuri, pe de o parte, şi suma cazurilor de persoane vindecate, încă pozitive şi decese, pe de altă parte, duce la concluzia că undeva pe traseul raportărilor există o eroare.

Întrebată dacă este posibil ca în realitate să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv şi nu numărul de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, şefa DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, a răspuns că este foarte posibil, scrie Monitorul de Suceava. 

„Sunt cazuri cu nume şi prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unităţi administrativ teritoriale, pur şi simplu nu ştim de unde sunt”, a afirmat dr. Trifan.

Suspiciunea că undeva există o greşeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate şi un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul judeţelor.

Şefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”.

Cum a fost posibilă eroarea

Nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situaţii au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă şi lipsei de personal, mai ales a informaticienilor.

La începutul pandemiei, funcţionarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, fiecare după propria metodă şi pricepere, calificarea celor mai mulţi dintre ei nefiind informatica.

Este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare.

Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive. Acelaşi lucru ar putea să fie valabil şi la raportarea cazurilor noi.

Dr. Trifan a spus că a început să verifice personal situaţia, caz cu caz, şi până acum a reuşit să stabilească situaţia exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai.

Acelaşi lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, şi Spitalul de Urgenţă Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate şi externate.

Nu se ştie de unde provin 736 de cazuri 

”Ieri spitalul s-a mobilizat exemplar pentru actualizarea listelor. Eu am verificat personal toţi vindecaţii, până la începutul acestei luni. Am luat caz cu caz”, a declarat dr. Trifan.

De asemenea, de circa două săptămâni DSP Suceava lucrează pe platforma informatică „Corona”, astfel încât evidenţa se poate ţine precis.

Joi, în judeţul Suceava au fost raportate 3.370 de cazuri de infecţie cu COVID-19. Conform DSP, sunt 566 de cazuri încă active, 1.894 de persoane declarate vindecate şi 174 de decese. Diferenţa de 736 de cazuri nu se ştie de unde provine, dar potrivit directorului DSP, este foarte posibil să fie vorba despre teste de control efectuate pentru o parte dintre cei 2.633 de suceveni încă pozitivi, vindecaţi sau decedaţi, identificaţi în mod cert.

Mai multe - Societate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite